Kişisel gelişiminize katkı sağlayacak birbirinden garip ve şaşırtıcı 8 psikolojik gerçek

Kendimizi başkalarına ifade ederken her zaman bilinçli davranmaz, zaman zaman nedenini anlayamadığımız içgüdüsel hareketlerde bulunuruz. Oysa davranışlarımızın arka planını görebilmek kendimizi tanımanın önemli bir parçası… Bu yüzden hareketlerimize yön veren psikolojik gerçekler bizi bir yandan şaşırtırken, bir yandan da kişisel gelişimize katkı sağlar.

Kendimizi başkalarına ifade ederken her zaman bilinçli davranmaz, zaman zaman nedenini anlayamadığımız içgüdüsel hareketlerde bulunuruz.

Mükemmel bir sohbet konusu olan, birbirinden garip ve şaşırtıcı psikolojik gerçeklerden bazılarını sizin için derledik:

Çünkü’nün gücü

Konuşurken cümlelerinizin içinde “çünkü” sözcüğünü kullanmanız, gerçekten iyi bir açıklamanız ya da nedeniniz olmamasına rağmen insanların öyleymiş gibi düşünmesini sağlar (Yine de siz her cümleye bir çünkü yerleştirmeyin).

Dikkat! Süremiz azalıyor.

İçinde bulunduğumuz hızlı bilgi çağında tıkladığımız herhangi bir şeyin ilgimizi çekmek (ve bizi devamını okumaya teşvik etmek) için sadece 7 ila 8 saniyesi var. Bununla beraber, çoğu insanın gerçek odaklanma ve ilgi süresi 10 dakika. Bu süreden sonra, aklımız başka yerlere kaymaya başlar, hayal dünyasına dalmamız kaçınılmaz olur.

Bilişsel uyumsuzluk ve ‘orta yol’culuk

Birbiriyle çelişen iki düşünce ya da inanca aynı anda sahip olmak, bilişsel uyumsuzluk denen soruna yok açabilir. Kişi “ne yardan ne de serden geçmek” isteğiyle, bir düşünce ya da davranışı diğeriyle çok da zıtlaşmayacak şekilde eğip bükebilir ve nihayetinde bu inanç, olması gerekenden çok farklı bir hal alabilir. Burada önemli olan, kişinin bu düşünce ve davranışlara gerçekten inanması ve bunu kendi kendine gerekçelendirmesidir.

Bilişsel uyumsuzluk ile ilgili ayrıntılı bilgi için: Psikolojik araştırmalardan öğrendiğimiz 5 şaşırtıcı gerçek

İçe dönük (introvert) ile utangaç kişi çelişkisi

Yaygın kanının aksine, içe dönük (introvert) olmakla utangaç olmak birbirinden çok farklı özelliklerdir. Utangaç insanlar genelde sosyal bağlara kuvvetli bir ihtiyaç duyar fakat kendilerini nasıl ifade edeceklerini bilmez ya da kalabalıklardan endişe duyarlar. İçe dönük kişiler ise kendi kendilerine kalmaktan ötürü mutlu olan ve içlerine dönmekten beslenen kişilerdir.

İlgili yazı: His odaklı ve içe dönük INFJ kişilik tipi ve bu kişilik tipine uygun meslekler

İçe dönük (introvert) olmakla utangaç olmak birbirinden çok farklı özelliklerdir.
Kinaye ve mecazı anlayanlar buraya!

Çok sevilen The Big Bang Theory dizisindeki Sheldon Cooper karakteri dehasına rağmen kinayeli konuşmaları anlamıyor olabilir. Ancak araştırmalar gösteriyor ki, hem IQ hem de EQ olarak sağlıklı bir beyin, insan davranışlarını ve ses tonlamalarını da okuyabildiğinden, kinaye ve mecazları saptamakta daha iyidir.

Gıdıklanmanın altta yatan anlamı

Gıdıklanmanın fiziksel olarak herhangi bir fayda taşımadığı tespit edildi. Ancak psikolojik olarak epey etkili bir eylem. Birini gıdıklamak, onunla yakınlık kurmaya ve ilişkinizi güçlendirmeye yarayabilir.

Fazla özlemin zararları

Konsantrasyon ve verimliliğinizde eksilme hissediyorsanız, hayatınızda bir şeylerin eksikliğini duyuyor olabilirsiniz. Araştırmalar gösteriyor ki birini özlemek, odak noktanızı kaybetmenize ve performansınızda yüzde 70 gibi bir oranda azalmaya neden olabilir.

Varoluşsal kaygı içimizde

Varoluşsal diye tanımlanan depresyon durumu, kişi varoluşa dair temel olgularla yüz yüze geldiğinde ortaya çıkan panik, endişe ve hatta bazen depresyondur. Bu temel olgular arasında ölüm, özgürlük (ya da tam tersi olan fiziksel veya ruhsal kısıtlanma hissi), yalnızlık, soyutlanma ya da bir şeylerin anlamını kaybetmesi sıralanabilir.

 

İlginizi çekebilir: Yaratıcı bir insanın çelişkili gibi görünse de sahip olduğu 10 güçlü özelliği

 

Kaynaklar:
The Awesome Daily
Simple Psychology

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!