“Hayatın asıl trajik yanı bir gün son bulacak olması değil, başlaması için çok uzun süre beklememiz gerektiğidir” W.M Lewis
Pek çoğumuz hayatımızın doğumumuzla birlikte başladığı düşünüyor ve hayatı, bu dünyaya veda edeceğimiz güne kadar sürecek zorlu bir yarış olarak algılıyoruz. İşte son yıllarda hemen her yerde karşımıza çıkan “kişisel gelişim” kavramı tam da bu noktada devreye girerek hayatın, bittiği ana kadar yeni deneyimler sunan büyüleyici bir yolculuk olduğunu öğretiyor. Kişisel gelişim yolculuğuna başlamak, kişinin ruh ve beden uyumunu güçlendirmesinin yanı sıra sağladığı zihinsel özgürleşme ile daha mutlu bir birey olmasını sağlıyor. Siz de kişisel gelişime meraklıysanız fakat nereden başlayacağınız konusunda tereddütleriniz varsa, “Kişisel gelişime nereden başlamalı?” sorunuza cevap olabilecek içeriğimizi mutlaka okuyun:
Dönüşüme bedeninizden başlayın
Daha mutlu ve kaliteli bir yaşam hedefliyorsanız, öncelikle bedeninizle ilgili ters giden şeyleri ya da kötü alışkanlıkları ortadan kaldırmanız gerektiğini bilmelisiniz. Bedensel dönüşüm sürecinize başlarken öncelikle işlenmiş gıdaları hayatınızdan çıkarmaya odaklanın. Eğer daha önce işlenmiş gıda tüketiyorsanız, bu düzene geçmek sizi ilk aşamada hem bedensel hem de de zihinsel olarak epey zorlayacaktır. Fakat bu zorlu alışma evresinin ardından, günler geçtikçe bu gibi kötü alışkanlıklardan kurtulabildiğinizi görmek kendinizi daha güçlü hissetmenizi sağlar. Ayrıca doğal ve yeterli miktarlarda beslenmek hem vücudunuzun daha sağlıklı olmasını sağlar hem de zaaflarınızdan arınmanıza yardımcı olabilir.
Bedeninizi dönüştürürken spor yapmak ve aktif bir hayatı benimsemek de çok önemlidir. Çünkü spor yapmak kişiye serotonin ve dopamin gibi hormonlar salgılatır. Bu hormonlar da kişinin şiddet, öfke ve melankoli gibi istenmeyen duygulardan uzaklaşmasına yardımcı olur. Ayrıca spor yapmak zaman içinde, kişinin bedensel limitlerini zorlamasına ve hayatın her alanında motivasyonun artmasına yardımcı olur.
“An”da kalmayı öğrenin
İnsanın daha erdemli, daha sakin ve huzurlu bir yaşam sürmesi için başarması gereken ilk şey “anda kalmayı” öğrenmektir. Bunu başarmak için hemen kişisel gelişim kitaplarına sarılmanıza gerek yok. Birkaç basit adımı izleyerek, kafanızın içinde dönüp duran ve sizi daha kaotik bir birey haline getiren düşüncelerden kurtulabilirsiniz.
-
Nefesinize odaklanın:
Nefes almak pek çoğumuza her saniye yaptığımız “olağan” bir şey gibi gelse de, bu fazla alıştığımız eylem aslında tam anlamıyla yaşamın kaynağıdır. Yani fiziksel ve duygusal olarak nasıl hissettiğimiz üzerinde nefes almanın etkisi çok büyüktür. Duygusal ve fiziksel kirliliğin %80’i nefes sayesinde yok edilebilmesine rağmen, birçok insan akciğer kapasitesinin sadece %35’ini kullanabildiği için nefes almanın gerçek gücünü göremez. Siz de doğru nefes alabilmek için bu eğitimleri veren merkezlere gidebilir ya da internette bulabileceğiniz nefes egzersiz videolarından faydalanabilirsiniz.
-
Meditasyon yapın:
Meditasyon deyince aklınıza hemen, muhteşem bir doğanın için yalnız bir şekilde bağdaş kurularak meditasyon yapan kişi imgesi gelmesin. Çünkü meditasyon, hayatınızın her alanında ve her koşulda uygulanabilecek bir kişisel gelişim unsurudur. Başlangıçta sakinleştirici bir müzik eşliğinde oturup gözlerinizi kapadıktan sonra, sadece nefesinizi dinlemek bile yeterli olacaktır. Sonrasında meditasyon tekniklerini öğrenmek ve kendinizi bu yönde geliştirmek isterseniz konuyla ilgili yazımızı mutlaka okuyun.
-
Kendinizi sürekli telkin edin:
Anı yaşamanın sırlarından biri de, sizi öfkelendiren ya da üzen gelişmeleri genele yaymadan kafanızda bitirmektir. Bunu başarabilmek için evrenin sonsuz döngüsünü, iyiyle kötünün ayrılmaz bütünlüğünü kendinize durmadan hatırlatın. Olaylara ve olumsuzluklara verdiğiniz tepkilerin hissedilir derecede değiştiğini göreceksiniz.
-
Erteleme huyundan vazgeçin
Erteleme hastalığı, günümüzde pek çok insanın muzdarip olduğu bir sıkıntı. Siz de böyle bir problemle yüz yüzeyseniz bundan vazgeçmek için kendinizi eğitmelisiniz. Çünkü işleri, planları ve hayalleri bekletmek anın getireceği güzelliklerden ve hayatın doğal akışından mahrum kalmanıza neden olacaktır.
-
Bol bol okuyun
“Kişisel gelişime nereden başlamalı?” sorusunun cevabını her zaman kişisel gelişim kitaplarında bulamayabilirsiniz. Bu yüzden kişisel gelişim yolculuğunuz boyunca daha önce yapmadığınız kadar okuyun ve okuduğunuz her bir satırı içselleştirmeye gayret edin. Kişisel gelişim kitapları, çeşitli spiritüel öğretiler ve teolojik yayınların yanı sıra; roman, öykü ve şiir gibi edebi yapıtları okumak da içinizde sakladığınız gizli hazinelerin ortaya çıkmasını kolaylaştıracaktır.
Kaynak:
positivityblog.com
theskooloflife.com
İlginizi çekebilecek diğer içerikler:
Yaşam seçimlerimizden ibarettir
Olumlama nedir? Nasıl yapılır?
Sizi daha erdemli bir birey haline getirecek 10 davranış