Hepimizin heyecanla, umutla ve büyük bir sabırla bitmesini beklediği 2020 yılının sona ermesine sayılı günler kaldı. Yılbaşının gelmesi için geri sayıma başladığımız şu günlerde 2021 yılı için dileklerimizi, hedeflerimizi ve hayallerimizi belirlerken; bir yandan da 2020 yılıyla olan hesaplaşmalarımızı tamamlayıp hem kendimizin, hem öğrendiklerimizin, hem de çıkardığımız derslerin bir değerlendirmesini yapıyoruz.
Biz de Uplifers olarak Feel Up, Live Up, Pleasure Up, Style Up, Explore Up, Green Up ve Pet Up kategorilerimizden, tüm yıl boyunca sizlerin severek okuduğu yazıları bir araya getirerek ‘2020 yılının en çok okunan yazıları’ seçkisi yapmak istedik. Geçtiğimiz koca bir yılı mutluluk, motivasyon, psikoloji, zihinsel iyi oluş gibi konuların yer aldığı ‘Feel Up’ kategorisi çerçevesinden değerlendirmek isteyenler için işte 2020 yılının en çok okunan Feel Up yazıları:
Yale Üniversitesi’nin gelmiş geçmiş en popüler dersi ”İyi Yaşam Bilimi” ücretsiz kullanıma açıldı
2020 yılı, tüm yılın gündemini belirleyen pandemiyle birlikte, tüm dünya olarak dijital dönüşümü belki hiç olmadığı kadar hızlı deneyimlediğimiz bir yıl oldu. Evlerimizde keyifli vakit geçirmenin yollarını ararken online olarak gezilebilen müzeler, canlı yayınlanan konserler, uzaktan erişime açılan film festivalleri ve sayısı katlanarak artan online eğitimler sanal dünyamızı renklendiren detaylar oldu. Yale Üniversitesi de bu dönemde gelmiş geçmiş en popüler dersi olan ‘İyi Yaşam Bilimi’ni ücretsiz kullanıma açarak hepimize harika bir sürpriz yaptı.
Devamı:Yale Üniversitesi’nin gelmiş geçmiş en popüler dersi ”İyi Yaşam Bilimi” ücretsiz kullanıma açıldı
Kendini gerçekleştirmenin önemi: Maslow’un “ihtiyaçlar hiyerarşisi piramidi”
İçsel dünyamız ve psikolojik durumumuz dış dünyayla olan ilişki düzeyimizi belirleyen en önemli faktörlerden biri. Kendinden ve hayatından memnun olmayan insanlar bu memnuniyetsizliklerini dışarıya da yansıtabiliyor. Dış dünyayla olan ilişkilerimizi olumlu yönde etkileyen konulardan en önemlisiyse kendimizi gerçekleştirme seviyemiz. Psikoloji alanının en bilinen isimlerinden Maslow’a göre insanın özünde var olan potansiyelini açığa çıkarması ve bu potansiyelini en mükemmel şekilde kullanabilmesi olarak adlandırılan kendini gerçekleştirme, ihtiyaçlar piramidinin en üst seviyesinde yer alıyor. Peki kendini gerçekleştirmek ne demek ve neden önemli? İnsan hangi noktada kendini gerçekleştirmiş olur?
Devamı:Kendini gerçekleştirmenin önemi: Maslow’un “ihtiyaçlar hiyerarşisi piramidi”
Psikolojik sağlamlık nedir: Duygusal dayanıklılığı yüksek kişilerin 14 özelliği
Hastalıklar, kayıplar, yas, ayrılık, doğal afetler, ilişki problemleri, iş kaybı, psikolojik rahatsızlıklar… Yaşamda başımıza birçok olumsuz olay gelebiliyor. Bu olayları engellememiz genelde mümkün değil. Kimi insanlar karşılaştıkları bu zorlukları çabucak atlatıp eski hallerine dönerken, kimileri desteğe ihtiyaç duyabiliyor. İşte bazılarını zorlu yaşam olayları karşısında esnek hale getiren bu özelliğin adı, psikolojik sağlamlık veya duygusal dayanıklılık (resilience).
Devamı: Psikolojik sağlamlık nedir: Duygusal dayanıklılığı yüksek kişilerin 14 özelliği
Silikon Vadisi’nin yeni gözbebeği: Dopamin orucu
San Franciscolu psikolog Cameron Sepah tarafından “dopamin orucu” olarak adlandırılan trend, teknoloji bağımlılığı için potansiyel bir “tedavi” gibi görülerek dikkat çekiyor. Dopamin orucu, beynin birçok modern uyarıcının yarattığı dopamin kaynaklı zevk bağımlılığına karşı durarak, geçici olarak ara vererek insanların yeniden ipleri eline almasına; odaklanmayı ve üretkenliği artırmasına yardımcı olmayı hedeflemesiyle öne çıkıyor. Sepah, dopamin orucunun, bağımlılığı tetikleyen etkenleri ortadan kaldıran “uyaran kontrolü” adı verilen davranışsal bir terapi tekniğine dayandığını söylüyor.
Devamı: Silikon Vadisi’nin yeni gözbebeği: Dopamin orucu
Para harcarken aslında neyi harcıyoruz: Uruguay’ın efsane lideri ‘El Pepe’den 47 saniyelik hayat dersi
Hepimizin günde ortalama 8 saat çalıştığını düşünürsek bir haftada 40 saatimiz, 1 ayda 160 saatimiz, 1 yılda 1920 saatimiz, 50 yıldaysa 96.000 saatimiz, yani neredeyse 11 yılımız sadece çalışarak geçiyor. Tabii trafik, yemek, ekstra mesailer ve hafta sonu çalışmaları hariç, iyimser bir hesaplamayla… Ortalama yaşam süremizin 70 yıl olduğunu ve bu 70 yılın 23 yılını uykuda geçirdiğimizi düşünürsek, hayatınızın 5’te birini para kazanmak için ‘harcamak’ sizce ne kadar mantıklı? Gerçekten bu kadar fazlasına ihtiyacımız var mı yoksa kendi yarattığımız sistem mi bize buna zorluyor?
“Kendiniz için kaliteli zaman”: Ruhunuza, zihninize ve bedeninize nefes aldıracak rutinler
2020 yılı gerçekten zamanın çok hızlı aktığı, gündemin hızına yetişmekte zorlandığımız bir yıl oldu. Kendimizi ve sevdiklerimizi koruyabilmek ve gerekli önlemleri alabilmek için gündemi sürekli olarak takip etme ihtiyacı duysak da, ruh sağlığımızı koruyabilmek için içimize dönebileceğimiz, kaliteli zaman geçirebileceğimiz ve gerçekten nefes alabileceğimiz molalar vermenin de bir o kadar önemli olduğunu anladık. Stresten biraz uzaklaşmak, zamanını gerçekten yapmak istediklerine ayırmak, aynı zamanda ruhuna ve zihnine nefes aldırmak isteyenler için hazırladığımız muhteşem önerileri mutlaka bir köşeye not almanızı tavsiye ediyoruz.
Devamı: “Kendiniz için kaliteli zaman”: Ruhunuza, zihninize ve bedeninize nefes aldıracak rutinler
Bolluğun bilgeliği ile güzel bir yolculuğa çıkmaya hazır mısın: 7 günlük bolluk planı
Yeni yılda yaşamınızda bolluğa ve berekete daha fazla yer açmak için uygulayabileceğiniz bu 7 günlük muhteşem çalışmada dürüst olmanız çok önemli. Hayatta bir zorlukla karşılaştığınızda ne yapıyorsunuz? Nasıl bir tepki veriyorsunuz? Şikayet mi ediyorsunuz? “Yine aynısı oldu, bende şans olsa!” deyip egonuzu mu tatmin etmeye çalışıyorsunuz? Yoksa olumsuzu fırsata çevirmenin yollarını mı arıyorsunuz? Sizi üzen biri olduğunda onu hemen hayatınızdan çıkarıyor musunuz, yoksa anlamaya mı çalışıyorsunuz? Paranız bittiğinde “eyvah şimdi bittik!” mi diyorsunuz, yoksa “olsun, yeni fırsatlar çıkacaktır hayatıma” mı?
Devamı: Bolluğun bilgeliği ile güzel bir yolculuğa çıkmaya hazır mısın: 7 günlük bolluk planı
Kaliteli bir yaşam kaliteli sorular sormayı gerektirir: Daha kaliteli bir yaşam için kendinize sormanız gereken 7 anahtar soru
Kaliteli ve iyi bir yaşama sahip olmak neredeyse hepimizin yeni yıl dileklerinden biri. Peki kendinize kaliteli ve iyi bir yaşamın sizin için ne anlam ifade ettiğini hiç sordunuz mu? İnsan davranışları konusundaki uzmanlığıyla tanınan, Demartini Enstitüsü’nün kurucusu, araştırmacı, yazar ve eğitimci Dr. John Demartini, yaşam kalitenizin en önemli belirleyicisinin kendinize her gün sorduğunuz soruların kalitesinde gizli olduğunu söylüyor. Demartini’ye göre yaşadığınız hayat size ilham verecek kadar etkileyici değilse ve hayallerinizdeki yaşamın çok uzağındaysanız kendinize sorduğunuz soruları tekrar gözden geçirmeniz gerekiyor.
Sendromsuz pazartesiler için 9 öneri
Her Pazar günü ‘Yarın mesai başlıyor.’ demekten, Pazartesi sabahları yataktan kalkacak enerjisi bulamamaktan, özetle sendromlu pazartesilerden yorulduysanız ve bu yıl bu döngüyü kırmaya niyetliyseniz sizi buraya alalım. Bu yıl evden çalışma düzenine geçmiş olsak da, çalışma saatlerimiz çok daha esnek hale gelse de Pazartesi günlerinin sendromlu helleri eski popülaritesini hiç yitirmemiş olacak ki, Uplifers’ın 2020 yılında en çok okunan Feel Up yazılarından biri de Pazartesi sendromuyla ilgili.
Devamı: Sendromsuz pazartesiler için 9 öneri Sendromsuz pazartesiler için 9 öneri
“Şanssızım” diyenler gerçekten şanssız mıdır: Olumsuz düşünce kalıplarını kırmak
Karşılaştığımız olumsuz durumlarda suçu başka birine ya da bir inanışa atmak hepimizin zaman zaman yaptığı, kolay bir kaçış yolu. “Kaderim bu”, “şanssızım”, “zaten iyisi neden beni bulsun ki”… Artırabiliriz değil mi bu cümleleri? Peki, gerçekten şanssız mısınız, yoksa şanssız olduğunuzu düşünmeniz karşınıza çıkan fırsatları kaçırmanıza mı neden oluyor?
Devamı: “Şanssızım” diyenler gerçekten şanssız mıdır: Olumsuz düşünce kalıplarını kırmak
Kişisel gelişim önerileri, daha iyi hissetmeniz için psikoloji ve motivasyon alanında tavsiyeler, beyin ve zihin gelişimini arttırabileceğiniz uygulamalar ve başarılı olmanızı sağlayacak yazıları ve daha fazlasını Feel Up kategorimizde Feel Up kategorimizde bulabilirsiniz!