X

Kışın sofranızdan bu baharatları eksik etmeyin: Karabiber ve zerdeçal

Taze ve kuru biberler belki de yemeklerimizde, omletlerimizde en sık kullandığımız besinlerdendir. Aslında yeşil, siyah ve beyaz türleri mevcuttur, ancak baharat olarak kullanımına bakacak olursak en sık tüketilen türü siyah renkli olaran karabiber türüdür. Tür adı piper nigrum olan karabiber baharatı Asya’ya özgüdür.

Karabiber sağlığınızı korumanıza nasıl yardımcı olur?

  • Çalışmalar sonucunda kanıtlanmış antibakteriyel etkisi sayesinde, gen bütünlüğünü olumsuz etkilerden korumaya yardımcı olur. Böylece gelişebilecek kanser türlerine karşı korunmamıza destek olur.
  • Sağlıklı ve anti-inflamatuvar (iltihap giderici) etkili bir baharat olan zerdeçalın emilimini kolaylaştırır, biyoyararlılığını artırır.
  • Kullanımında sınır var mı derseniz; çok aşırı miktarda tüketiminde sindirim sistemimizde (bağırsaklarımızda), üriner sistemimizde (idrar çıkışında) ve prostatlarda hassasiyet ve tahriş oluşturabilmektedir. Bu nedenle tüketiminde aşırıya kaçmamak, yemeklerin lezzetini bozmayacak şekilde, makul ölçüde eklemek gerekmektedir.

Zerdeçalın faydalarını biliyor musunuz?

Zerdeçal baharatı da günümüzde popülaritesi artan baharatlardan bir tanesidir. Kullanım alanı gittikçe genişleyen zerdeçalın tıpkı karabiber gibi sağlığa faydaları oldukça fazladır.

  • Zerdeçal; curcumin içeriği sayesinde sindirim sistemi üzerinde oldukça olumlu etkili, antioksidan etkisi yüksek, anti-inflamatuvar özellikte bir baharat türüdür. Özellikle kış aylarında bağışıklık sistemimizi desteklemektedir.
  • Anti-inflamatuvar etkisi sayesinde beyinde amiloid plaklarının oluşumunu önlemeye yardımcı olur, beyindeki dolaşımı hızlandırmaya destek olur. Dolaylı yoldan da Alzheimer gibi hastalıklara karşı korunmamıza yardımcı olmaktadır.
  • Tartışmalı olan konulardan birisi zerdeçalın toz halinde mi, yoksa taze mi tüketilmesi gerektiğidir. Aslında her iki formda da faydalıdır. Ancak yapılan çalışmalar toz zerdeçalın hem bekleme süresi hem de işleme yönteminden dolayı faydalı etkilerini biraz da olsa kaybettiğini göstermiştir. Bu nedenle tercih önceliğinizi taze zerdeçaldan yana kullanmanız daha faydalı olabilir.
  • Zerdeçal, %6-9 oranında sağlıklı yağ bulundurmaktadır. Bu sayede curcumin bileşeninin emilimini artırmakta ve tüm vücut hücrelerimize daha kolay ulaşabilmektedir.

Kış mevsimi gelmişken bu iki baharatı günlük beslenmenize eklemek, bağışıklık sisteminiz ve diğer sistemleriniz için oldukça faydalı olacaktır.

İlginizi çekebilir: A’dan Z’ye Hindistan cevizi yağı hakkında bilmeniz gerekenler

Diyetisyen Müge Bozok: 2008 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden başarı ile mezun oldu. Türkiye’nin ilk Tıp Merkezi İntermed’de kariyerine başladı, bu merkezde çeşitli branşlarda doktorlar ile hastalıklarda beslenme tedavisi, sağlıklı beslenme, obezite tedavisi, adölesan çağı beslenme eğitimleri, hamile ve emzirme döneminde beslenme gibi birçok alanda çalıştı. 2011 - 2017 yılları arasında Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’nun kurucusu olduğu Yaşasın Hayat! Kliniğinde mesleğine devam etti. Diyetisyenlik mesleğinin yanı sıra sağlıklı yaşamın yapıtaşları olan beslenmenin ve egzersizin vazgeçilmez olduğunu düşünerek, uluslararası çeşitli eğitimlerden geçerek profesyonel olarak pilates eğitmeni oldu. 4 senelik profesyonel pilates eğitmenliğinin yanı sıra çok sevdiği yoga seanslarının ileri seviyesine giderek çeşitli yoga eğitimlerinde katılıp “Yoga Alliance” sertifikasını almaya hak kazandı. 2017 yılında ise mesleki bilgi ve tecrübesiyle danışanlarına ve öğrencilerine daha kapsamlı hizmet verebilmek için “Revita” isimli kendi beslenme danışmanlık ve pilates - yoga stüdyosu yaşam merkezini kurmuştur.
İlgili Makale