X

Kısa zamanda vazgeçmeyeceğiniz kararlar vermenin püf noktaları

Her yeni yıl başlangıcında yeni kararlar alınır ve birçoğu gerçekleşmeden unutulur. Belki de aldığımız kararları gerçekleştirememekteki sorun bizden değil, bu kararların yeterince akıllı kararlar olmamasından kaynaklanıyordur.

Uplifers olarak sizin için akıllıca alınabilecek kararları sıraladık:

Karar 1: Kendinizi olduğunuz gibi kabul edin

Kendini olduğu gibi kabul etme isteği, neleri değiştirmeniz gerektiğinin belirlenmesinden geçer. Bu, koşulsuz bir itaat veya değişime karşı kayıtsız kalma anlamına gelmiyor. Hatta bunların tam tersi. Bir şeyleri değiştirmeden önce, nelerin değiştirilmesi gerektiğini anlamalıyız.

Belki de aldığımız kararları gerçekleştirememekteki sorun bizden değil, bu kararların yeterince akıllı kararlar olmamasından kaynaklanıyordur.

Karar 2: Sosyal yolculuğunuzu anlamayan çalışın

Ağrı vücutta yaşanır, acı ise zihinde. İnsanlar acıları nesilden nesile aktarır. Örneğin tarihi kıyımlardan veya savaşlardan sağ çıkmış çocuklar, bunun bıraktığı yıkımla yaşamak zorunda kalır. Öte yandan acılara neden olan toplumların çocukları da bu suçlulukla yaşar. Burada mesele hangisinin daha iyi veya daha kötü olduğu değil. Hepimiz farklı sosyal özelliklere sahibiz.

Karar 3: Kişisel yolculuğunuzu kabul edin

İnsan beyni kendi çevresini ve bu çevrede hayatta kalma şeklini gözlemler ve gelişir. Bu gelişim fiziksel olduğu kadar psikolojik ve duygusal açıdan da beynin çalışmasını etkiler. Bunu yargılamayın, sadece kabullenin. Ne kadar korkutucu, üzücü veya kırıcı olduğu önemli değil, bunlar sadece evrenin sizin hayatınız için uygun gördükleri. Onları anlayın ve kabul edin.

Karar 4: Sosyo-ekonomik statünüzden gelen değerleri kabul edin

Hepimizin bir kökeni, geliri, eğitim seviyesi, mesleği, medeni durumu var. Bu özellikler, içinde bulunduğumuz şartlara bağlı olarak hayatımızı etkileyebiliyor. Hatta beynin bu unsurları birleştirme, sadeleştirme ve genelleştirme eğilimi nedeniyle bir toplumun özelliklerini gösteren unsurlar bile olabiliyor. Dünya hala bu değerler üzerinden bizleri tehdit eden veya ödüllendiren bir yer. Bu yüzden bu değerlerin birçoğu başvuru formlarında yanlarında kutucuklarla yer alıyor. Bunları kabul edin ancak bu kabullenmenin kendinizi bu unsurlara göre değerlendirmek veya onların hayatınızı dikte etmesi anlamına gelmediğini bilin.

Aynanın karşısına geçin ve kendinize söyleyemediklerinizi söylemeye çalışın.

Karar 5: Sosyal ihtiyaçlarınızın ne derece tatmin edildiğini değerlendirin

Beynin ön tavan bölgesi, kilit öneme sahip sosyal ihtiyaçların ne derece karşılanıp karşılanmadığını gözlemler. Bu bölümde düşünme faaliyetleri yapılmaz, sadece beyinden gelen ipuçlarına ve beynin ne kadar mutlu olduğuna bakılır.

Aynanın karşısına geçin ve kendinize şunları söyleyin:

Ben buyum, nasıl ve neden böyle olduğumun sebebi bu. Değiştirmek istediğim şey bu. Değiştiremediğim şey bu. Gerçek olan bu. Olmayan şey de bu. Bunlar benim yanlışlarım, başarısızlıklarım. Beni güçlü yapan bu. Beni güçsüz yapan bu.

Tüm bunları söyledikten sonra kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Şimdi bunları şahane bir elbise gibi giyin üzerinize ve sonra da toplumun size söyledikleriyle süsleyin. Artık o eski mutsuzluklara ihtiyacınız yok…

Kaynak:
Psychology Today

İlginizi çekebilecek diğer yazılar:

Yaptığınız işteki kararlılığınızı nasıl ölçersiniz?

Yeni yılda aldığınız kararları alışkanlığa çevirmek için izlemeniz gereken 7 adım

Karar verme sürecinde beyinde neler oluyor?

Hayatınızı değiştirecek 3 karar

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!
İlgili Makale