Metabolizma, vücudun temel fonksiyonlarını devam ettirebilmek için yaktığı enerji miktarıdır. Metabolizma hızını belirleyen faktörler, vücuttaki kas ve yağ oranı, beslenme ve fiziksel aktivitelerdir. Metabolizmanızın yavaş olması, üşüme, düşük tansiyon, kuru bir cilde neden olurken, yüksek metabolizma hızı, enerjik olmamızı sağlar, kilo almamızı engeller.
Dengeli beslenmek, az ve sık yemek metabolizmayı hızlandırır. Tüm bunların yanında tükettiğimiz besinler de metabolizma hızını etkiler. Uplifers olarak, kışa hazırlık için, metabolizma hızlandırıcı besinler listesini sizler için hazırladık.
Brokolinin içeriğindeki C vitamini ve kalsiyum, yağ yakımını hızlandırır. C vitamini kalsiyum alımını arttırırken, kalsiyum metabolizmanızı harekete geçirir. Brokoli ayrıca antioksidan ve diyet lifleri bakımından da zengindir.
Sağlıklı bir katı ve sıvı karışımı olan çorba, iştahı azaltır ve tok tutar. Metabolizmanızı ve yağ yakımını hızlandırır.
Yeşil çay, lezzeti ve sunduğu bir çok faydanın yanı sıra, metabolizmayı da hızlandırır. Yeşil çayda bulunan kafein, kalp atışını hızlandırırken, EGCG(kateşin) sinir sistemini uyararak yağ yakımını arttırır. Çok miktarda antioksidan içerir.
4. Baharat
Pul biberden tarçına, zencefilden karabibere, birçok baharatın metabolizmayı hızlandırıcı etkisi vardır. Baharat tüketimi, öğün başına 50-100 kalori fazladan yakılmasını sağlar. İçeriğindeki kapsaisin, yemek sonrası kalori yakılmasını, uzun süre devam ettirir.
Narenciyeler, içerdikleri yüksek C vitamimi oranıyla, insülinin düşük seviyelerde tutulmasını sağlayarak metabolizmayı hızlandırır. Düşük insülin seviyesi, besinlerin daha hızlı ve etkili şekilde sindirilmesini ve işlenmesini sağlar. Böylece vücudunuz daha az yağ tutar.
6. Badem
Badem, yüksek kalorili olmasına rağmen, metabolizmayı hızlandıran gerekli yağ asitleri ve lifler bakımından çok zengindir. İnsülin seviyesini düşürür ve tokluk hissi verir.
Güçlü bir Protein ve kalsiyum deposu olan yoğurt, metabolizmanızı en çok hızlandıran besinlerdendir. Gün içerisinde ihtiyacınız olan enerjiyi sağlar, sindirimi düzenler. İçeriğindeki probiyotikler, besinlerin daha etkili işlenmesine yardımcı olur ve karın bölgesindeki yağlanmayı kontrol altında tutar.
Antioksidanlarla dolu ıspanak, yıpranmış kasların onarılmasını ve serbest radikallerin sağlığınıza zarar vermesini engeller. Demir, C vitamini, potasyum ve magnezyum içerir.
Yumurta, en kaliteli protein kaynağıdır. Açlığı bastırarak gereksiz yağ alımını önler ve daha hızlı yağ yakımı sağlayarak metabolizmayı hızlandırır.
Yemek yedikten yaklaşık bir buçuk saat sonra su içmek, metabolizmayı %24 oranında hızlandırıyor. Su, vücudumuzu arındırmasının yanı sıra, vücut ısısını düzenleyici etkisi sayesinde metabolizma hızının artmasına yardımcı olur.
Daha hızlı bir metabolizma için, damarlarınızın temiz olması gerekir. Avokadoda bulunan tekil doymamış yağlar, yağ asitleri ve antioksidanların muhteşem kombinasyonu, bunu sağlamak için birebirdir.
Nişasta ve lif bakımından çok zengin olan fasulyenin sindirimi, ekstra çaba gerektirir. Ayrıca fasulyenin içeriğindeki lifler, insülin seviyesini kontrol altında tutarak, vücudun yağ tutmasını engeller.
Kahvenin içerdiği kafeinin uyandırıcı etkisi, metabolizmanız üzerinde de etkilidir. Kafein, kalbinizi sağlıklı tutar, konsantrasyonu arttırır. Faydaları zararlarından daha fazla olsa da, günlük kahve tüketimi 2-3 bardağı geçmemeli.
Leptin hormonunun artışı, kilo aldırır ve metabolizmayı yavaşlatır. Bunu dengede tutmanın yolu, balık tüketiminden geçer. Somon ve ton balığı gibi balıkların yağı, leptin seviyesini düzenlemeye yardımcı olur. Ayrıca balığın içerdiği omega-3, kortizol seviyesini kontrol altında tutarak, yağ depolanmasını engeller.
Kereviz gibi besinlerle yapılan “negatif kalori diyetini” duymuş olabilirsiniz. Bu besinler, sindirim aşamasında, sahip oldukları kaloriden daha fazlasının yakılmasını sağlar. Aynı zamanda büyük oranda su içeren kereviz, kilo almanızı engeller.