Kışın bu yıl, geçtiğimiz yıllara göre daha soğuk ve karlı geçtiği bir gerçek. Bizler ise dışarıdaki soğukla evimizin sıcaklığı arasında mekik dokuyup, ofisimizdeki havalandırma sayesinde devr-i daim eden mikroplara maruz kalırken, grip ya da soğuk algınlığı yaşamamız kaçınılmaz hale geliyor.
Hastalandığımızda, zayıflamış olan bağışıklık sistemimizi güçlendirmek, enerji depolamak ve hastalıkla savaşımızı bir an önce kazanabilmek için daha çok kalori almamız gerekir. Michigan Eyalet Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, günlük kalori ihtiyacımızı karşılamamanın hem hastalık belirtilerinin (öksürük, ateş vb) kötüleşmesine, hem de iyileşme süresinin uzamasına neden olduğunu ortaya koydu. Sonuç olarak, canımız hiçbir şey istemese ya da iştahımız kesilse dahi, az ve sık yemek gibi taktikler benimseyerek dengeli beslenmeye ve yeterince sıvı tüketmeye özen göstermeliyiz.
Peki neler vücudumuza özellikle hastayken iyi geliyor? Uplifers olarak sizler için, her tür grip belirtisi ve sindirim sistemi rahatsızlığına birebir 8 besin maddesini listeledik.
1. Tavuk suyuna çorba
Sadece bir kitap ya da bir mit değil: Gerçek tavuk suyuyla yapılmış bir şehriye çorbası nezle ve grip belirtilerine iyi geliyor. Proteinin yapıtaşı aminoasitlerden biri olan sistein tavukta bulunuyor ve akciğerlerdeki akıntıyı (mukus) azaltıyor. Tavuk suyu ayrıca solunum yollarını nemlendirerek, boğaz enfeksiyonuna ve ağrısına da iyi geliyor.
2. Sıcacık bir çay
Sabah çay içmeden güne başlayamayan tiryakiler için güzel haber: Sıcak içecekler, özellikle de yeni demlenmiş açık bir çay (tercihen, yeşil çay) enfeksiyonla savaşan antioksidanlar içerdiğinden hastalara kuvvetle öneriliyor. Çay sevmeyenlerdenseniz, içine bir dilim limon attığınız sıcak su ile de aynı etkiyi yaratabilirsiniz.
3. Turunçgiller
Vitaminlerin enerji verdiği ya da C vitamininin nezleyi iyileştirdiği bir efsane olsa da, turunçgil tüketmek iyileşme sürecini hızlandırmak açısından faydalı olabilir. Ancak, mandalina, portakal ve greyfurt gibi meyveleri soyduktan sonra dilimlerin kenarındaki beyaz katmanı tamamen ayıklamamak gerekiyor; çünkü bu kısımlar bağışıklık sistemini güçlendiren flavonoid maddesi bakımından zengin.
4. Meyveli buz parmak
Çocukken çok sevdiğimiz buz parmak modasının hastayken de işe yarayabileceğini kim tahmin edebilirdi? Yüzde yüz meyve suyundan ya da daha iyisi, meyvenin kendisini sıkarak hazırlanıp dondurulan bu kalıpları tüketmek, solunum yolunu açık ve nemli tutmak için yeterli sıvıyı sağlamaya yardımcı oluyor. Elbette çok hızlı tüketmemek, ağızda erimesine izin vermek şartıyla!
5. Acı ve baharat
Acılı veya baharatlı yiyecekler gözlerimizin sulanmasına ve burnumuzun akmasına sebep olabilir; işte tam da bu yüzden yararlılar: Nefes borumuzdaki tıkanıklığı azaltan doğal rahatlatıcılar olarak! Wasabi, acı biber ya da acı soslar bunlardan birkaçı. Ancak, mide ve bağırsak sorunları yaşayanların mide ağrısı yaşamamak için aşırı acıdan ve genelde acı olan asitli yiyeceklerden uzak durmaları öneriliyor.
6. Tuzsuz kraker
Diyetlerde sıkça karşımıza çıkan krakerleri pek sevmiyoruz belki ama, mide suyunu alarak sindirim sistemini rahatlatmak açısından oldukça faydalılar. Yüksek derecede nişasta içeren tuzsuz ya da az tuzlu krakerler, özellikle kustuktan sonra tüketildiğinde mideyi sakinleştiriyor. Tuz, şeker ve yağ seviyesi yüksek atıştırmalıklardan ise mutlaka kaçınmak gerekiyor; çünkü bunlar hem sindirimleri zor olduğu için vücudu yoruyor, hem de su tutarak vücutta dehidrasyona sebep oluyorlar.
7. Muz
Terleme, kusma, ishal gibi durumlarda vücudumuzda potasyum minerali hızla azalır. Muz, hem bir potasyum deposu hem de sindirimi kolay meyvelerden olduğu için böyle durumlarda tüketilmesi tavsiye ediliyor.
8. Zencefil
“Nane, limon kabuğu, bir tutam zencefil…” Barış Manço sayesinde çocukluğumuzdan beri bildiğimiz, soğuk algınlığına iyi gelen çay ve karışımlara katılan zencefilin, mide bulantısını azaltmak gibi bir özelliği de bulunuyor. Bu yüzden, özellikle hastayken zencefili günlük öğünlerimize gönül rahatlığıyla dahil edebiliriz.
Kaynak:
– Greatist– News health– Ncbi