Kış güzeli balkabağının faydaları
Bal kabağı, hayatı keşfetmeye başladığınız, korkmadan denemeler yaptığınız, öğrenmeye aç olduğunuz, hayallerinizin yüzünüze kocaman bir gülümseme kondurduğu, kendinizi prens ve prenses olarak nitelendirdiğiniz, koşarken düşüp öpünce ağlamanızın tebessüme dönüştüğü o yıllara ışınlar bizleri. Neden mi? Çünkü, aramızda Külkedisi masalını okumayan ve bal kabağının at arabasına dönüştüğünü hatırlamayan yoktur. Külkedisi için baloya gitmeyi sağlayan bal kabağının bakalım vücudumuz için ne gibi faydaları var:
Kanseri Riskini Azaltır
Bal kabağı, serbest radikallere karşı hücreleri koruyan antioksidan maddelerden olan beta-karoten açısından oldukça zengindir.
Bağışıklık Sisteminizi Destekler
1 porsiyon bal kabağı günlük almanız gereken C vitamininin %20’sini içerir. İçeriğindeki beta-karoten, anti-viral özelliğe sahip olduğu için sizi gribe karşı da korur. Çinko bağışıklık sistemini destekleyen bir mineral olup bal kabağı çekirdekleri çinko minerali açısından zengindir.
Göz Sağlığınızı Destekler
Beta-karoten göz sağlığı için oldukça önemlidir. Retinanın ışığı absorbe etme süreçlerinde retinaya yardımcı olur. İçeriğindeki lutein ve zeaksantin ise katarakt oluşumunu önlemeye yardımcı antioksidanlardır.
Kalbinizi Korur
Kabak çekirdeği, magnezyum mineralini bünyesinde çok miktarda ihtiva eder. Magnezyum ise vücutta kan basıncının düzenlenmesinde yardımcı olur ve inme riskini azaltır. Ayrıca bitkisel omega-3 yağ asitleri içerdiği için kalp-damar sağlığını korumaya da yardımcı korur.
Motivasyonunuzu Artırır
Kabak çekirdeği triptofan esansiyel amino asidi içerir. Triptofan, serotonin üretilmesinde kullanılan öncül aminoasittir. Serotonin beyindeki ‘’mutluluk ve kendini iyi hissetme’’ hormonunun salgılanmasını sağlayan nörotransmitterdir.
Kilo Vermenize Yardımcı Olur
Kabak bol miktarda lif içerir. Doygunluk hissi verir. İştahınızı düzenlemeye yardımcı olur. Kan şekerinin düzenlenmesinde yardımcı olur. Ayrıca çok düşük kaloriye sahiptir.(Tabi ki, bal kabaklı pasta ya da kremalı bal kabaklı lattel’lerden bahsetmiyoruz:)
İlginizi çekebilecek diğer yazılar:
Hindistan cevizi yağının faydaları nelerdir?