Kış aylarında nasıl beslenmeliyiz?
Kış mevsimini tam olarak yaşadığımız şu günlerde grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklar ile yorgunluk, halsizlik, uykusuzluk gibi belirtiler hemen hemen herkeste görülmeye devam ediyor. Tüm bunlardan korunmanın en önemli yolu bağışıklığı koruma altına alıp, güçlendirmekten geçmektedir. Bağışıklığı güçlendirmenin ana yollarından birisi sağlıklı ve doğru beslenmektir. Tam bu noktada kış mevsiminde bağışıklığınızı güçlendirecek sağlıklı beslenme önerilerinden yazımda sizlere bahsedeceğim.
1. C vitamini açısından zengin meyve ve sebzeleri tercih edin
Kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirecek en önemli besin kaynaklarından birisi C vitamini açısından zengin meyve ve sebzeleri tüketmektir. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahip olan C vitamini ayrıca iltihaplanmaya karşı savaşır ve hücreleri oluşabilecek hasarlara karşı korur. Kivi, portakal, greyfurt, mandalina, limon, kırmızı ve yeşil biber, brokoli, domates, karnabahar, ıspanak gibi C vitamini açısından zengin olan meyve ve sebzeleri tüketerek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.
2. Vücudunuzu probiyotiklerle destekleyin
Kış aylarında beslenme programınıza ekleyeceğiniz probiyotik desteği, bağışıklık sisteminizi güçlendirecek ve sizi hastalıklardan koruyacaktır. Probiyotiklerde bulunan iyi bakteriler, parazitler, virüsler, maya ve mantarların neden olduğu enfeksiyonlarla mücadelede eder ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Beslenme programınıza yoğurt, kefir, boza, muz, turşu, şalgam suyu (Yüksek tansiyon hastaları turşu ve şalgam suyu tüketimini sınırlandırmalıdır) gibi besinleri ekleyerek günlük probiyotik ihtiyacınızı karşılayabilir, bağışıklığınızı güçlendirerek kış aylarında hastalıklardan korunabilirsiniz.
3. D vitamini yönünden zengin besinler tüketin
Bağışıklık sisteminin korunmasında ve güçlenmesinde D vitamini çok önemli rol oynamaktadır. D vitaminin en önemli kaynağı güneştir. Güneşten faydalanmanın pek mümkün olmadığı bu kış döneminde D vitamini besinler ve takviye edici gıdalar yoluyla alınabilir. Somon, alabalık, ton balığı, uskumru, karaciğer, süt ürünleri, yumurta sarısı, mantar gibi besinler ile günlük D vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
4. Proteini ihmal etmeyin
Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak için günlük beslenmenizde dikkat etmeniz gereken noktalardan bir tanesi de yeterli protein alımıdır. Proteinler, bağışıklık sisteminin gelişmesinde rol olan antikorların yapıtaşını oluşturmaktadır. Yani proteinler, bağışıklık sisteminin güçlenmesi için olmazsa olmazlardan biridir. Bu nedenle enfeksiyonların arttığı bu dönemde protein kaynaklarının yeterli tüketilmesi önem arz etmektedir. Özellikle süt ürünleri, yumurta, kırmızı et, tavuk, balık, kuru baklagiller, tohumlar gibi gıdalar proteinlerin en iyi kaynakları arasındadır.
5. Su içmeyi unutmayın
Soğuk havalar, su içme isteğini azaltabilir ancak vücudunuz hissetmese de vücutta su kaybı gerçekleşir. Kaybedilen sıvıyı yerine koymak önemlidir. Çünkü yeterli sıvı alımı vücutta oluşan toksinlerin atılmasında, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışmasında, bağışıklık sisteminin dengesinin sağlanmasında ve vücutta pek çok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde son derece önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle günlük 8 ile 15 bardak arasında su tüketmelisiniz.
İlginizi çekebilir: Hayati protein kolajen: Kolajen takviyesinin sağlığınıza faydaları