X

Kırmızı et tüketirken dikkat edilmesi gereken noktalar – Kurban Bayramı Özel

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla beraber medyada kırmızı etin nasıl pişirilmesi gerektiği, ne kadar miktarda tüketileceği gibi konularda uzman görüşlerine daha sık yer veriliyor. Yılın diğer aylarına göre kırmızı et tüketiminin artacağı bu zamanlarda, biz de kırmızı etle ilgili merak edebileceğinizi düşündüğümüz tüm bilgileri sizler için ”Kurban Bayramı dosyası” altında toplamaya karar verdik.

Kırmızı et en sağlıklı nasıl tüketilir? Kırmızı etin sindirimi nasıl hızlandırılır? Kırmızı eti nasıl pişirmek gerekir? Hamileler ve kronik rahatsızlıkları olanlar kırmızı et tüketirken nelere dikkat etmeli? ve daha fazlası…

Kırmızı etin en zengin protein kaynaklarından birisi olduğunu biliyoruz. Aynı şekilde vitamin ve mineral açısından da vücudun günlük ihtiyacının büyük bir kısmını sağlayabilecek nitelikte bir gıda.

Ancak uzmanlar, günlük 90 gramdan fazla pişmiş kırmızı et tüketmenin çeşitli rahatsızlıklara yol açabileceğini söylüyor.

Bu nedenle et tüketirken, sağlıklı şekilde ve uygun yöntemlerle tüketmeye dikkat etmek gerekiyor. Bazı etlerin doymuş yağ oranı yüksek olabiliyor, bu da kandaki kolesterol miktarının aşırı derecede artmasına neden olabiliyor.

Fazla miktarda kırmızı et ve et ürünü tüketmek, bağırsak kanserinin en büyük tetikleyicilerinden. Bu nedenle protein ihtiyacını sürekli kırmızı et yiyerek karşılamak yerine, beslenme düzeninde deniz ürünlerine, beyaz ete ve baklagillere de yer vermek gerekiyor.

Kırmızı et, demir ve B12 vitamininin ana kaynağı. Ancak besin değerini koruyabilmesi için saklama, hazırlama ve pişirme konularında bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor.

 Kırmızı et ve doymuş yağlar

Bazı et türleri, vücudun kaldırabileceğinden daha fazla doymuş yağ içeriyor. Fazla miktarda doymuş yağ tüketmek, kandaki kolesterol miktarını artırdığı için kalp krizi ve dolaşım sistemi rahatsızlıklarına neden olabiliyor.

Seçtiğiniz et türü ve eti nasıl pişirdiğiniz, vücudunuza alacağınız doymuş yağ miktarını belirleyen en önemli faktörlerden.

Örneğin; ızgarada pişirilmiş 100 gram bonfilede bulunan ortalama 5.9 gr yağın 2.5gr’ı doymuş yağken, kızartılmış 100 gram bonfiledeki 12.7 gr yağın 4.9gr’ı doymuş yağ.

Et alırken sağlıklı seçimler yapmak 

Et satın alırken en yağsız olan bölümleri tercih etmek en sağlıklı seçenek. Etin üstünde ne kadar fazla beyazlık varsa, et o kadar yağlı demektir. Genelde sırt kısmından elde edilen etler daha az yağ içerirken, bacak kısmından elde edilen etlerde daha fazla yağ bulunabiliyor.

Et alırken dikkat edilmesi gerekenleri kısaca özetleyecek olursak;

  • Kasabınızdan ya da et alacağınız yerden en az yağlı olan kısımları vermesini rica edin.
  • Eğer paketlenmiş et alıyorsanız, üzerindeki etiketten yağ oranını kontrol edin.
  • Beyaz et alacağınızda derisiz kısımları aldığınızdan emin olun.
  • İşlenmiş etler yerine, işlenmemiş etleri tüketmeyi tercih edin. Salam, sucuk, sosis gibi et ürünleri daha fazla yağ ve tuz içerir.
  • Eti pişirirken yağlarını ayıklayın
  • Kıkırdaklara ve deriye yakın olan bölgelerde daha fazla yağ bulunur.
  • Eti kızartmak yerine ızgara yapın.
  • Et pişirirken ekstra yağ eklemeyin.
  • Fırında pişirirken delikli bir kaba ya da ızgaranın üstüne koyun ve yağının akmasını sağlayın.
  • Yemek yaparken et miktarını mümkün olabildiğince az tutmaya, sebze oranını ise daha yüksek tutmaya çalışın.

Ne kadar kırmızı et ve et ürünü yemeliyim? 

İri parçalı, işlenmemiş etler sağlıklı bir diyetin parçası olabilir. Fakat normal miktardan fazla tüketildiğinde, bağırsak kanseri başta olmak üzere sindirim ve dolaşım sisteminde bazı problemler yaratabiliyor.

İşlenmiş etler ise yağ, tuz ve koruyucu içerdikleri için parça ete göre daha sağlıksız. Bu nedenle kırmızı eti mümkün olabildiğince işlenmemiş ve büyük parçalar halinde tüketmek gerekiyor.

Günlük tüketilmesi gereken ideal miktar, 70 ile 90 gram arasında değişiyor. Ancak uzmanlar, 90gr’dan fazla tüketilmesinin sağlık için zararlı olabileceği konusunda hemfikir.

90 gram et, aşağı yukarı ekmek dilimi kalınlığında kesilmiş 3 ince parça bifteğe karşılık geliyor.

 

Gelecek hafta: Kırmızı eti saklarken dikkat edilmesi gereken noktalar

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale