Bu zamana kadar birçok müze gezdim. Modern sanat müzeleri, etnografya müzeleri, tarih müzeleri, bilim müzeleri, arkeoloji müzeleri ve güzel sanatlar müzeleri diye uzayıp gidiyor liste. Fakat Hırvatistan’ın Zagreb şehrinde öyle bir müze gezdim ki daha önce gezdiğim müzelere hiç benzemiyordu.
Her ilişki mutlu sonla bitmiyor
Ne yazık ki her ilişki mutlu sonla bitmiyor. Biten ilişkiden ise geriye birçok şey kalıyor. Yaşanmışlıklar ve deneyimlerin yanı sıra bir de bazı eşyalar var ki öylece kalakalıyor ellerinizde.
Birlikte izlenen tiyatronun bileti, doğum günlerinden kalan mumlar, özel günlerden kalan kurumuş çiçek buketleri, size aldığı kol düğmeleri ya da sizi anlatan bir kolye, çekilen yüzlerce fotoğraf, yazılan küçük notlar, romantik mektuplar, buzdolabının üzerinde gittiğiniz şehirlerden topladığınız magnetler, sakladığınız saç telleri, parfüm kokulu bir kazak, arşivlenen Whatsapp mesajları ne atmak isteyeceğiniz ne de biten ilişkiden sonra saklamak isteyeceğiniz şeyler olabilir.
Yaşanmışlıktan arda kalan her şeyi Kırık Kalpler Müzesi’ne bağışlayabilirsiniz
Biten ilişkinizden sonra gözünüz ona ait hiçbir şey görmek istemiyorsa ve bir an önce her şeyden kurtulmak istiyorsanız yapacağınız şey ya tüm her şeyi çöpe atmak, ya da Kırık Kalpler Müzesi’ne bağışlamak.
Böylelikle omuzlarınızdan koca bir yük kalkarken müzenin de koleksiyonunun genişlemesine katkı sağlamış olacaksınız.
Kırık Kalpler Müzesi’nin doğuş hikayesi
Hikaye Zagreb’de geçiyor. Film Yapımcısı Olinka Vištica ve Heykeltraş Dražen Grubišić isimli sevgililer dört yıllık ilişkilerini arkadaş kalmak üzere bitirir ve aralarında geçen bir şaka ile ilişkiden geriye kalan kişisel eşyalarla bir müze açma fikri doğar.
Kendi kişisel eşyaları ile başlayan müze girişimi arkadaşlarının biten ilişkilerinden geriye kalan kişisel eşyalarını müzeye bağışlaması ile müzenin ilk koleksiyonu doğar. 2003 yılında bir şaka ile doğan Kırık Kalpler Müzesi ilk kez 2006 yılında ziyaretçilere açılır.
Kırık Kalpler Müzesi’ni gezen bir çift
Eylül ayında evlilik yıldönümümüzü beş günlük romantik bir rotada seyahat ederek kutladık. Sıra Zagreb şehrine geldiğinde ziyaret ettiğimiz Kırık Kalpler Müzesini el ele gezmek bana terapi gibi geldi. Müzeye bağışlanan objeleri inceleyip, hikâyelerini okurken içimden bunların hiçbirini yaşamamayı diledim. Bizim gibi diğer çiftlerin de aynı şeyi hissettiğini düşünüyorum.
Müzeye bağışlanan eşyalar
Müzenin tasarımı bir sanat galerisi tadında. Her yer bembeyaz. Müzeyi ziyaret etmeden önce göreceğim objeleri az çok tahmin ediyordum fakat eski sevgilisinden kalan mobilyayı parçalarken kullandığı baltayı müzeye bağışlayan kadının hikâyesini okuyunca biraz şaşırdım.
Müzeye bağışlanan eşyalar arasında rengi sararmış bir gelinlik, takma bacak, pembe tüylü bir kelepçe, kâğıttan yapılmış bir gelin buketi, bisiklet, dikiz aynası, oyuncak ayı, bir çift kırmızı rugan ayakkabı gibi kişisel eşyalar var. Beni en çok etkileyen şey bir annenin kızına yazdığı intihar notuydu.
Eğer yolunuz bir gün Zagreb’e düşerse, Kırık Kalpler Müzesi’ni görmeden dönmeyin. Müze giriş ücreti 25KN.
İlginizi çekebilecek diğer içerikler:
Deniz dalgalarının çaldığı bu orgun sesini dinleyin – Ses kaydı
Görsel Şölen / Görkemli kalelerinden turkuaz sularına Hırvatistan
Doğa içinde huzuru bulabileceğiniz bir yer: Plitvice Gölü Milli Parkı