Kimyonun faydaları nelerdir?

Kimyon Çin, Hindistan, Ortadoğu ve Akdeniz bölgelerinde yetişen yapraklı bir bitkidir ve bu bitkinin meyvesi kimyon tohumu olarak adlandırılır ve tüm dünyada popüler bir baharat olarak kullanılır. Kimyon özellikle tıbbi araştırmalara çok sık dahil edilir ve çeşitli kanıtlara göre sağlığa faydaları da bulunuyor.

Kimyonun sahip olduğu faydaların büyük kısmı sindirim sistemi, bağışıklık sistemi ve dolaşım sistemi ile alakalı. Bu faydalardan bazıları klinik çalışmalarda görüntülenirlerken, bazılarını kanıtlaması ise oldukça zor.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları ve çeşitli besin gruplarına gösterdiği tolerans ve hassasiyet kendi metabolizma işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Olası risk durumlarına karşın sağlığınızı ilgilendiren her türlü konuda mutlaka uzman görüşüne başvurun.

Kimyonun faydaları

Antioksidanlara sahiptir

Kimyon tohumlarında antioksidan olarak işlev gösteren doğal bileşenler vardır. Yani apigenin ve luteolin olarak adlandırılan bu maddeler sağlıklı hücrelere saldıran serbest radikallerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olurlar. Antioksidanlar sayesinde daha sağlıklı ve enerjik olmak mümkün ve bunun yanında cildinizin yaşlanmasına da engel olabilirler.

Kanser karşıtı özellikleri vardır

Bazı deneylere göre kimyonda kanser hücrelerinin bölünmelerine engel olan bazı bileşenler bulunuyorlar. Yapılan bir çalışmada kimyon tüketen farelerin kolon kanserinden korundukları görünmüş. Başka bir çalışmanın yazarları ise dokuz popüler bitki ve baharat ile araştırma yapmışlar ve kanser karşıtı etkinin en güçlü olduğu bitkilerin kimyon ve fesleğen oldukları görülmüş.

İshali tedavi edebilir

Kimyon yüzyıllardır ishal karşıtı bir tedavi yöntemi olarak geleneksel tıpta kullanılıyor. Batı dünyası da son senelerde onun bu faydasını dikkate almaya başladı.

Kimyon tohumlarından elde edilen özüt, ishal olmuş farelere verilmiş. Araştırmacılar belirtilerin tedavisinde çok etkili olduğunu belirtiyorlar.

Kan şekerini kontrol altına almaya yardımcı olur

Kimyon diyabet hastaları için bitkisel tedavinin bir parçası olabilir. Çünkü hazırlanan ilaçlarda rahatsızlığı kontrol altına alma konusunda hayli etkili olmuş.

Laboratuvar deneylerinde diyabeti olan hayvanlarla yapılan araştırmalarda da kimyon tüketmenin faydaları görülmüş. Kimyon yağının genel olarak hipoglisemik bir bileşen olduğu kabul ediliyor.

İlginizi çekebilir: Kan şekerini hızlıca düşürmenin yolları

Bakteri ve parazitlerle savaşır

Kimyon tohumlarından elde edilen yağ antiseptik bir araç olarak kullanılabiliyor. Bu yağ diğer antiseptiklere direnci olan bakterilere karşı bile etkili. Araştırmacılar kimyonun bağışıklık sistemine saldırmaya çalışan zararlı bakterileri öldürmeye de yardımcı olacağını belirtiyorlar. Bu etkisi onun yüzyıllardır gıdaları saklamak için kullanılmasını açıklayabilir.

Anti-inflamatuar etkileri vardır

Kimyon tohumlarının içerisindeki aktif bileşenlerin inflamasyon ve bakteri karşıtı etkileri var. Yani başka rahatsızlıkları tetikleyen ağrı ve inflamasyonlarınız varsa, beslenmede kimyon olması bu etkilere karşı gelebilir.

Kimyon öz yağının bu konuda tek başına etkili olmadığı belirtiliyor. Kimyon tohumunun kendisi ise fareler ile yapılan deneylere göre ağrı ve inflamasyonların azaltılmasına yardımcı oluyor.

Kolesterolü azaltmaya yardımcı olabilir

Kimyonun hipolipidemik özelliklere sahip olduğu düşünülüyor. Yani bedeninizdeki kalbe zararlı yağları kontrol altına alıyor ve kolesterol düzeylerinin düşmesini sağlıyor.

Yoğurt ile karışık bir şekilde kimyon tüketmenin bir çalışmada bu konuda çok etkili olduğu görülüyor. Başka bir çalışmada ise yüksek kolesterollü insanların kimyon tüketimi ardından fayda gördükleri belirtilmiş.

Kilo vermeye yardımcı olabilir

Yapılan çeşitli grup çalışmalarına göre kimyon kilo vermeye yardımcı olabilir. Bu konuda daha fazla araştırma gerekiyor ancak yine de eldeki sonuçlar umut verici. Kimyon tüketen ve sağlıklı beslenen fazla kilolu kadınların kilo ve hayati değerlerinde iyileşmeler görülmüş.

Huzursuz bağırsak sendromu belirtilerini iyileştirir

Araştırmacılar huzursuz bağırsak sendromundan kaynaklanan şişkinlik, bulantı, spazmlar ve krampların tedavisinde kimyonun rolünü incelemişler. Kimyon ekstresinin bu belirtileri kullanıcılar onu tükettikleri sürece iyileştirdiği görülmüş. O kadar etkili olmuş ki huzursuz bağırsak sendromu konusunda pek çok pahalı ilaç kadar etkili olabilmiş.

Hafızayı güçlendirir

Kimyon merkezi sinir sisteminin çok daha iyi çalışmasına yardımcı olabilir ve bu de hafızada iyileşmeye ve uzuvları daha iyi kontrol etmeye yardımcı olabilir. Hatta Parkinson hastalığının tedavisinde yardımcı bir rol de oynayabilir.

Riskleri ve yan etkileri

Kimyon genellikle güvenli ve toksik olmayan bir madde olarak biliniyor ve büyük dozlarda bile bir zararı yok. Ancak yine de kullanmak isterseniz dikkat edilecek bazı noktalar var. Genellikle bitkisel takviye olarak alınacaksa günde 300-600 mg’dan daha fazla alınması önerilmez.

Araştırmacılar kimyonun testosteron düzeylerini baskılayabildiğini ve bu nedenle erkeklerin daha az doğurgan olmalarını sağlayabileceğini belirtiyorlar. Bazı kültürlerde düşüğü tetiklemek için de kullanılabiliyor ve bu nedenle hamile kadınların dikkatli olmaları gerekiyor.

Tarifler

Kimyon çok aromalı bir bitki ve pek çok kalp dostu ve düşük kolesterollü tarifte kullanılabilir. Neredeyse her yemeğin içine bir miktar katılabilir. Örneğin balık tüketirken balığı kimyonla marine etmek güzel bir lezzet elde edilmesini sağlar.

Bir diğer seçenek ise onu pilav gibi yemeklere eklemektir. Tariflerde hem taze bitki olarak hem de tohum veya toz formunda kullanılabilir.

Sonuç olarak üm faydalarına karşın kimyonun çok az risk faktörü var. Gelecekteki araştırmalar daha fazla fayda da ortaya koyabilirler. Kan kalitesini iyileştirmek, kemik yoğunluğunu arttırmak gibi bazı faydalar çeşitli hayvan deneylerinde görülüyorlar ancak insanlar üzerinde de daha fazla çalışma gerekiyor.

Ancak yeni bir bitki takviyesi rutinine başlamadan önce doktorunuza danışmanız iyi olacaktır.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları ve çeşitli besin gruplarına gösterdiği tolerans ve hassasiyet kendi metabolizma işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Olası risk durumlarına karşın sağlığınızı ilgilendiren her türlü konuda mutlaka uzman görüşüne başvurun.

Kaynak: healthline

İlginizi çekebilir: Tarçının faydaları, zararları ve tarçını tüketmenin lezzetli yolları

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!