Sosyalleşmek her bireyin ruhuna iyi gelebilecek, birleştirici bir eylemdir. Sevdiklerimizle beraber kaliteli vakit geçirmek, iş hayatında yeni bağlantılar kurmak veya yeni insanlarla tanışmak için çeşitli sosyal etkinliklere katılabiliriz.
Sosyalleşmek, kişinin karakterine, eğitim seviyesine, yaşına, ekonomik düzeyine göre farklılıklar gösterebilir ancak sosyalleşme tercihlerimizi belirlerken yeme-içmenin kültürümüzdeki önemini de hatırlatmak gerekebilir. Hal böyle olunca bir arkadaşınızla dertleşmek üzere evden çıktığınızda kendinizi bol kremalı bir pasta yerken bulabilirsiniz. Bunun gibi birçok durum, ruhunuza iyi gelmesi için yaptığınız bir aktivitenin bedensel olarak size zarar vermesine neden olabilir. Bu durumda şu soruyu kendinize yöneltmenizde fayda olabilir; kilo almanıza, kilo verme sürecini başlatamamanıza veya sürdürememenize sosyal hayatınız neden oluyor olabilir mi?
Hem daha sağlıklı olmak hem de daha ince görünmek adına zayıflama trendlerini yakından takip ediyor olabilirsiniz ancak iş yemekleri, aile bireylerinin bir araya geldiği kutlamalar veya en basitinden bir arkadaş ile sinemaya gitmek bile beslenme listenize sadık kalamamanıza neden olabilir. Bu tip sosyalleşme aktivitelerinde özellikle porsiyonlara dikkat edilmesi daha da güçleştiğinden kontrolü elde tutmak zorlaşabilir. “Aman ne yedim ki” diye düşünürken birkaç saatlik bir etkinlikte oldukça kalorili yiyecekler tüketebilirsiniz.
Evet tam da formaliteden katıldığınız bir davette içtiğiniz 2-3 bardak alkollü içecek veya yeğeninizin doğum günü partisinde yediğiniz pastalardan söz ediyorum. Benzer durumların sosyalleşme oranına göre artış göstermesi de kişilerin bu yanlış beslenme düzenine alışmasına yol açabilir. Beslenme uzmanınızın yazdığı listeye sadık kalmaya özen gösterirken sosyal ortamlarda ağzınıza attığınız bir iki lokmadan hiçbir şey olmaz diye düşünüyor olabilirsiniz. Ancak maalesef olabilir ve bu davranışınızı değiştirmedikçe sosyalleşmek size kilo aldırabilir. İşin en önemli kısmı da çoğu kişinin bu durumu fark edememesi.
Plajlarda denizin ve güneşin tadını çıkarmaya sayılı günler kala kilo alma farkındalığı oluşturabilirsiniz. Sosyal hayatta yaptığınız zayıflamanıza engel olabilecek davranışlarınızı bulup onları amacınıza hitap edebilecek davranışlarla değiştirebilirsiniz. Örneğin, arkadaşınızla sinemaya gittiğinizde patlamış mısır yemek yerine bir porsiyon kuruyemiş tercih edebilirsiniz. Bu tarz davranışlarınızı en doğrusuyla değiştirebilmek adına beslenme uzmanınıza danışabilirsiniz.
Sosyal etkinlikler sırasında neyi, neden tükettiğinizin bilincine varırsanız sosyal hayat ve kilo arasındaki dengeyi de sağlayabilirsiniz. Yani sadece bir davettesiniz diye alkollü içecek tüketmek zorunda değilsiniz, bu davranışı ortama ayak uydurmak için değil; kendiniz öyle istediğiniz için gerçekleştirebilirsiniz. Sosyal hayatın keyfini çıkarmanın tek yolunun yeme-içme olmadığını da kendinize hatırlatabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Yaşadığınız her anın tadını çıkarmanın sırrı: Büyük resme odaklanmak