X

Kilisede uzay marulu yetiştirdiler

Image:Raul Valderde

Aziz John Kilisesi’nin arka şapelinde bir sanatçı uzay marulu yetiştiriyor. Uzay marulu yetiştirmek için lekeli cam pencerelerden  giren ışıklardan ve LED ışıklarından yardım alınarak domates,marul,bezelye gibi sebzeler yetiştirilebiliyor. Suzanne Anker için  kurulumun arkasındaki  Astrokültür denen sanatçının emeği var. Astrokültürün bitkiye sinyaller yollayamasına dayanan yöntem bitki yetiştimede alternatif olarak gelecekte başvurulan yöntem olacağı düşünülüyor.

Onun bahçecilik tekniği bitkinin büyümesi için toprak ve  güneş ışığı gereklidir gerçeğini darmadağın edebilir. Anker bitkilerini mor ışıkta yetiştiriyor; çünkü mor ışık bitkilerin en yüksek fotosentez hızına ulaştığı renk olarak biliniyor.

Suzanne Anker kilisede uzay marulu yetiştirerek bitkilerin güneş ışığı ve toprağa ihtiyacı vardır efsanesini yıktı

Anker esasen Veggie System adını verdiği kapalı mekanlar için kendin yap Vegan Sistemi’ni Uluslararası Uzay İstasyonu için tasarlamış. İlkbaharda tuğla görünümlü saksıların uzayda nasıl büyüyebileceğini incelemenmesi için Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderdi. Saksılar bitkilerin beslenebilmesi için besin maddelerine ve outredgeous denilen kırmızı marul yaprağına sahiplerdi. Bitkiler için özel olarak istasyon denilen yerlere yerleştiriliyorlar ve burada su eklenip, iklim kontrolü yapılıyor. Ağustos ayında astronotlar, serpilen uzay marullarına balzamik sirke, zeytinyağı ve narenciye ekleyerek ilk uzay salatalarını yediler.

Teknologlar tarımı sadece uzayda değil dünyada da kapalı alana taşımak konusuna karşı büyük ilgi duyuyorlar. MIT Media Laboratuvarı’nın Cityfarm isimli projesi tarımda çevreyi en elverişli şekilde kontrol etmeyi amaçlıyor. Londra’daki ‘Growing Underground’ isimli proje ise metro tünelinde yeraltı çiftliği kurarak tükenen kaynaklara alternatif sunuyor. Freight Farms isimli proje ise kargo konteynerlere iklim kontrolü olan,istif edilmiş ve uygun hale getirilmiş özellikleriyle belirli ürünler için mini çiftlik görevi görüyor.

Anker 2009 yılından beri Astrokültür konusuyla ilgileniyor. Onu bu alana iten ise Wunderkammer yani ‘merak dolabı’ adı verilen birçok objenin kategorilerine göre sıralandığı alan. Dünyadaki önde gelen bioartistlerinden olan Anker bilimin aletleri ve teknikleriyle ilgilenerek yaratmaya 80’lerden itibaren başladı. Astronotların aksine, Anker’in numune ürünü henüz yok. Şimdiye dek hiçbir sergisi yemelik ürün verecek kadar uzun sürmedi. Katedraldeki sergisinin 3 Nisan’a kadar süreceğini varsayarsak, Anker ilk ürününün tadına bakma şansını yakalayacak.

Kaynak:

popsci.com

İlginizi çekebilecek diğer yazılar :

“Copy-paste beyin” ve sonsuz yaşam

Sesin evrimi: Darwin’in doğal seçilim mekanizmasıyla evrimleşen sesler ve DarwinTunes

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale