Kick-boks’un ‘Asi’ yıldızı Gökhan Saki yeniden İstanbul’da
Geçen sene Nisan ayında Istanbul’da yapılan ve “Asi” lakaplı Gökhan Saki’nin Daniel Ghita’yı 2. Round’da KO ettiği “Glory 6”nın ardından, ülkemizdeki 2. organizasyonunu 12 Nisan 2014’te Ülker Sports Arena’da gerçekleştirecek olan Glory World Series, kick-boks’un dünyadaki en iyileri temsilcilerini tek çatı altında toplamayı amaçlayan bir lig ve turnuva.
Dünyada ismi çokça bilinen ve en iyiler arasında gösterilen Saki, “Glory 15: İstanbul”da Avustralyalı Nathan “Carnage” Corbett (evet, lakabı katliam ama “Asi” çok daha havalı değil mi?) ile karşı karşıya gelecek. 2012’de Badr Hari, Melvin Manhoef, Murthel Groenhart ve Arthur Kyshenko gibi öne çıkan isimlerin bağlı olduğu Mike’s Gym’e geçen Saki’nin, o dönemden beri kariyerindeki yükselişe bakılırsa doğru bir karar vermiş olduğu aşikar.
Geçenlerde aklıma takıldı: Türkiye dışından, kariyerini orada inşa etmiş olan Hollanda doğumlu Göksan Saki nasıl algılanıyor olabilir? “Öngörülemeyen, biraz deli dolu bir güç ve endişeyle karışık saygı uyandıran bir meşrep” ilk aklımdan geçen tanımlar oldu. Eşi İtalyan olan bir aile dostumuz; yaşadıkları İtalyan kasabasında, ebeveynlerin gece uyumamakta direten çocukları, Osmanlı’nın Viyana’ya kadar dayanan kuşatma ve seferlerinden kalma bilinçaltı bir çekinceyle “Türkler geliyor” diye korkuttuklarını anlatırdı. Biraz bunun gibi bir şey.
Eda’yla aylardır CrossFit’e gittiğimiz Checkmat İstanbul’a itafen imzalı t-shirt’ünü gördüğümüz Saki’ye birkaç soru sorma fırsatını tabii ki de kaçıramazdım.
Çocuklukta başladığın futbolun ardından, bir süre sonra kick-boks… Neden kick-boks ağırlık kazandı?
Brezilya’da futbol ne kadar popülerse, Hollanda’da Kick Boks o kadar popüler bir spor. Bir çok kick boks salonu bulunuyor ve muhteşem kick boks organizasyonları yapılıyor. Benim de çok ilgimi çekiyordu; ayrıca saygı duyduğum bir kick boks şampiyonunun şampiyonluk kemeri beni çok etkilemişti ve bu sporda şampiyon olmak hedefi ile başladım.
Glory 15’in maç kartında sen, Errol Zimmerman ve Tyrone Spong’ten dolayı Hollanda esintisi var sanki. Hollandalıların diz-dirsek, tutma-çekme-düşürme içeren ve 5×3 dakikadan yapılan geleneksel Muay Thai’den ziyade, bol low-kick’li, yani baldır seviyesine atılan dairesel tekmelerin sık kullanıldığı, 3×3 dakika süren, daha hızlı kickboks tarzını ve kurallarını benimsedikleri bilinir. Peki “Dutch style” sence nedir tam olarak?
Ducth style, aslında iyi antrenman yapmaktır. Zaten Hollandalılar bu işi Uzak Doğulular’dan uzun yıllar önce öğrendiler ve şu anda kick boks’ta dünyanın bir numarası Hollanda. En büyük şampiyonlar buradan çıktı. Dolayısı ile alt yapı sağlam, stil sağlam oluyor ve başarılı olarak Hollandalılar ön plana çıkıyor.
Şahsen çok güçlü ama hantal ağır sıkletlerden ziyade Remy Bonjasky, Badr Hari veya senin gibi gücü, çevikliği ve hızı çok iyi dengeleyen ağır sıkletleri izlemeyi daha çok seviyorum. Bu karşılaşma ise ağır sıkletten hafif-ağır sıklet kategorisine geçişinin ilk maçı olacak ve bunu canlı olarak izleyecek olmak çok heyecan verici. Bu kararının sebebi nedir? Güçten fedakarlık etmeden daha da hızlanmış bir Saki mi hedef?
Aslında bu turnuva benim için zorlu mücadelelerle geçecek; çünkü uzun yıllardır, yaklaşık 8 yıldır, 105 kilo civarında, hep süper ağır sıklet mücadelesi yaptım. Aslında Şubat ayında Denver’da, yine süper ağır sıklette Hesdey Gerges ile mücadele edecektim; fakat o gece iptal oldu ve Denver karşılaşmaları Mayıs ayında yapılacak. Bana da 95 kg turnuvası teklif edildi ve kabul ettim. Şu anda beni en çok zorlayan şey bu kadar kısa sürede vermem gereken 10 kg; 10 kg. verdiğim takdirde hiçbir sorun yok, ben her şeyimle hazır olurum.
Daha önce diğer Hollanda’lı ağır siklet olan Semmy Shilt’le dövüşmen planlanıyormuş, fakat onun yerine Corbett ile karşı karşıya geleceksin. Bu durumu nasıl karşıladın?
Corbett iyi bir Muay Thai dövüşcüsü ve daha çok dirsekli maçlarda başarılı; ama Glory stili Kick Boks’ta ellerinizin çok hızlı olması lazım ve bu hız da bende mevcut. Kazanacağımı düşünüyorum ama bu bir dövüş sporu, her an herşey olabilir.
Antrenmanlarda ve maça çıkmadan önce motive olmak için ne tür müzik veya gruplar dinlersin?
Genelde sert müzikler dinlerim, beni uyandırması ve agresif yapması için. Özel bir grup yok, beni canlandırması yeterli.
Son olarak, azmin ve çalışmalarının sonuçlarını hafif ağır sıklet şampiyonluğu ile alman dileğiyle bol şans ve başarılar diliyorum!
Ben de ilginize, desteğinize çok teşekkür ederim.
Sizi bilmiyoruz ama ilerde deneyimlerini aktararak gençleri yetiştirme ve yeni şampiyonlar çıkarma hedefi olan Saki’yi, sporcu kariyerinin belki en parlak döneminin başındayken izlemek için cumartesi akşamı Eda’yla biz Glory’de ön saflarda yerimizi alacağız.
Ve son olarak bir “Saki Selfie’si” :
Yazarın diğer yazıları için tıklayınız.