X

Ketojenik Diyet nedir, ne değildir: Ketojenik Diyet, Yüksek Proteinli Diyet değildir

Yılın tam da bu zamanı. Herkesin dilinde bir diyet…Yaz yaklaşmaya başladıkça her sene olduğu gibi en çok konuşulan konulardan biri de ‘kilo vermek’ oluyor. Sadece kilo vermek olsa yine iyi… İnternette arama motorlarında bile son haftalarda sağlık alanında en çok aratılan kelimeler hızlı kilo verme ve hızlı kilo kaybını vadeden diyetler üzerine.

Her dönem bazı diyetler ön plana çıkıyor ve hızlı kilo verdirdiği düşüncesiyle popüler oluyor. Son yılların en çok konuşulan diyetlerinden biri de ketojenik diyet. Eminim sen de bir çok kez adını duymuşsundur.  

Nedir Ketojenik Diyet?

Ketojenik diyet aslında ketosiz’den geliyor. Vücutta uzun süre açlık yaşandığında veya karbonhidratın çok sınırladırıldığı durumlarda glukoz yerine yağ asitleri kullanılır ve bunun sonucunda da keton cisimcikleri ortaya çıkar. Ketojenik diyetin temeli de buna dayanıyor ve günlük karbonhidrat alımını 50 gramın altında olacak şekilde sınırlıyor. Bu durum da insülini baskılayarak, yağların yakılmasını sağlıyor.

Ketojenik diyet, son yılların en çok konuşulan diyetlerinden biri.

Ketojenik diyet, aslında yeni bir diyet değil, uzun yıllardan beri epilepsi hastalığının tedavisinde kullanılan bir beslenme programı. Son yıllarda epilepsi hastalığı dışında faydalarını gösteren bazı çalışmalar da var. Otizm, kanser, epilepsi, dirençli kilolar, bazı insülin direnci vakalarında olumlu sonuç gösterebileceğini düşündüren çalışmalar olsa da bilimsel anlamda kanıt düzeyine ulaşmış bir veri maalesef elimizde yok. Bunun altını çizmek çok önemli. Ayrıca  kanda uzun süre keton cisimciklerinin yüksek olarak bulunması yani ketosiz durumunun vücuda yan etkilerinin olduğu da biliniyor. Yüksek protein ve yüksek yağ içeren bir diyet programının  kalp, böbrek, kemik sağlığı hatta bağırsak sağlığı için de riskler taşıyor.

İşte tam da bu noktada  ketojenik diyeti öneren çalışmalar dahi, 6 aydan uzun yapılmaması gerektiğini vurguluyor. Çünkü düşük karbonhidratlı beslenmenin ve ketojenik diyetin uzun vadede vücudumuzda ne gibi etkiler yaratabileceği bilinmiyor. Yapılan çalışmalar yüksek karbonhidrat alımının olduğu kadar düşük karbonhidrat alımının da bir çok sağlık sorununa sebep olabileceğini gösteriyor. Bütün dünyanın sağlık otoritelerine baktığımızda günlük karbonhidrat alımı %45’in altında önerilmiyor.

Evet, ketojenik diyet bazı durumlarda hastalıkların tedavisine destek olarak kullanılabiliyor ama bununda mutlaka çok ciddi hekim ve diyetisyen kontrolünde yapılması gerekiyor.

Yüksek proteinli diyet ile ketojenik diyet aynı şey değil

Yüksek proteinli diyet ile ketojenik diyet anı şey değildir.

Ketojenik diyet genellikle, son yıllarda popüler olan yüksek proteinli diyetlerle karıştırılıyor. Fakat ketojenik diyette protein kaynağı besinleri sınırsız tüketemiyorsun. Çünkü ketojenik diyet proteinin değil, yağların baskın olduğu bir diyet. Ketojenik diyette beslenme düzeni,  yüksek yağ, düşük karbonhidrat, orta derecede protein içerecek şekilde oluyor.

Evet ketojenik diyette karbonhidrat sınırlanıyor. Gün içinde 50 gramın altında karbonhidrat almak ne demek biraz hayal edelim. Ekmek ve tahıl grubu, sebze ve meyveler, hatta süt grubunun içindeki karbonhidratlar bile ketojenik diyette önemli. Yani  günde 2 dilim ekmek, 1 meyve ve 1 kase yoğurt yediğinizde, başka hiç bir şekilde karbonhidrat kaynağı besin tüketmemen gerekiyor. Bunun çok da kolay olmadığını kabul edelim.

Dünyanın en sağlıklı diyeti 

Ketojenik diyet sadece, sağlıklı bir şekilde kilo vermek için kullanılacak bir beslenme programı değil. Yapılan çalışmalar en iyi diyetin kişinin yaşam tarzına en uygun olan ve hayat boyu sürdürülebilir diyet olduğunu söylüyor.

Dünyanın en uzun yaşayan insanlarının beslenme düzenlerini merak ediyor musun? Sonuçlar genel olarak tek bir beslenme düzeninin etrafında dönüyor, o da Akdeniz diyeti. Yani liften, sebzenin, meyvenin, tam tahılın ve yağlı tohumların ön planda olduğu beslenme tarzı. Ayrıca en sağlıklı diyette doymuş yağın yani hayvansal kaynaklı besinlerin yerini de çoğunlukla bitkisel kaynaklı proteinler ve doymamış yağlardan zengin bitkisel yağlar alıyor. 

Sonuç olarak hızlı kilo verebilmek için, uzun vadede sağlığın üzerine ne gibi etkileri olduğunu bilmediğin hiç bir diyeti yapma. Bütün besinlerden dengeli bir şekilde aldığın, kendini hiç bir şeyden mahrum bırakmadığın, bedeninin yanında ruhunu da beslediğin, kısa vadeli sonuca değil de sürece odaklandığın bir beslenme programı senin için en iyisi, unutma.

 

İlginizi çekebilir: Glutensiz beslenme zayıflamanın formülü mü?

Betül Karakuş: 2014 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden şeref öğrencisi olarak mezun oldu. Üniversite eğitimi süresince, Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi onkoloji, nutrisyon destek, poliklinik ve dahiliye bölümlerinde ve Özel Ankara Güven Hastanesi’nde yetişkin beslenmesi üzerine; Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi’nde çocuk beslenmesi üzerine; T.C. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği ve Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri mutfağında kurum beslenmesi üzerine stajlarını başarıyla tamamladı. Diyabet diyetisyenliği, kardiyoloji diyetisyenliği, sporcu diyetisyenliği kursları başta olmak üzere bir çok eğitim ve kurs programına katıldı. Nisan 2014 tarihinden itibaren Mezura Kliniği’nde diyetisyen olarak çalışmaya başlayan Betül Karakuş; Mezura’nın wellness çalışmalarının yönetimi ve koordinasyonundan sorumludur. Ayrıca Mezura Kliniği’nde hasta tedavi ve eğitimi konularında, bilimsel yayın takip ve uygulama geliştirme konularında Uzm. Dyt Dilara Koçak’a yardımcı oluyor.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale