X

Ketojenik diyet nedir, nasıl uygulanır?

Tatiller, akşam yemekleri, eğlence hayatı derken yaz aylarında zaman zaman yediklerinize ve içtiklerinize dikkat etmemiş olabilirsiniz. Yazdan kalan fazla kilolarınızdan kurtulmak ve bunu sağlıklı bir yöntemle uygulamak istiyorsanız tercihinizi saymakla bitmeyen faydalara sahip ketojenik diyetten yana kullanabilirsiniz. Pek çok kişi tarafından uygulanmaya başlayan ve oldukça etkili sonuçla elde edilen ketojenik diyet, bu sıralar bir hayli ilgi görüyor ve merak ediliyor.

Peki ketojenik diyet nedir?

Anlamını “ketozis”ten alan ketojenik kelimesi düşük karbonhidrat durumunda enerjiyi yağ yakarak elde etmesi anlamına geliyor. Ketojenik diyet, yağ ve protein odaklı, zayıflamak ve metabolizmayı güçlendirmek için yapılan bir diyet yöntemi. Karbonhidratların önemli ölçüde sınırlandığı ve odak noktasının yağ ve protein tüketmek olduğu ketojenik diyette amaç, vücudun ihtiyacı olan enerjiyi yağ yakarak elde etmesini sağlamak. Düşük karbonhidratla beslenmek kandaki insülin seviyesini düşürüyor, dolayısıyla vücut yeterli miktarda glukoz elde edemeyince enerji üretmek için yağlara başvuruyor, bu da yağ yakımını ve kilo kaybını hızlandırıyor.

Ketojenik diyet, yağ ve protein odaklı, zayıflamak ve metabolizmayı güçlendirmek için yapılan bir diyet yöntemi.
Ketojenik diyet yöntemleri

Ketojenik diyet uygulamanın ulaşmak istenilen hedefe göre değişiklik gösteren farklı yöntemleri mevcut. İşte 4 farklı ketojenik diyet:

  • Standart ketojenik diyet: Çok az miktarda karbonhidrat alarak, bol yağ ve protein tüketilerek uygulanan ketojenik diyet yöntemidir. Beslenme şekli genellikle %75 yağ, %20 protein ve %5 karbonhidrat tüketme odaklıdır.
  • Döngüsel ketojenik diyet: Standart ketojenik diyete göre daha fazla karbonhidrat tüketilen bu yöntemde, %75 yağ, %20 protein ve %5 karbonhidrat odaklı beslenilir.
  • Amaca yönelik ketojenik diyet: Yalnızca egzersiz öncesi ve sonrası karbonhidrat tüketilen ketojenik diyet yöntemidir.
  • Yüksek proteinli ketojenik diyet: Standart ketojenik diyete en çok benzeyen yöntemdir, ancak bu yöntemde tüketilen protein miktarı daha fazladır. Diyet, %60 yağ, %35 protein ve %5 karbonhidrat tüketme odaklıdır.
Ketojenik diyet yaparken olabildiğince zeytinyağı, fındık yağı gibi bitkisel yağlar tüketmeye özen gösterin.
Ketojenik diyet uygularken nelere dikkat edilir?

Ketojenik diyet diğer diyet yöntemlerine göre hata yapmaya daha fazla açık olduğu için, diyeti uygularken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var.

  • Birçok kişi ketojenik diyet uygularken yağ tüketimini artırmaktan çekinir. Ancak vücudun enerji ihtiyacının karşılanması için yağ tüketimini olabilecek en fazla miktarda tutmalısınız. Bunu uygularken zararlı yağlardan uzak durmaya dikkat edin. Olabildiğince zeytinyağı, fındık yağı gibi bitkisel yağlar tüketmeye özen gösterin.
  • Kızartılmış besinler tüketmeyin. Sebzelerinizi olabildiğince buharda pişirmeye çalışın.
  • Bol su tüketin. Su tüketimi ne kadar artarsa, tükettiğiniz besinleri sindirme hızınız ve vücudun fonksiyonlarını çalıştırma hızı o kadar artar.
  • Protein tüketiminde aşırıya kaçmamaya dikkat edin. Orta proteinli ve bol yağlı gıdaları tercih edin.
  • Ketojenik diyette elektrolit tüketimi oldukça önemlidir. Eğer yeteri kadar sodyum, potasyum ve magnezyum almazsanız, yorgunluk ve kabızlık gibi şikayetler meydana gelebilir. 
Ketojenik diyet uygularken hangi gıdalar tüketilir?

Ketojenik diyet, diğer birçok diyet yöntemi gibi hayatınızın tümüne yansıyacak bir beslenme alışkanlığıdır. Dolayısıyla vücudunuzun bir adaptasyon sürecine gireceğini unutmayın ve diyet sırasında kontrollü davranmaya özen gösterin. Avokado, yumurta, kuruyemiş, tereyağı, zeytinyağı, süt ve süt ürünleri gibi gıdalar ketojenik diyet sırasında rahatlıkla tüketebileceğiniz gıdalar arasında. Diyet boyunca karbonhidrattan uzak duracağınız için ekmek ve makarna gibi yüksek miktarda karbonhidrat içeren gıdalardan, çikolatadan, biradan, patatesten, bira gibi mayalı içeceklerden, şekerden ve meyveden mutlaka uzak durun. Ve ketojenik diyeti uygulamadan önce bir uzmana danışmayı ihmal etmeyin.

İlginizi çekebilir: Diyet yapmanın tam zamanı: Hangi diyet size daha uygun?

Kaynaklar:
healthline.com
ruled.me
dietdoctor.com

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!
İlgili Makale