X

Ketojenik diyet nedir, nasıl uygulanır?

Tatiller, akşam yemekleri, eğlence hayatı derken yaz aylarında zaman zaman yediklerinize ve içtiklerinize dikkat etmemiş olabilirsiniz. Yazdan kalan fazla kilolarınızdan kurtulmak ve bunu sağlıklı bir yöntemle uygulamak istiyorsanız tercihinizi saymakla bitmeyen faydalara sahip ketojenik diyetten yana kullanabilirsiniz. Pek çok kişi tarafından uygulanmaya başlayan ve oldukça etkili sonuçla elde edilen ketojenik diyet, bu sıralar bir hayli ilgi görüyor ve merak ediliyor.

Peki ketojenik diyet nedir?

Anlamını “ketozis”ten alan ketojenik kelimesi düşük karbonhidrat durumunda enerjiyi yağ yakarak elde etmesi anlamına geliyor. Ketojenik diyet, yağ ve protein odaklı, zayıflamak ve metabolizmayı güçlendirmek için yapılan bir diyet yöntemi. Karbonhidratların önemli ölçüde sınırlandığı ve odak noktasının yağ ve protein tüketmek olduğu ketojenik diyette amaç, vücudun ihtiyacı olan enerjiyi yağ yakarak elde etmesini sağlamak. Düşük karbonhidratla beslenmek kandaki insülin seviyesini düşürüyor, dolayısıyla vücut yeterli miktarda glukoz elde edemeyince enerji üretmek için yağlara başvuruyor, bu da yağ yakımını ve kilo kaybını hızlandırıyor.

Ketojenik diyet, yağ ve protein odaklı, zayıflamak ve metabolizmayı güçlendirmek için yapılan bir diyet yöntemi.
Ketojenik diyet yöntemleri

Ketojenik diyet uygulamanın ulaşmak istenilen hedefe göre değişiklik gösteren farklı yöntemleri mevcut. İşte 4 farklı ketojenik diyet:

  • Standart ketojenik diyet: Çok az miktarda karbonhidrat alarak, bol yağ ve protein tüketilerek uygulanan ketojenik diyet yöntemidir. Beslenme şekli genellikle %75 yağ, %20 protein ve %5 karbonhidrat tüketme odaklıdır.
  • Döngüsel ketojenik diyet: Standart ketojenik diyete göre daha fazla karbonhidrat tüketilen bu yöntemde, %75 yağ, %20 protein ve %5 karbonhidrat odaklı beslenilir.
  • Amaca yönelik ketojenik diyet: Yalnızca egzersiz öncesi ve sonrası karbonhidrat tüketilen ketojenik diyet yöntemidir.
  • Yüksek proteinli ketojenik diyet: Standart ketojenik diyete en çok benzeyen yöntemdir, ancak bu yöntemde tüketilen protein miktarı daha fazladır. Diyet, %60 yağ, %35 protein ve %5 karbonhidrat tüketme odaklıdır.
Ketojenik diyet yaparken olabildiğince zeytinyağı, fındık yağı gibi bitkisel yağlar tüketmeye özen gösterin.
Ketojenik diyet uygularken nelere dikkat edilir?

Ketojenik diyet diğer diyet yöntemlerine göre hata yapmaya daha fazla açık olduğu için, diyeti uygularken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var.

  • Birçok kişi ketojenik diyet uygularken yağ tüketimini artırmaktan çekinir. Ancak vücudun enerji ihtiyacının karşılanması için yağ tüketimini olabilecek en fazla miktarda tutmalısınız. Bunu uygularken zararlı yağlardan uzak durmaya dikkat edin. Olabildiğince zeytinyağı, fındık yağı gibi bitkisel yağlar tüketmeye özen gösterin.
  • Kızartılmış besinler tüketmeyin. Sebzelerinizi olabildiğince buharda pişirmeye çalışın.
  • Bol su tüketin. Su tüketimi ne kadar artarsa, tükettiğiniz besinleri sindirme hızınız ve vücudun fonksiyonlarını çalıştırma hızı o kadar artar.
  • Protein tüketiminde aşırıya kaçmamaya dikkat edin. Orta proteinli ve bol yağlı gıdaları tercih edin.
  • Ketojenik diyette elektrolit tüketimi oldukça önemlidir. Eğer yeteri kadar sodyum, potasyum ve magnezyum almazsanız, yorgunluk ve kabızlık gibi şikayetler meydana gelebilir. 
Ketojenik diyet uygularken hangi gıdalar tüketilir?

Ketojenik diyet, diğer birçok diyet yöntemi gibi hayatınızın tümüne yansıyacak bir beslenme alışkanlığıdır. Dolayısıyla vücudunuzun bir adaptasyon sürecine gireceğini unutmayın ve diyet sırasında kontrollü davranmaya özen gösterin. Avokado, yumurta, kuruyemiş, tereyağı, zeytinyağı, süt ve süt ürünleri gibi gıdalar ketojenik diyet sırasında rahatlıkla tüketebileceğiniz gıdalar arasında. Diyet boyunca karbonhidrattan uzak duracağınız için ekmek ve makarna gibi yüksek miktarda karbonhidrat içeren gıdalardan, çikolatadan, biradan, patatesten, bira gibi mayalı içeceklerden, şekerden ve meyveden mutlaka uzak durun. Ve ketojenik diyeti uygulamadan önce bir uzmana danışmayı ihmal etmeyin.

İlginizi çekebilir: Diyet yapmanın tam zamanı: Hangi diyet size daha uygun?

Kaynaklar:
healthline.com
ruled.me
dietdoctor.com

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale