X

Ketojenik beslenme: Hangi besinler tüketilmeli, hangileri tüketilmemeli?

Son yıllarda pek çok farklı beslenme türü popüler bir hal aldı. Keto veya ketojenik beslenme de hızla yaygınlaşan sağlıklı beslenme anlayışlarından bir tanesi. Amerikan Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Şimal Deniz “ketojenik diyet” nedir, onu anlattı. İşte detaylar:

Ketojenik (keto) diyet, epilepsi hastalarını tedavi etmek üzere 1923 yılında Doktor Russell Wilder tarafından düzenlenmiştir. Ağırlıklı olarak yüksek yağlı besinlerle yeterli miktarda protein içeren besinler tüketilirken, düşük oranda karbonhidrata yer verilmektedir.

Normal beslenme düzeninde vücudun enerji kaynağı karbonhidratlardır. Ancak, bu diyet karbonhidratlardan fakir olduğu için enerji kaynağı yağlardır. Bu nedenle de son yıllarda kilo vermeye yardımcı bir diyet modeli olarak da görülmektedir. Bunun yanı sıra, Alzheimer, diyabet ve kanser gibi sağlık sorunlarının tedavisinde de uygulanmaktadır.

Kilo verme amacıyla uygulanan ketojenik diyet kesinlikle diyetisyen kontrolünde olmalıdır. Diyet planı kişinin diyetisyeni tarafından her hafta güncellenmeli ve uzun süreli diyetler de IQ düşüşüne neden olduğundan, 3 haftadan uzun süre yapılmamalıdır.

Ketojenik Diyette Tüketilebilecek Besinler

1. Sağlıklı yağlar

  • Avokado ve avokado yağı
  • Zeytinyağı ve zeytin
  • Tereyağ ve sade yağ (ghee)
  • Hindistan cevizi yağı
  • Kaymak
  • Ceviz, fındık, badem, çekirdek gibi yağlı tohumlar

2. Proteinler

  • Yumurta
  • Peynir
  • Kırmızı et, tavuk, balık, hindi
  • Sakatatlar

(Not: Diyetteki protein miktarının yüksek olması halinde ketozise geçiş yavaşlar)

3. Düşük karbonhidratlı sebzeler

  • Yeşil yapraklı sebzeler, salatalık, brokoli, karnabahar, lahana, kabak, soğan, biber gibi karbonhidrat miktarı düşük sebzeler

4. Karabiber, tuz gibi baharatlar ve otlar

 5. Bitkisel tatlandırıcılar ve şekersiz soslar

 6. Badem sütü, hindistan cevizi sütü gibi bitkisel içecekler

Ketojenik Diyette Uzak Durulması Gereken Besinler

  • Pirinç, makarna, bulgur, ekmek gibi tahıl içerikli besinler
  • Nohut, mercimek, kuru fasulye gibi baklagiller
  • Meyveler (böğürtlen, çilek gibi düşük karbonhidratlı meyveler hariç)
  • Bezelye, patates, tatlı patates, havuç gibi sebzeler
  • Süt ve yoğurt gibi karbonhidrat içeren gıdalar
  • Kek, dondurma, puding gibi gıdalar ve meyve suyu gibi içecekler
  • Bira, alkol, şarap gibi içkiler

İlginizi çekebilir: Endometriozis (çikolata kisti) nedir?: Belirtileri ve tedavisi

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale