Hasta olmamanıza rağmen gün içinde hızlı bir şekilde enerjiniz mi düşüyor? Sporda eskisi kadar iyi performans gösteremiyor musunuz? İştahınızı mı kaybettiniz? Kronik ağrılar mı yaşıyorsunuz? Uyuyup uyuyup bir türlü tamamen uykunuzu alamıyor musunuz? Endişelenmeyin, saydıklarımız birçok kişinin ortak problemlerinden.
Ciddi sağlık problemleri ve hastalıklar kendinizi yorgun hissetmenize neden olabilir. Ancak bazen böyle bir hastalığınız olmamasına rağmen ciddi bir yorgunluk şikayetiniz olabilir ve bunun neden olduğuna bir türlü anlam veremeyebilirsiniz. Bu durumda bedeninizi yorgun düşüren şey, belki de hiç bilmediğiniz daha ufak çaplı bir hastalık olabilir. İşte yorgunluk şikayetlerinizi açıklayabilecek bazı sağlık sorunları:
1. Adet öncesi sendrom
Huzursuzluk hissi ve şişkinliğin adet öncesi yaşanan sendromlar arasında olduğunu biliyoruz. Yorgunluk da adet öncesi sendromlar arasında gösteriliyor. Kadın Hastalıkları Uzmanı Dr. Jennifer Wider, “Kendini yorgun hissetmek, adet öncesi sendromun en sık görülen semptomlarından biri” diyor. Adet öncesi yorgunluk genellikle hormonal değişiklikler, şişkinlik ve uyku bozukluğundan kaynaklanıyor.
2. Mevsimsel alerji
Eğer mevsimsel alerjiniz varsa, büyük olasılıkla hırıltı, öksürük ve burun akıntısı şikayetleriniz de vardır. Bu süre içinde bağışıklık sisteminiz alerjenlere karşı savaşmakla meşgul olduğu için kendinizi yorgun hissedebilirsiniz.
3. Virüslerle mücadele
Vücudunuza bir virüs girmesine rağmen kendinizi hala iyi hissediyorsanız, kötü haber bu hissiyat çok uzun sürmeyecektir. Bağışıklık sisteminiz enfeksiyona karşı mücadele ederken çok fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Bunun sonucu olarak da kendinizi yorgun ve bitkin hissedersiniz. Hatta hastalığı atlattıktan sonra bile kısa bir süre bu hisler devam eder.
4. Depresif ruh hali
Depresyonun büyük bir bölümünde kişi kendini çaresiz ve umutsuz hisseder. Bu da enerji seviyesini düşürür. Depresyon bazen de uyku düzeninde değişikliklere neden olur, kişi daha çok veya daha az uyku uyumaya başlar. Klinik Psikolog Alicia H. Clark, “Eğer iyi uyku uyumuyorsanız, kendinizi yorgun hissetmeye başlarsınız. Bunun sonucunda daha fazla uyku problemleri ortaya çıkar” diyor. Eğer kendinizi sadece yorgun hissediyorsanız, depresyonda olduğunuzu düşünmek doğru değil. Ancak yorgunlukla birlikte kendinizi üzgün, özgüveni düşük, iştahsız hissediyorsanız ve konsantrasyon bozukluğu yaşıyorsanız, bir doktora danışmanız gerekebilir.
5. Çölyak hastalığı
Çölyak hastaları gluten tükettiklerinde ishal, gaz ve kusma gibi şikayetlerle mücadele eder. Aynı zamanda gluten tüketen çölyak hastalarında kendini güçsüz ve yorgun hissetme gibi şikayetler de görülebilir. Eğer buğday, arpa veya çavdar içeren yiyeceklerden tükettiğinizde kendinizi kötü hissediyorsanız, test yaptırmak için bir doktorla görüşebilirsiniz.
6. Uyku apnesi
Eğer tüm gece uyumak yerine dizi izliyorsanız, ertesi gün kendinizi yorgun hissetmenizden normal bir şey olamaz herhalde. Ancak günde 8 saat uyumanıza rağmen hala kendinizi yorgun hissediyorsanız, bu uyku apnesinin habercisi olabilir. Uyku apnesi, uyku sırasında nefesinizin durup tekrar başlamasına neden olan ciddi bir uyku bozukluğudur. Dr. Jennifer Wider, “Uyku apnesi, uykunun onarıcı gücünü tersine çevirir ve düşük kaliteli uyku sonucunda da yorgunluk hissi başlar” diyor. Ancak maalesef uyku apnesi sorununuz olup olmadığını bilmek bazen güç olabilir. Eğer düzenli uyku saatlerine rağmen kendinizi yorgun hissediyorsanız, uyku apnesi de değerlendirebileceğiniz ihtimaller arasında olmalı.
7. Anksiyete bozukluğu
Herkes hayatın belli noktalarında, belli ölçüde anksiyete sorunu yaşayabilir. Ancak klinik anksiyete denilen bozukluk, belli koşullarla sınırlı değil, süreklidir. Uyku bozukluklarına neden olan anksiyete, bunun sonucu olarak kendinizi yorgun ve bitik hissetmenize neden olur.
8. Kronik yorgunluk sendromu
Kronik yorgunluk sendromu, aşırı ve sebebi açıklanamayan yorgunluğu neden olan, karmaşık bir bozukluktur. Fiziksel aktivite sonucu daha kötü olabilir öte yandan dinlenmeyle de geçmez. Kronik yorgunluk sendromunun bir teşhisi olmamakla birlikte, doktorlar diğer seçenekleri elediklerinde kronik yorgunluk sendromu teşhisinde bulunabilirler.
9. Tiroid problemleri
Tiroid bezi, vücutta çok önemli işlevlere sahiptir. Bunlar arasında kalp hızının düzenlenmesi, vücut hareketlerinin tam ve noksansız olarak yerine getirilmesi gösterilebilir. Tiroid bezinin az çalışması, vücut fonksiyonlarının yavaşlamasına ve dolayısıyla kendinizi yorgun hissetmenize neden olabilir. Öte yandan tiroid bezinin fazla çalışması da vücut fonksiyonlarının hızlanmasına ve dolayısıyla uykusuzluk, iç organlarda yorgunluk, dinlenememe gibi sonuçlar doğurur. Bunlar da yorgunluğa neden olur.
10. Anemi
Vücuttaki dokulara oksijen taşımak için yeterince kırmızı kan hücresi bulunmaması durumunda anemi hastalığı ortaya çıkar. Anemi kendinizi yorgun ve güçsüz hissetmenize neden olabilir. Aneminin diğer semptomları arasında deride döküntü, soluk beniz, daha kısa nefesler, ellerde ve ayaklarda üşüme gösterilebilir. Eğer bu semptomların birkaçına aynı anda sahipseniz, doktorunuzla görüşmeniz gerekebilir. Anemi bazen demir desteği alarak çözülebilir ancak bu konuda bir uzmanın sizi yönlendirmesi gerektiğini unutmayın.
Kaynak:
Self
nhs.uk
Dr. Axe