Gün içinde kendinizi sürekli yorgun ve halsiz mi hissediyorsunuz? Genellikle yataktan kalkmak istemiyor ya da kalkarken akşam yeniden uyuyacağınız dakikaların hayalini mi kuruyorsunuz? Gün içinde kendinizi yorgun hissetmenizin bir çok sebebi olabilir. Bunlardan bazıları çok kolay çözülebilecek sebeplerken bazıları tedavi gerektirebilir. Yorgun hissetmenizin sebebi vitamin ve mineral eksikliği, yetersiz sıvı alımı, düzensiz uyku düzeni, stres ve birçok hastalık olabilir.
Demir ve B12 eksikiği yorgun hissettiriyor olabilir
Kronik olarak yorgunluk ve halsizlik hissediyorsanız demir veya B12 eksikliğinden kaynaklanan anemi yaşıyor olabilirsiniz. Özellikle demir eksikliği anemisi olan birçok kişide belirti ve işaretler hemen görülmeyebilir, çünkü vücuttaki demir depoları yavaş yavaş boşalır. Belirtileri genellikle, yorgunluk ve enerji azlığı, konsantrasyon bozukluğu, sinirlilik, bağışıklık sisteminde zayıflık, çarpıntı ve nefes darlığı, solgun cilt, diş eti ve tırnaklarda kırılmalar ve tahriş olmuş dil olarak sıralanabilir. Her iki anemi için de tedavide öncelikle mutlaka bir hekime danışılmalı ve kan testi yaptırılmalı. Hekim kontrolünde yetersizliğin seviyesine göre takviyeler kullanılabilir. Hekim tarafından önerilen ilaç tedavisi çok düzenli bir şekilde uygulanmalı ve bu tedavi, demir ve B12 yönünden zengin besinlerle desteklenmelidir.
Dikkat!
Kalsiyum demir emilimini engeller, bu yüzden süt ve sütlü ürünler demir takviyesi olan ilaçla birlikte alınmamalıdır. C vitamini ise demir emilimini artırırken hemoglobin üretiminde de önemli yer tutar. Bu yüzden demirden zengin besinler yerken, yanında C vitamini olmasına dikkat etmek gerekir. Kivi, portakal, mandalina, bol limonlu salata kolay seçimler olabilir.
D vitamini seviyelerinizi ölçtürün
D vitamini son günlerin en popüler vitaminlerinden. Aslında hala bir vitamin mi yoksa hormon mu tartışması devam ediyor. D vitaminiyle ilgili yapılan çalışmalar, yetersizliğinin gün içindeki yorgunluk , halsizlik ve konsantrasyon bozukluğuna sebep olabileceğini söylüyor. Üstelik D vitamini eksikliği depresyonla da ilişkilendiriliyor ve depresyon da gün içinde yorgunluk ve halsizliğe sebep olabilir. D vitamini yetersizliğinin bunların dışında da birçok sağlık sorunuyla ilişkilendirildiğini biliyoruz ve maalesef besinsel kaynakları yok denecek kadar az ve besinlerle günlük ihtiyacımız karşılanamıyor. Bu sebeple düzenli aralıklarla D vitamini seviyelerinizi ölçtürmeyi ve gerekiyorsa takviye almayı ihmal etmeyin.
İlginizi çekebilir: Vejetaryen beslenme kanser riskini düşürüyor mu?