Kendinizi olduğunuz gibi sevmeli misiniz? Kesinlikle evet. Hedeflerinize yakın olsanız da olmasanız da, ilişki durumunuz, fiziksel görünümünüz, geçmişiniz, maddi durumunuz ne olursa olsun kendinizi sevmelisiniz. Hiç kimse kendini veya başkalarını bu konularda yargılamamalı.
Peki asıl soru şu; kendinizi olduğunuz gibi kabul etmeli misiniz? Belki de kabul etmemelisiniz. Kendini olduğu gibi kabul etmek, kendini sevmekle aynı anlama gelmiyor. İşte kendinizi olduğunuz gibi kabul etmemeniz için beş neden:
1. Kendini olduğu gibi kabul etmek gelişime engel olabilir
İnsanların kendini olduğu gibi kabul etmesi, sık sık gelişimi istememe veya becerememekle aynı anlama geliyor. Eğer bu size tanıdık geliyorsa kabullenme yerine mutluluk kelimesini koyun. Kendinizle mutlu musunuz? Eğer yanıtınız hayır ise, o zaman kendinizi olduğunuz gibi kabul etmeyi bir bahane olarak sunmanıza gerek yok. Kendinizi nasıl değiştirmek istediğinizi bilmiyorsanız veya istediğiniz değişiklikleri yapacak olanaklara sahip değilseniz, bu konuda yardım almaya odaklanabilirsiniz.
2. Kendini olduğu gibi kabul etmek değişim ihtiyacının inkarına neden olabilir
Kendini olduğu gibi kabul etmek bazen ihtiyaç duyulan değişikliklerin inkar edilmesine neden olabilir. Aslında böyle durumlarda kendini sevmek, kendini olduğu gibi kabul etmekten çok daha iyi bir yaklaşım olabilir. Fiziksel veya ruhsal sağlığınız için değişikliklere ihtiyacınız olsa bile kendinizi sevmeye devam edebilirsiniz.
3. Kendini olduğu gibi kabul etmek sorumluluk almaya engel olabilir
Gelişmek ve pozitif değişiklikler yapmak için kendinizle ve bulunduğunuz durumla ilgili sorumluluk almanız gerekir. Kendinizi olduğunuz gibi kabul ettiğinizi söylemek , bazen kendinizle ilgili sorumluluk alamadığınızın veya almak istemediğinizin bir göstergesi olabilir. Yaşıtlarınızın kolayca baş ettiği sorumlulukları alamadığınızı fark ederseniz, kendinizi kabul etme şeklinizi tekrar gözden geçirmeniz gerekebilir.
4. Kendini olduğu gibi kabul etmek kötü alışkanlıkları haklı göstermek için kullanılabilir
Herkes, kimseden kendisini değiştirmesini beklememesini söyler. Aslında insanlar bunu, kendilerine veya başkalarına zarar veren davranışları haklı göstermek için bir bahane olarak kullanıyor. Eğer karşınızdaki “Ben her zaman böyleydim” gibi cümleler kuruyorsa, sadece kötü yönlerini haklı göstermeye çalışıyor demektir. Bu cümleyi kuran siz de olabilirsiniz.
5. Kendini olduğu gibi kabul etmek ilerleme korkusunun belirtisi olabilir
Korku, kendinizi değiştirmenizin önündeki en büyük ve en sık görülen engellerden biridir. Her şeyden öte, kendinizi değiştirmek bazen ürkütücü birçok şey yapmanızı gerektirebilir. Kendinizle ve bulunduğunuz durumla mücadele edeceğinizi kabullenmeniz gerekir. Yardıma ihtiyacınız olduğunu kabul etmeniz gerekir. Alışkanlıklardan vazgeçmeniz, bazı davranışlarınızı değiştirmeniz gerekir. Kendini olduğu gibi kabul etmenin en kötü yanlarından biri de tüm bu değişikliklere karşı duyulan korkuyu kolayca maskelemek için kullanılması.
Belki korkularınızın üstesinden gelemiyor ve değişiklik yapamıyor olabilirsiniz. Bu durumda bile kendinizi olduğunuz gibi kabul etmekten vazgeçmek ve değişimden kaçmanızın asıl sebebinin korku olduğunu fark etmek işe yarayabilir.
Kaynak:
Pick the Brain
İlginizi çekebilecek diğer yazılar:
Kişisel gelişim ve olumlamalar: Kişisel gelişim nedir?