Kendinizi daha iyi tanımanın ve anlamanın 17 etkili yolu
Kendinizi zaman zaman karakterinizin dışında, mantıkdışı şeyler yaparken buluyor musunuz? Belki kendinizi sandığınız kadar iyi tanımıyorsunuz, belki de hala sizin bile keşfetmediğiniz “garip” yönleriniz var; olamaz mı?
İçinizdeki “tanımadığınız” o garip kişi ortaya çıktığında, kendinizi kendinizden beklemediğiniz davranışlar içinde bulabilirsiniz. Peki kendinizi daha iyi tanımak ve anlamak için neler yapabilirsiniz?
Günlük tutmaya başlayın.
İster beş dakikada karalayacağınız birkaç not, isterseniz de tüm gününüzü detaylarıyla anlatacağınız bir aktivite olarak günlük tutmaya başladığınızda, kendiniz için, kafanızdaki tüm dağınık düşünceleri aktarabileceğiniz bir alan yaratmış olursunuz. Siz yazdıkça, düşüncelerinizin farkına varmanız da kolaylaşır; çünkü zihninizin de yazdıklarınıza odaklanmasını sağlarsınız. Böylelikle zaman zaman “farkında olmadan” yaptığınız pek çok şeyin de farkına varabilirsiniz.
Meditasyon alışkanlığı edinin.
Günün yalnızca 10 dakikasını meditasyona ayırmak, iç sesinizi daha iyi duyabilmenize yardımcı olur. Çünkü meditasyon, sizi günlük rutinler ve alışkanlıkların dünyasından çeker alır. Kalbinizle ve ruhunuzla daha güçlü bir bağlantı kurmanızı sağlar ve henüz sizin bile keşfetmediğiniz gizli yönlerinizin ortaya çıkmasına yardımcı olur.
Kişilik testleri çözün.
Karakter analizi ve kişilik testleri çözmek, iç dünyanıza dair farklı konularda ipuçları almanızı sağlar. Ayrıca testlerin sonucunda kendinizle ilgili farkında olduğunuz ancak üzerine pek de kafa yormadığınız özelliklerinizi de keşfedebilirsiniz. Başlangıç için dünyanın en yaygın kullanılan kişilik testlerinden biri olan Myers-Briggs Kişilik Testi’ni çözebilirsiniz.
Eğer kişilik testleri size göre değilse kendinize şu soruları sorabilirsiniz:
- Kendinizi 1 cümleyle nasıl tanımlarsınız?
- Hayattaki amacınız nedir?
- Şimdiye kadar başınıza gelen en önemli şey neydi? Bu sizi nasıl etkiledi / değiştirdi?
- Diğer insanlardan neden farklı olduğunuzu düşünüyorsunuz?
- Nelerden hoşlanıyorsunuz?
- Nelerden hoşlanmıyorsunuz?
- Sizin için en önemli şey nedir?
- Nelerde iyisiniz?
- Sizi harekete geçiren şey nedir?
- Yaptığınız şeyi neden yapıyorsunuz?
Geçmişinizi gözden geçirin.
Geçmişinizi gözden geçirip olaylara verdiğiniz tepkileri ve seçimlerinizi değerlendirmek, kendinize dair fikir sahibi olmanıza yardımcı olabilir. Geçmişinizle diyalog kurabilmek için daha genç olduğunuz bir fotoğrafınızı karşınıza alıp “genç sizin” duygularını anlamaya çalışabilir; genç halinize yetişkin halinizle ilgili neler düşündüğünü sorabilir ve cevapları hayal etmeye çalışabilirsiniz.
Değerlerinizi ve misyonunuzu yazın.
İşe değerlerinizi yazarak başlayıp sonrasında kendinize şu soruyu sorabilirsiniz: “Hayatımda başarmak istediğim en önemli şey nedir?”
Sabahları sizi yataktan kaldıran, bazen da sabahlara kadar uyanık kalmanızı sağlayan şeyin ne olduğunu bulmaya çalışın. Ve tüm bu sorulara dürüstçe yanıt verebilmek için gereken zamanı ayırın.
İlginizi çekebilir: İkigai: Sabah uyandığınızda sizi yataktan çıkaran şey nedir?
Vizyon panosu hazırlayın.
Vizyon panosu, hedeflerinizi belirleyip görselleştirerek kendinize kolaylıkla hatırlatmanızı sağlayan şematik bir yöntem. Kendinizi daha iyi anlamanıza yardımcı olacak bir vizyon panosu hazırlayabilmek için, duygularınızı ön planda tutmanız öncelikli kural. Bunun için mükemmel bir günü ya da hayal ettiğiniz geleceği gözünüzde canlandırarak hedeflerinizi görselleştirin. Panonuzu hazırlarken hisleriniz ve kendinize sorduğunuz soruların cevapları konusunda dürüst olun ve gerekirse vizyonunuzu güncellemekten çekinmeyin.
Güçlü ve zayıf yanlarınızı keşfetmeye çalışın.
Güçlü ve zayıf yönleriniz üzerine düşünmek, kendinizi daha iyi anlamanızı sağlayabilir. Diğer yandan kendi gözünüzdeki güçlü ve zayıf yönlerinizi, sevdiklerinizin gözündeki güçlü ve zayıf yönlerinizle kıyaslayarak, dışarıdan daha iyi gözlemlenebilen özellikleriniz hakkında da fikir sahibi olabilirsiniz.
Kendinizle en çok gurur duyduğunuz anları düşünün.
Sizce bu anlarda sizi en çok gururlandıran şey neydi? Kişisel bir engeli mi yendiniz, yoksa kendinizi mi savundunuz? Çok mu çalıştınız, yoksa konfor alanınızın dışına mı çıktınız? Peki şu anki hedefleriniz, gelecekteki sizi yeniden gururlandıracak mı?
Anlamlı ve derin sohbetler edin.
Hayatınızdaki insanlarla daha sık ve daha derin diyaloglar kurmayı deneyin. Konuşurken, karşınızdakinin vücut diline dikkat edin ve mutlaka anlamak için dinleyin. Karşınızdaki kişiyi anlamak için ne kadar çok çaba gösterirseniz, sonunda kendinizi anlamaya da o kadar yaklaşabilirsiniz.
Diyalog oyunları oynayın, sorular sorun.
Arkadaşlarınızla ya da sevgilinizle tekrar bir araya geldiğinizde bir diyalog oyunu oynamayı deneyin. Dürüstçe cevap vermek zorunda olduğunuz sorulardan oluşan bu tür oyunlar, hem kendinizi hem de karşınızdakini daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir. Cevap vermek için düşünürken, zaman zaman aklınızdan geçenlere siz bile şaşırabilirsiniz. Unutmayın; amaç kendinizi tanıma yolunda bir adım daha atmak; fikirlerinizi kabul ettirmek ya da haklı çıkmak değil.
İlginizi çekebilir: Karşınızdakini daha iyi tanımanıza yardımcı olacak sorular
Zihninizi serbest bırakmanıza yardımcı olacak 50 soru
Sen kimsin: Kendinizi daha iyi tanımanıza yardımcı olacak 18 soru
Sevdiklerinizden geri bildirim alın.
Sevdiklerinize, arkadaşlarınıza ya da ailenize kendinizle ilgili sorular sorun. Özellikle kişisel konularda başkalarının geri bildirimini almak çok kolay sindirilebilir olmasa da, onların yorumları kendinizi keşfetmeniz yolunda size yardımcı olabilir. Unutmayın, başkalarını gözlemlemek kendimizi gözlemlemekten daha kolaydır.
Kendinizle ve başkalarıyla nasıl iletişim kurduğunuza dikkat edin.
İçinde bulunduğunuz her diyaloğu kendinizle ilgili bir diyaloğa mı çeviriyorsunuz? Kendinizle konuşurken alaycı ya da eleştirel olabiliyor musunuz? Kendiniz hakkında nasıl konuştuğunuz benlik algınızla ilgili çok şey söyleyebilir.
Diğer yandan diğer insanlarla iletişim kurma nedeniniz ve iletişim şekliniz de bu konuda size yardımcı olabilir. Daha çok ne tarz insanlarla vakit geçiriyorsunuz? Birlikte zaman geçirdiğiniz kişilerin herhangi bir ortak özelliği var mı?
Bir uzmanla görüşün.
Zaman zaman doğru cevapları bulmanın yolu, işi “dinlemek ve anlamak” olan birine danışmaktan geçiyor olabilir. Bir danışman, koç, mentor ya da bir psikologla düzenli olarak bir araya gelmek, kendinizi tanımanıza yardımcı olacaktır.
Kendinizi ortaya koyun.
Kendinizi tanımak ve kendinizle olan bağınızı güçlendirmek için insanlara “gerçekten” kim olduğunuzu göstermekten çekinmeyin. Herkes sizi sevmek zorunda değil; er ya da geç bunu kabul edeceksiniz zaten. Ne var ki, sizi sevmeyenler ya da yargılayanlar olabileceği gibi, sizin sayenizde kendini daha az yalnız hissedenler de olacak; inanın.
Risk alın ve yeni bir meydan okumaya girişin.
Challenge yani “medyan okuma”ları, yapılacaklar listesinin daha spontane versiyonları olarak düşünebilirsiniz. Örneğin biri sizi konuşma yapmak için davet ettiğinde kaçmak yerine sahneye çıkabilir; altından kalkmanın güç olduğu bir projeyi kabul etmeyi deneyebilirsiniz. Bu noktada yapmanız gereken tek şey, hata yapma korkusunun sizi engellemesine izin vermemek. Çünkü konfor alanınızda kalmak daha güvenli olsa da, oradayken gelişmek mümkün değildir.
Ölmeden önce yapılacaklar listenizi güncelleyin.
Eğer bir “ölmeden önce yapılacaklar” listeniz varsa, bu listeye sizi korkutan, asla size göre olmadığını düşündüğünüz bir şey eklemeyi deneyin. Kalabalık önünde konuşmak, stand-up yapmak, karaoke yapmak gibi, normalde çekineceğiniz bir aktiviteyi yapmaya çalışmak, hislerinizi anlamanıza yardımcı olabilir.
Yaratıcı bir hobi edinin.
Annenizin örgü örmeyi neden sevdiğini merak ediyor ve denemek istiyor ya da kodlama öğrenmek istiyor olabilirsiniz. Eğer öyleyse harekete geçmenizde fayda var; çünkü yaratıcı aktiviteler, sizi, 5 dakika önce olduğunuzdan daha farkında kılar.
Kaynak:
Liveboldandbloom
Psych Central
A Conscious Rethink
WikiHow
İlginizi çekebilir: Sen kimsin: Kendinizi daha iyi tanımanıza yardımcı olacak 18 soru