Kendimizi tanıyıp anladığımız zaman, hayat daha keyifli ve huzurlu bir hal alıyor. Aksi durumda ise yaşanmakta olan hayatın içinde, kör bir şekilde koşuşturan varlıklara dönüyoruz.
Ancak bu gerçeğe rağmen birçoğumuz için kendini keşfetme hem zor hem de korkutucu olabiliyor çünkü kendini keşfetmek, sevmediğimiz yönlerimizle tanışma, acı veren duygulara temas etme anlamına geliyor. Yazar ve iletişim uzmanı Monica Kade, bunu şöyle yorumluyor:
“Pozitif olmayan bir şey hissettiğimizde hayata karşı kırgın olduğumuzu veya yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunu düşünmeye meyilliyiz. Oysa bu rahatsızlık duygusu da insanın kendini anlamasının bir parçası.”
Kendini anlamak, insanın kendine bir bütün olarak bakması anlamına geliyor. Farklı duygulara, düşüncelere, inanışlara, ilişkilere yakından bakmak, aslında yaşadığımız her günü incelemek gibi düşünülebilir. Kendinizi anlamaya nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, işte size birkaç tüyo:
Kendinize sorular sorun
Anlamanın en kolay yolu, sorular sormak ve bunlara yanıt vermektir. Siz de kendinizi anlamak istiyorsanız, işe soru sorarak başlayabilirsiniz. Kendinize sorabileceğiniz bazı sorular şöyle:
– İfade etmediğim ama ifade etmeyi sevdiğim şeyler neler?
– Hayallerime ulaşmak için atabileceğim en son adım nedir?
– Eğer hayatımda bir şeyi geliştirmek istesem, bu ne olurdu?
– Beni hayatta ağlatan şeyler neler?
– Kendimi ne zaman yalnız hissediyorum?
– En çok vakit geçirdiğim kişiler kimler?
– Nasıl insanlar, mekanlar, olaylar benim hoşuma gidiyor ve bana bu dünyanın büyülü bir yer olduğunu hatırlatıyor?
– Bedenimde sakinliği ne zaman hissediyorum?
– Kendimi ne zaman güçlü hissediyorum?
Yürüyüşe çıkın
Yürümek, objektif bir şekilde kendinizi ifade etmenize yardımcı olan en büyük desteklerden biri. Bedeni hareket ettirdikçe artan endorfin, kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Kendinizi daha iyi hissettiğiniz, huzurlu olduğunuz zamanlarda ise reaksiyonlarınızı daha iyi anlar, mevcut şartlarınızı daha iyi gözlemler, neyi neden yaptığınızı daha iyi teşhis edersiniz.
Hareketsiz kalın
Bazen yalnız kalın. Televizyon izlemeden, sosyal medyaya göz atmadan sadece bir koltuğa oturun, elinize kahvenizi veya çayınızı alın ve bir bitkiye, doğaya bakın. Sessiz ve yalnız bir şekilde kendinizle kalmayı öğrendiğiniz zaman, kendinizle ilgili önemli bir eşiği aşabilirsiniz. Aynı yürüyüş gibi, yalnız ve sessiz kaldığınızda da zihninizde olup biten bazı şeylerin farkına varabilirsiniz. Hepimizin zihninde sürekli bir akış vardır, düşünceler, hikayeler oluşur. Zihin, yapması gereken her şeyi düşünür. Bir an sessiz ve yalnız kaldığınızda ise bu akışın farkına varabilirsiniz.
Kaynaklar:
PsychCentral
Lifehack