“Neden beni seven insanların bana yardım etmelerini istemiyorum? Neden bana zarar vereceğini bildiğim şeyleri yapmaya devam ediyorum?”
İnsanın kendine zarar veren davranışlar sergilemesi, son derece can sıkıcı bir durum. Üstelik, bu durum varoluşumuzun en kuytu köşelerinde gizlenmiş, kendini karanlıkta saklayan bir şey. Bazen o karanlık köşeleri görmek istemiyoruz veya göremiyoruz. Siz de kendinizin veya sevdiklerinizin kendine zarar veren davranışları olduğundan şüpheleniyorsanız, doğru yerdesiniz demektir. İşte size kendine zarar veren insanların en sık görülen alışkanlıkları:
1. Kendini engelleyen düşüncelere tutunma
Bunu aslında kendine zarar vermenin bilinçaltında yaşanan düşüncelerin ortaya çıkışı olarak görebilirsiniz. “Başaramayacağım, biliyorum. Bu durum beni mahvedecek” gibi cümleler bunun en tipik örnekleridir.
2. Harekete geçmeme
Harekete geçmemek pasif bir semptom olmasına rağmen yine de zarar verici niteliktedir. Bir şeylerin ters gideceğini bilmemize rağmen gerekli adımları atmıyorsak, bu aslında başarısızlığı garantilemek demektir.
İlgili yazı: İnsanın kendisine en zarar veren hali: Kötümserlik
3. Aşırı yemek yeme
Aşırı yemek yeme alışkanlığı da uzun vadede sağlık sorunlarıyla sonuçlanır.
4. Az yemek yeme
Yeterli beslenmeyen birçok insan, bunu kendisinin iyiliği için yaptığını söyler. Oysa bunun altında genellikle kişisel görüntüyle veya diğer psikolojik nedenlerle ilgili bir sorun yatar.
5. Zorla yetersiz görünme
Kişinin kendini bilerek bir şeyleri elde etmek için yetersiz göstermesi, aslında bazı konulardaki güvensizliğinin bir yansımasıdır.
İlgili yazı: Üretkenliğinizi artırmak için hemen terk etmeniz gereken 7 zararlı alışkanlık
6. Başkalarına zarar vermek için sıra dışı davranma
İnsanın kendi içinde, kendisine karşı hissettiği negatif şeyler, bir süre sonra sadece kendisine değil etrafındakilere de zarar vermeye başlar.
7. Kendine zarar verme
Kendine zarar verme, insanın kendini sevmemesiyle ilgili bir durumdur ve hem psikolojik hem de zihinsel açıdan ciddi sonuçlar doğurabilir.
8. Kendine acıma
Kendine acıma da zarar verici davranışların bilinçsizce sergilenen yansımalarından biridir. Kendine acıma, kişiyi harekete geçmekten alıkoyan ve cesaretini kıran bir düşüncedir.
9. Alkol ve uyuşturucu kullanma
Kendine zarar verici davranışların maddi örneklerinden biri olan aşırı alkol ve/veya uyuşturucu kullanımı, insanın kişisel dünyasında, aile ilişkilerinde ve sosyal çevresinde sonu olmayan zararlar yaratır.
10. Duygularını saklama
Negatif ve bazen de pozitif duygularla yüzleşmekten kaçmak; zihinsel, duygusal ve psikolojik açıdan ciddi sonuçlar doğurur.
İlgili yazı: Mutluluğunuzun en büyük düşmanı 10 zararlı alışkanlık
11. Yardımı reddetme
Tavsiyeleri dinlememe, bir uzmana danışmayı reddetme ve genel olarak gelen yardımları kabul etmeme aslında bir çeşit kişisel sabotajdır. Bu, “Ben kendi iyiliğimi düşünmüyorum” düşüncesinin bir yansımasıdır.
12. Çok para harcama
Kumar alışkanlığı veya gereksiz alışveriş yapmanın belki bu listede bulunması sizi şaşırtmış olabilir. Ancak aşırı para harcama da kişinin kendine zarar verme yöntemlerinden biridir.
13. İlişkileri sabote etme
Kıskançlık, aşırı sahiplenme, duygusal manipülasyon, şiddet gibi birçok çeşidi olan ilişkileri sabote etme, aslında kişinin “Ben sevilmeye değer değilim” düşüncesinin bir yansımasıdır.
Tüm bunlara bakınca, aslında kendine zarar veren davranışlar yapmaktan kaçınmak, bazen o kadar da kolay olmayabilir. Böyle durumlarda yapılacak en önemli şey, yalnız olmadığınızı hatırlamak ve yardım istemekten korkmamak.
Kaynak:
Lonerwolf