Kendinize şifa olun: Dr. Nicole LePera’dan iyileştiren alıntılar
Dr. Nicole LePera, kişisel gelişim ve iyi yaşam alanında dünya çapında tanınmış bir psikolog ve yazar. Bütünsel psikoloji yaklaşımıyla, bireylerin zihinsel ve fiziksel sağlıklarını kendi başlarına iyileştirebilecekleri yöntemler sunan Dr. LePera, bu konuda yazdığı kitaplarıyla da adından sıkça söz ettiriyor.
Holistik psikolojinin önemli isimlerinden biri olan ünlü doktor, herkesin kendi kendini iyileştirebilecek güce sahip olduğunu, bunun da yolunun önce kendimizle olan ilişkimizden, sonrasında ise başkalarıyla olan ilişkilerimizden ve hayata karşı tutumumuzdan geçtiğini söylüyor. Elbette geçmiş deneyimlerimiz, travmalarımız, düşünce kalıplarımız, inanç sistemimiz de bu konuda çok önemli, çünkü çoğu zaman iyileşmeye ihtiyaç duymamızın nedenleri, bunlar.
Dr. Nicole, Kendini İyileştirme İşi Nasıl Yapılır?: Kalıplarını Öğren, Geçmişini İyileştir ve Kendini Dönüştür isimli kitabında bireylerin kendi kendini iyileştirme süreçlerinde aktif bir katılımcı olmaları gerektiğini anlatıyor. Geleneksel terapi yöntemlerinin ve tek seferlik dönüşüm deneyimlerinin iyileşme yolunda sınırlı bir etkiye sahip olabileceğini belirten Dr. LePera, gerçek ve kalıcı değişim için günlük olarak yeni seçimler yapmanın önemini vurguluyor ve bireylerin günlük yaşamlarında aktif olarak kendi iyileşme süreçlerini yönetmeleri gerektiğini anlatıyor.
Kendini iyileştirmek nasıl mümkün?
Bu gönderiyi Instagram’da gör
LePera, iyileşme sürecinin ilk adımının kendini tanıma ve farkındalık olduğunu; bireylerin kendi düşünce ve davranış kalıplarını fark ederek duygusal yaralarını tanımaları ve bu yaraların kökenine inmeleri gerektiğini savunuyor. “Düşüncelerinizi ‘siz’ olarak etiketleyebilirsiniz, ancak onlar siz değilsiniz. Siz düşüncelerinizin düşünürüsünüz, düşüncelerin kendisi değil.” öz farkındalığın ve düşünceleri benliğimizden ayırt edebilmenin önemini de anlatıyor. “Bireyler, geçmiş travmalarını anlayarak ve bu travmaların etkilerini fark ederek duygusal yaralarını iyileştirebilirler.” diye de ekliyor ve kitabında travma konusunu oldukça detaylı bir şekilde ele alıyor.
Diğer yandan, bedenin ve zihnin bir bütün olduğunu, meditasyon, nefes egzersizleri, farkındalık pratiği gibi mind-body tekniklerinin iyileşme sürecinde önemli olduğunu aktarıyor. Ayrıca, uyku düzeni, doğru beslenme, düzenli egzersiz gibi sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmenin de çok önemli olduğunu paylaşıyor.
LePera, bireylerin iyileşme süreçlerinde bir topluluk ve destek sistemine sahip olmalarının önemini de vurguluyor. Destekleyici bir topluluk içinde bulunmak, bireylerin duygusal yaralarını paylaşmalarına ve iyileşme süreçlerinde yalnız olmadıklarını hissetmelerine yardımcı olarak iyileşme sürecini hızlandırabilir, diyor. Ancak şunu da savunuyor: “İnsanların sorunlarına tepki vermenize veya sorunları çözmenize gerek olmadığını öğrendiğinizde tüm ilişkileriniz iyileşecektir. İnsanlar sadece duyulmak ve kabul görmek isterler.” Yani, siz de başkalarına destek olurken başkaları da size destek olurken önemli olan anlaşılma ihtiyacının giderilmesi, duygusal destek sağlanması; sorunların çözüme kavuşması değil.
Ünlü doktor, Future Self Journaling (Gelecekteki Kendinle Günlük Tutma) adında bir metottan da bahsediyor. Bu yöntemin bireylerin yeni sinirsel yollar oluşturarak, istenen düşünce, duygu ve davranışları geliştirmelerine yardımcı olduğunu, günlük olarak küçük ve sürdürülebilir değişiklikler yapmalarını olanak sağladığını savunuyor. Ve herkese -kendini iyileştirmek isteyen herkese- bu yöntemi hayatına katmalarını öneriyor.
Son ve en önemli olarak da “Herkesin sizi sevmesi gerekmiyor. Yaptığınız bütün seçimlerde sizinle aynı fikirde olmaları ya da sizi yol boyunca desteklemeleri de gerekmiyor. Bu sizin işiniz.” diyen Dr. Nicole Le Pera, kendimizi sevmemiz, desteklememiz gereken en önemli kişinin yine ‘kendimiz’ olduğuna dikkat çekiyor.
Siz de kendi iyileşme yolculuğunuzu bahsetmek istiyorsanız Dr. LePera’nın kitaplarını okuyabilir, sosyal medya paylaşımlarından ilham alabilirsiniz.
- İyileşme yolculuğuna dair daha fazlasına ulaşmak için aşağıdaki yazılarımıza da göz atabilirsiniz:
- Zor zamanlardan geçerken uygulayabileceğiniz 8 iyileşme pratiği
- Kendimizi iyileştirerek dünyayı iyileştirebilir miyiz?
- Dr. Gabor Maté’ye göre iyileşmenin 7 adımı
- İyileşme yolculuğunuzu hızlandıracak ipuçlarıyla dolu TED konuşmaları