Hatalarınızı sürekli tekrarlayıp, kendinize kızdığınız oluyor mu? Eğer oluyorsa yalnız değilsiniz. Kendi kendini eleştirme konusu toplumda yeteri kadar yaygın bir durum olarak göze çarpıyor. Ancak hatalarınız konusunda kendinize kızmanız ya da cezalandırmanız ters etki yapabilir. Çok fazla sert olmanız, performansınızı kötü yönde etkileyebilir. Birçok araştırmanın sonuçlarına göre, kişinin kendisine nazik davranması, yaptığı işlerde daha iyi neticeler almasına sebep oluyor.
Kişinin kendisine karşı nazik ya da başka bir deyişle şefkatli olması, iki durum arasındaki dengeye kurmasına bağlı bulunuyor: Kendisini olduğu gibi kabul etme ve kendi kendini geliştirme. Hatalarınız konusunda kendinize kızmak yerine, kendinize karşı daha duyarlı olabilirsiniz. Bu duyarlılık nazik olmakla birlikte aynı zamanda gerçekçi de olmalıdır.
Kişisel şefkatin faydaları
Kişisel şefkat, başarılı olmanız adına çok önemli faydalar sağlayabilir. Bunlar sosyal ve psikolojik olduğu kadar, sağlık açısından da bireyi daha iyi bir konuma getirebilir. Kişisel duyarlılığın faydalarından bazılarını şöyle sıralayabiliriz.
1. Motivasyon sağlar: California Üniversitesi’nde, 2011 yılında yapılan bir araştırmaya göre, kişisel şefkat, başarısız olduğunuz durumlarda sizin motivasyonunuzu yenilemenizi sağlayabilir. Araştırmanın uygulandığı katılımcıların, kendilerini olduğu gibi kabul ettiklerinde zayıflıklarını değiştirme adına daha fazla motivasyon gösterdikleri ortaya çıkıyor.
2. Mutluluğu artırır: 2007 yılında Journal of Research in Personality’de yayınlanan bir çalışmaya göre, kişinin kendine şefkat göstermesi ya da nazik olması, mutluluk, pozitif olma, bilgelik ve merakla ilişkilendiriliyor.
3. Beden imajınızı geliştirir: Birçok araştırma kendine iyi davranan insanların bedenlerinin daha sağlıklı olduğunu ortaya koyuyor. Body Image’da, 2012 yılında yayınlanan bir çalışmaya göre, kendisine şefkatli davranan inanlar, kilolarını daha az sıkıntı haline getiriyor. Kişisel şefkat, insanın kendisi ve bedeniyle barışmasını sağlıyor olabilir.
4. Öz saygınızı artırır: Genellikle kişinin kendisine olan saygısı dışsal faktörlere bağlı olarak değişir. Ancak, 2009 yılında Journal of Personality’de yayınlanan bir araştırmaya göre, kendisine karşı duyarlı olan insanların başarısızlığa, yetersizliğe ve mükemmel olmamaya karşı kendilerini kötü hissetmediklerini ortaya koyuyor.
5. Zorluklara karşı mücadele etme azmi kazandırır: Kendinize göstereceğiniz azıcık şefkat, zor zamanlarda çok işinize yarayabilir. Hatta yapılan araştırmalara göre, zorlu süreçlerle baş etmenin en önemli anahtarı kişinin kendisine karşı duyarlı olmasıdır. 2011 yılında Psychological Science’ta yayınlanan bir makaleye göre, yüksek seviyede kişisel duyarlılık, boşanma sonrasında biteyin daha çabuk normale dönmesini sağlıyor.
6. Psikolojik sıkıntıları azaltır: Yüksek seviyede kişisel şefkat, zihinsel rahatsızlıklara iyi gelebilir. 2012 yılında Clinical Psychology Review’de yayınlana bir makaleye göre, kişisel duyarlılık kaygı ve depresyon gibi rahatsızlıkları azaltıyor olabilir. Hatta bu çalışmaya göre, stresin kötü etkilerinden kurtulmak için, kişinin kendine iyi davranması iyi bir yöntem olabilir.
Kaynak:
Psychologytoday
Bir birey olarak sevilen insanların öz saygılarına zarar gelmiyor
Özgüven kazanmak için vazgeçmeniz gereken 6 alışkanlık