Bu makalede, insanlara, geleceğe, kendine, liderlik gelişimine en büyük etkiyi ve yatırım getirisini yaratmak için ne gerektiğine dair bazı varsayımları ve fikirleri paylaşacağım.
Varsayım 1: Geçmişteki liderlik anlayışlarımız ve yaklaşımlarımız, günümüz dünyasının çeşitliliği, karmaşıklığı ve belirsizliğine uyum sağlamak ve bu dünyada gelişmek için yetersiz kalmıştır. Liderleri ve liderliği nasıl geliştirdiğimize dair kesin bir pivot ve değişiklik olmadan, bu yaklaşım ve anlayışlar yarın daha da az etkili olacaklar.
Varsayım 2: İşin geleceğinde liderlik herkes için temel bir beceridir. (Aslında her zaman öyleydi.) Başkalarına liderlik etmiyor olabilirsiniz, ancak hayatınızın, eğitiminizin ve işinizin her alanında kendinizi nasıl yöneteceğinizi bilmek, diğer her şeyin temelidir.
Varsayım 3: En uygun olanın hayatta kalması, “en güçlünün hayatta kalması” ile değiştirilecektir. Burada “gelişme”, canlılık üreten işe eşittir ve en uygun olan, uyum sağlama, büyüme ve çeviklik, kırılganlık, canlılık ile liderlik etme yeteneğine ve kapasitesine sahip olanları tanımlar.
Varsayım 4: Kendi kendine liderlik için kapasite ve yetenekle doğarız. Gelişim yıllarımız ve eğitimimiz boyunca bu yeteneği nasıl kullanacağımız konusunda çok fazla rehberlik almamış olsak da, asla çok geç değildir.
Varsayım 5: Kendi kendine liderlik, boyadan önceki astardır. Ya da demirbaşlardan ve mobilyalardan önce temel… Kendimizi lider olarak tanımadan liderlik stratejilerini ve taktiklerini uyguladığımızı ve olma tarzımızın yaptığımız her şeyi nasıl etkilediğini düşünürsek, çabalarımız etkisiz ve hatta zararlı olabilir.
Tersine, liderlik edenler olarak yaptığımız şey, başkaları ve gezegen üzerinde bir etkiye sahiptir. Kendi hayatımızın yazarı, yönetmeni ve baş aktörü ve başkalarıyla birlikte yaratıcıları olarak öne çıktığımızda, var olma ve ilişki kurma şeklimizde yaptığımız küçük değişiklikler, hayatımız üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Ailelerimizi, topluluklarımızı ve gezegenimizi de etkileyebiliriz.
Gelecekteki bir makale ve podcast dizisinde, kendi kendine liderliğin üç direği hakkında daha fazlasını paylaşacağım. Ancak şimdilik bu kısa tanıtımı sunacağım:
Kendi kendine liderlik sütunu 1 – Güç: Bir faillik duygusuyla hareket etmek. Aksiliklere ve koşullara rağmen yaratma ve liderlik etme konusunda tam sorumlulukla bireyler olarak kendimizi gerçekleştirme dürtümüzü entegre etmek.
Kendi kendine liderlik sütunu 2 – Amaç: Kendimizden daha büyük bir şeyi takdir etmek ve onunla bağlantı kurmak. Var olana karşı minnet duygusuyla, başkalarının yaşadıklarına karşı empatiyle ve yarattığımız etkiyle ilgili tam sorumluluk duygusuyla hareket etmek.
Kendi kendine liderlik sütunu 3 – Varlık: Sabit ve genellikle sınırlayıcı senaryolarımızı askıya alma ve bir dizi farklı insan, bakış açısı ve olasılık ile birlikte yaratmaya hazır, tamamen mevcut ve uygulanmış olarak ortaya çıkma yeteneği ve kapasitesi.
Bu üç sütun birlikte geliştirildiğinde, insanların başarılı olduğu ekipler ve kültürler yaratmasına, kendi hayatı için ise uyumlu ve bütünleştirici liderler olmamıza yardımcı olur. Ve liderlik gelişimine yatırım getirinizi katlanarak artırabilirler.
Bir soru ile yazının sonuna geliyorum: Hayatınızdaki herkes kendi kendine liderlik temelinde hareket ediyor olsaydı ve işlerinde başarılı olsalardı, bunun hayatınız üzerinde ne gibi bir etkisi olurdu?
5 Aralık Pazartesi günü Campusplus Bursa’da 20.00-22.00 saatleri arasında fiziksel olarak gerçekleştirilecek bu atölye çalışmasında Gelecek Tasarımı atölyesi ile adım adım ilerleyen bir süreci paylaşacağım.
Katılım ve detaylı bilgi almak için Instagram hesabım üzerinden bana ulaşabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Yeni normalde yeni kariyer yönelimleri