“Kendimi nasıl geliştirebilirim?”
“Kişisel gelişimime en iyi şekilde nasıl yatırım yapabilirim?”
“Daha iyi halime nasıl dönüşebilirim?”
Siz de bu soruların cevaplarını arıyorsanız, gelişim için ilk şart tamam demektir. Kimse ilerlemek istemeyen birisini ileri götüremediği gibi, ilerlemek isteyen birisini de kimse yerinde tutamaz. Asıl olay iyiye gitmenin mümkün olduğunu görmek ve yola çıkacak cesareti bulmak. Bunu siz zaten halletmişsiniz, kalanını birlikte yaparız.
Gelişim bir süreç
Kişisel gelişim bir sonuçtan ziyade bir süreç. Bu da demek oluyor ki, kendinizi geliştirmek konusunda gerçekten kararlıysanız, ne kadar iyi olduğunuza değil, öğrenmekten ne kadar keyif aldığınıza odaklanmalısınız.
Bilginin ve öğrenimin sonu yok. Ne kadar ilerlerseniz ilerleyin, her zaman gidilecek yerler olacak. Yani şu anda bilmedikleriniz için eksik veya yetersiz gibi hissetmenize hiç gerek yok. Sadece merakınızı koruyun, yeni şeyleri anlamaya açık olun ve en çok da bu gelişim sürecinin keyfini çıkarın.
Kendimi nasıl daha ileri götürebilirim?
Neden kendimizi geliştirmeyi istiyoruz? Yolculuğa bu soruyu cevaplayarak başlamalıyız. Sağlıklı bakış açısı, “daha iyi bir bene ulaşmayı” ve “hayatı kolaylaştırmayı” amaçlar. Bu yolculuk başkalarıyla bir mücadele değil. Başka insanlara göre ne kadar üstün olduğumuzun hiç önemi yok. Bizi ilgilendiren hayatımızın ne kadar keyif, kolaylık ve üretkenlik içerdiği olmalı.
Eğer isteğinizin nedeninin tam olarak ne olduğunu bilemiyorsanız, bir deftere “Neden kendimi geliştirmek istiyorum?” başlığını atıp aklınıza gelen sebepleri listeleyebilirsiniz. Hatta daha da iyisi Karar Ver, Planla, Harekete Geç adlı kitabımı hemen okuyup kendinizi daha ileri götürmek için benimle birlikte bir adım atabilirsiniz.
Kişisel gelişim önemli bir yatırım şeklidir. İnsanın yaşam serüveninde ileri gitmek için harcadığı her saniye ve kuruş çok önemlidir. Ve kendinize yaptığınız her yatırım bir şekilde kazanç olarak size kesinlikle geri dönecektir. Peki, insan bu yatırımı kendine hangi yollarla yapabilir?
1. Okuyun, dinleyin ve izleyin
İnternetten ulaşılamayacak bilgi neredeyse yok diyebiliriz. Böyle bir çağda kendimizi yalnızca kitaplarla sınırlamayalım. Google’a ilgili kelimeleri yazarak ilginç bulduğunuz başlıklar hakkında uzmanların blog yazıları aracılığıyla hızlı bir şekilde bilgi edinebilirsiniz. Mesela, filmler üzerine bir araştırma yapmak için, sadece ‘’sinema blog’’ söz öbeklerini aratmanız yeterli.
Okumak yerine sesli kitaplar ya da podcast’ler de etkili olabilir. Hele trafikte çok süre harcıyorsanız, dinleyerek bilgi edinmek gelişimin en kolay yolu olabilir.
Youtube vb. video platformları da kişisel gelişim için çok önemli kaynaklar. Otomatik çeviri özelliğinin de gelişmesiyle artık yabancı dilde videolar da izlenebilir hale geldi. İlgili kelimeleri aratabilirsiniz ya da kanalları takip edebilirsiniz. Öncelikle Crash Course, The School of Life, Kurzgesagt ve TED-ed kanallarını tavsiye ederim. Bu kanallarda çok çeşitli alanlarda videolar mevcut.
2. Online eğitimler alın
Bir eğitim alırken fiziksel olarak spesifik bir yerde bulunmamıza bile gerek kalmadı. Yeni şeyler öğrenmek için online eğitimlerden yararlanabilirsiniz. Özellikle hayatınızı kolaylaştıracak yaşam becerileri kazanmak istiyorsanız, sizleri online eğitim grubuma davet ederim.
3. Yabancı bir dil edinin
Diller, ait oldukları toplumların kültürünü ve bakış açısını yansıtır. Bu yüzden dil öğrenmek farklı görüşleri ve bakış açılarını birinci elden tecrübe etmenin en iyi yoludur. Hedefinizde olan dili mükemmel şekilde öğrenmek zorunda değilsiniz. Bir dili başlangıç seviyesinde bile olsa öğrenmek beyni geliştirir ve bakış açınızı genişletir.
4. Sabahları erken uyanın
Çoğumuz, öğrenci ya da çalışan, 9-5 arası çok yoğunuz. Bu da yeni şeyler tecrübe etmek, öğrenmek ve gelişmek adına gerekli vakti oluşturmak için çabalamamız gerektiği anlamına geliyor. Hem de erken uyanıp bir saati kendinize ayırmak size daha enerjik bir gün geçirme imkânı sağlayacaktır.
5. Konfor alanınızın dışına çıkın
Bildiğimiz alanlarda gelişim mümkün olmaz. Alıştığımız insanların ve aktivitelerin dışına çıkmak bizi geliştirecektir. Hiç olmazsa bir ayda birkaç kere farklı bir şeyi denemek veya tanımadığınız insanlara merhaba demek önünüzde yeni yollar açacaktır.
6. Kendinize biraz meydan okuyun
İstediğiniz yeni alışkanlıkları kazanmak ve istemediğiniz eski alışkanlıkları geride bırakmak adına kendinize hedefler koyun. Bir ay boyunca bu hedefleri gerçekleştirmek üzere kendinize meydan okuyun ve başarırsanız kendinize vereceğiniz büyük bir ödül seçin. Bunu yapmak süreci bir oyun haline getirecek ve daha eğlenceli kılacaktır. Hatta bunu arkadaşlarınızla yapmak daha da destekleyici olacaktır.
7. Tecrübeye çok önem verin
Deneyim artık her şeyden önce geliyor. Bir fikriniz varsa hayata geçirin. Eğitim gördüğünüz bir alan mı var? Uygulama şansı bulup deneyimleyin. Tecrübe etmek gelişim sürecinde en önemli şey. Bir deneyim fırsatıyla karşılaşırsanız mutlaka değerlendirin.
8. Günlük tutmaya başlayın
İçimizde mevcut yanıtları bulmanın tek yolu bazen yazmak. Günden güne olmasa bile fark ettiğiniz şeyleri ya da kendinize vermek isteyeceğiniz tavsiyeleri ara sıra kaydetmek faydalı olacaktır. Pozitif ya da negatif deneyimlerinizi not etmek de sizin içsel yolculuğunuzun bir dökümü olacak ve ileride dönüp baktığınızda yürümüş olduğunuz yolları görebileceksiniz.
9. Telefonunuzu ve diğer ekranları kontrollü kullanın
Telefonunuzu sadece içerik tüketiminde kullanmak zamanınızı savurganca kullanmak anlamına gelir. Belki bunun tamamen ortadan kaldırılması çağımızda gerçekçi değil. Ancak örneğin uykudan önceki son bir saati ve uyandıktan sonraki ilk saati ekransız geçirmek verimli olacaktır. Sizi kötü etkileyen uygulamaları ve kullanıcıları hayatınızdan çıkarın. Dikkatinizi nereye vereceğinize telefonunuz değil, siz karar verin.
10. Kendinize bir rol model edinin
Takip etmeyi ve örnek almayı sevdiğiniz bir rol modelinizin olması çok önemli. Görerek ve karşılaştırarak çok şey öğrenebilen varlıklarız. Bakışınız olmayı istediğiniz gibi insanlarda olursa, onlardan bir şeyler öğrenmeniz daha mümkün olur.
11. Bedeninize çok iyi bakın
Fiziksel olarak zinde, zihinsel olarak açık ve ruhsal olarak özgür olabilmek için iyi beslenmeye, iyi uyumaya ve iyi dinlenmeye ihtiyacınız var. Kendinizi zayıf düşürecek kadar zorlamayın. Gelişimin ilk şartı sizin iyi olmanızdır.
12. Zihninizi eğitin ve odaklanmayı öğrenin
Zihninize hâkim olmak için çabalamazsanız, fırtınadaki bir gemi gibi kontrolden çıkacak ve savrulacaktır. İki yöntem size bu konuda yardımcı olabilir. Birisi Pomodoro Tekniği ile zihni derin odaklanma haliyle çalışmaya alıştırmak. Diğeri meditasyon yoluyla zihni sadece nefese odaklamak. bir süre sonra dalgalı bir denizdeki kayık gibi savrulup gidecektir. Zihin kasları da fiziksel kaslar gibi çalıştıkça güçlenir. Bu kadar fazla uyarana maruz kaldığımız günümüz dünyasında odaklanma kaslarını çalıştırarak çoğu kişinin sahip olmadığı bir disipline sahip olabilirsiniz.
13. Yepyeni insanlarla tanışın
Her birey farklı birer dünya ve hep belirli insanlarla birlikte olarak gelişmek maalesef zor. Değişik hayat tarzına ve bakışa sahip kişilerle iletişimde olmak, düşüncelerini ve hikayelerini yargılamadan dinlemek çok öğretici. Eğer 5 dar görüşlü arkadaşınız varsa, 6. siz olursunuz. Yeni insanlarla tanışmak için cesur olun ve samimi bir çaba gösterin. Kısa bir süre içinde ne kadar yol alacağınıza inanamazsınız.
Doğru bir yolda ilerlediğimi nasıl anlarım?
Hayat bir serüven ve yürümeye devam ettiğimiz sürece nerede durduğumuz önemsiz. İlerlemeye, yani gelişmek için gayret göstermeye devam ediyorsanız doğru yoldasınızdır. Hayattaki tecrübelerimizi tamamen kontrol etmemiz mümkün değil. Bırakın yaşam karşınıza yeni tecrübeler ve yeni insanlar çıkarsın. Bakarsınız tam da ihtiyacınız olanlar zaten o tecrübe ve o insanlardır…
Hala aklınızda “Kendimi nasıl geliştirebilirim?” sorusu yankılanmaya devam ediyorsa, mutlaka yeni çıkan kitabın Karar Ver, Planla, Harekete Geç’i okuyun. İhtiyacınız olan bilgileri edinmeniz ve pratik etmeniz için hazırladığım interaktif bir rehber.
Yolunuz açık olsun!
İlginizi çekebilir: Genel kültürü artırmanın 10 yolu