Evlendiğiniz veya ilişki içerisinde olduğunuz kişinin halihazırda çocuğu olması hassas bir durum yaratabiliyor. Bu durum herkes için zor, stresli bir durum olup ve büyük ölçekli karmaşaya bile sebebiyet verebiliyor. Eşinizin veya partnerinizin çocuğuyla tanıştığınızda, ilk etapta onu tanımak için sorular sormak, sağlıklı ilişki kurmak adına olumlu bir hareket olacaktır. Elbette çocukla tanıştıktan sonra da kafanızda bazı sorular kalmaya devam edecektir: Onunla tanışmak için ne kadar süre geçmeli? Birlikte ne tarz aktiviteler yapmalısınız? Sizin bu ilişkide rolünüz ne olmalı?…vs.
Bütün uzmanların söylediği ve yapılan çalışmalar ve anketlerin de desteklediği bir konu var ki, o da bu ilişkiye yavaş yavaş başlamanız gerektiği. Peki bu ne anlama geliyor? Çok hızlı, uygun ve durağan ilişkinin sınırlarını nasıl çizebiliriz? Herkesin bu konuda bir fikrinin olması ve herkesin kendini sizin yerinize koyarak cevap vermesi bazen doğruyu bulmanız konusunda yanıltıcı olabiliyor.
Gerçek hayattan örnekler
Yapılan araştırmalar ve üvey evlat sahibi olan kişilerle yapılan görüşmeler gösteriyor ki, bu konuda kesinlikle doğru yol budur diyebileceğimiz bir yol malesef yok. Herkes kendi yolunun en doğru yol olduğunu düşünüyor. İşte yapılan görüşmelerde ebeveynlerin söylediği bazı sözler:
‘Her şey saygıyla başlar. Sevgi ve bağlılık sonrasında gelir. İlişkiniz gelişmeden önce çocuklar size bir yetişkin olarak saygı duyma ihtiyacı hissederler.”
‘İlk başta arkadaş olmalısınız. Güzel anılar ve gelenekler yaratmalı, daha sonra ebeveyn ve otoriter rolü üstlenmelisiniz. Sizi böyle tanımalarına izin vermelisiniz.’
‘Yapmanız gereken bebek bakıcısıyla aynı prensipleri takip etmeniz olacaktır. Onlara bir arkadaşınızın çocuğuna bakmak durumunda kaldığınızda nasıl davranıyorsanız aynı şekilde davranmalısınız. Geri kalanı konusunda endişe etmeyin.’
‘Bence başlangıçta ne olarak bilinmek istiyorsanız onun rolünü oynamalısınız. Bu, ilk etapta zor olsa da bu şekilde davranarak çocuğa net bir mesaj vermiş olursunuz ve ilk başta farklı bir karakterde davranıp daha sonra farklı bir karaktere bürünerek çocuğu kandırmanızın önüne geçmiş olursunuz.’
‘Onun liderliğini takip edin. Çocuğun ilk etapta muhabbeti başlatmasına ve bir ilişki inşa etmesine izin verin.’
‘Yolundan çekilin! Eşinizle beraber ona biraz alan verin ve bu alana dahil olmaya çalışmayın.’
‘Eşim ve ben ağır ama emin adımlar attık ve şimdi üvey çocuğumla aramda güçlü bir ilişki var. Üvey kızımla her şeyi denedik. İyi ve güçlü bir ilişki bir anda kurulmuyor.’
Gördüğünüz üzere her ailenin üvey çocuğuna ya da üvey ebeveynine olan yaklaşımı birbirinden farklı ve tüm bu farklılıklara karşın her biri pozitif bir ilişki için yol almaya çalışıyor.
Size nasıl yardımı dokunur?
Tüm bu yeni biriyle beraber olma hikayelerinde uygulanan farklı yöntemler bizi sonuçta tek bir noktaya yöneltiyor: Her aile birbirinden farklıdır! Bir üvey ailede başarılı olan yaklaşım başka bir ailede başarılı olmayabilir. Çocuğun mizacından kaynaklanan farklılıkların her ailede yansıması farklı olabiliyor ve bu durum da uyum sürecini etkileyebiliyor. Bu yüzden bir uzmandan ya da arkadaşınızdan fikir almak yerine, ailenize odaklanıp kendi stratejinizi belirlemelisiniz. Elbette kesin bir doğru olmadığı için bu süreç sizin için deneme yanılmayla geçecektir; ancak bu zorlu deneme yanılma sürecinin sonunda mutlu sona ulaşacağınızdan emin olabilirsiniz.
Bu stratejinin olumlu tarafı, tek bir yolu takip etmediğinizden dolayı tuzağa düşme ihtimalinizin olmamasıdır. Ailenizin ihtiyacına göre düzenlemeler yaparak, onları mutlu etmeyecek, sağlıksız bir ilişkiden kaçınmış olursunuz.
İlgili yazı: Güçlü bireyler yetiştirmek için çocukları kontrol altında mı tutmalı yoksa özgür mü bırakmalı?
Şimdi ne yapmalısınız?
Her şeyden önce, partnerinizle şu anda ilişkide olduğunuz yeri ve bu ilişkiden karşılıklı beklentilerinizi konuşmalısınız. Daha sonra düşüncelerinize ve beklentilerinize kulak verip doğru yolu bulmak için onlara sadık kalmalısınız. Eğer ortada bir anlaşmazlık veya problem varsa, bunu çözmeye yönelmelisiniz. Aileyi bir arada tutan en önemli bileşen ebeveynlerin ortak görüşe sahip olmasıdır. Ebeveynler rollerini bildikleri için kendilerini rahat hissederler ve bir ihtiyaç durumunda gerekli düzenlemeleri yaparlar. Başlangıçta sorunlu olan konulara dikkat etmek ve sınırları en baştan belirlemek oldukça önemlidir.
Tanımlamak, bu noktada en önemli unsurlardan biridir. En önemli amacı tanımlayamazsanız, bu konuda hareket etmeniz zorlaşacaktır. Eğer en önemli konunun üvey çocuğunuzla güçlü bir iletişim kazanmak olduğuna inanıyorsanız, onunla baş başa zaman geçirmeniz ve yaşına uygun konulardan konuşmanız gerekir. Eğer çocuğunuzun üvey anne/babasına saygı göstermesi gerektiğine inanıyorsanız, onunla beklentileriniz hakkında konuşun ve ihtiyaç durumunda konuyu masaya yatırıp tartışın.
Eğer ilişkinizin arzuladığını yerde olmadığını düşünüyor ve düzenlemelere girmek istiyorsanız, bunu adım adım gerçekleştirin. Çocuğunuzu bir sabah uyandırıp değişmesi gereken şeylerin listesini önüne koymayın. Bunun yerine ona ve size yardımcı olacak uygulamaları bölüm bölüm uygulayın.
Eğer yeni bir yolculuğa başlamak üzereyseniz, bu durum beklentileri baştan belirlemek için iyi bir fırsattır. Birbirinize destek olmayı unutmadan düzenli olarak ilişkinizin ne durumda olduğunu, nasıl gittiğini konuşabilirsiniz.
Rotanızı yeniden belirlemek konusunda korku duymayın. Eğer bir şeyler yolunda gitmiyorsa zorlamayın. Ayrıca şunu asla aklınızda çıkarmayın ki, bazen büyük bir adım atmak için geriye doğru küçük bir adım gitmeniz gerekebilir.
Günün sonunda, değer verdiğiniz kişilerin veya arkadaşlarınızın fikirlerini takip etmek konusunda endişelenmeyin. Aileniz için en uygun neyse onu yapın ve göreceksiniz ki, sonunda herkes mutlu olacak.
Kaynak:
psychcentral.com