Kullandığımız kelimeler, o konuşmanın bağlamını, duyguları ve düşünceleri ortaya koyuyor. İster konuşurken, ister yazarken kullandığımız kelimeler bir araya gelerek fikirlerimizin ve düşüncelerimizin iletişiminizi sağlıyor. Bunu iki şekilde yapıyoruz: Sert ve yumuşak kelimelerle.
Sert kelimeler genellikle kısa, daha az harf içeren, keskin bir okunuşu olan kelimeler… Bu kelimeleri kullandığımızda; katı, sert, kararlı ve nokta atışı bir düşünce şeklini ifade ediyoruz. Öte yandan yumuşak kelimeler ise daha fazla harf içeriyor ve telaffuz edildiğinde daha yumuşak, sakin bir tınıya sahip oluyor.
Sert kelimeler mi yumuşak kelimeler mi?
Sert kelimeler kısa, keskin ve kararlı bir ifade imkanı sunuyor. Önemli mesajların etki gücünü artırmak için sert kelimeler kullanmak mantıklı bir seçenek olabiliyor. Ancak öte yandan sert kelimeler duygusuz ve zaman zaman kırıcı anlamlar içerebiliyor. Örneğin, çocuk yetiştirirken birçok anne-baba çocuğun davranışının kabul edilemez olduğunu göstermek ve daha kolay anlamasını sağlamak için sert kelimelere başvurabiliyor. Ancak bu kelimelerin öfke duygusunu uyandırması, çocuğun aynı davranışı devam ettirmesine neden olabiliyor.
Yumuşak kelimeler ise sert açıklamaları yumuşatıp, karşı taraf açısından daha anlaşılır ve kabul edilebilir hale getirme imkanı tanıyor. Ancak yumuşak kelimeler de uzun ve dikkat dağıtıcı olarak görülebiliyor ve hitap edilen kitlenin ana fikri anlamasını engelleyebiliyor.
Resmi açıklamalarda, büyük organizasyonlarda zaman zaman kamuoyuna hitap edilirken yumuşak kelimeler kullanılır çünkü bu kelimelerin şikayetleri, eleştirileri azaltacağı düşünülür.
Kelimeleri yanlış yerde kullanmak
Peki yumuşak ve sert kelimeler yanlış yerlerde kullanılırsa neler olabilir? Anne-babalar çocuklarına disiplinli olmayı öğretirken yumuşak kelimeler kullanırlarsa, çocukların daha kontrol edilemez bir hale gelme ihtimali yüksek olur. Eğer resmi kurumlar, büyük organizasyonlar kamuoyuna açıklamalarda bulunurken sadece sert kelimeleri kullanırlarsa, verdikleri mesajların kitleler tarafından kabul edilmesi gittikçe zorlaşır.
En iyi iletişim, sert ve yumuşak kelimelerin birlikte kullanılmasıyla olur
En iyi şekilde iletişim kurmanın ve verdiğiniz mesajların hitap ettiğiniz kitle tarafından anlaşılmasını sağlamanın yolu, sert ve yumuşak kelimelerin duruma uygun olarak bir arada kullanılmasıyla olur. Günümüzde orta yaş jenerasyonunun en başarılı isimlerinden biri olarak gösterilen Steve Jobs’ın tek özelliği teknoloji alanındaki dönüştürücü gücü değildi. O aynı zamanda yumuşak ve sert kelimeleri kullanarak kitlelerle nasıl iletişim kurması gerektiğini bilen bir isimdi. Büyük bir organizasyonun başında olmak veya yönetici olmak zorunda değilsiniz. Siz de günlük hayatınızda sert ve yumuşak kelimeleri bir arada kullanarak, daha etkin bir iletişim yöntemi benimseyebilirsiniz.
Kaynaklar:
Lifehack
Telegraph
İlginizi çekebilir: Okuduğunuz şeyleri hatırlamanın formülü ilkokul kitaplarında gizli