Kekreyemiş nedir: Antioksidan özelliğiyle dikkat çeken bir orman meyvesi
Hızlıca kilo vermeyi kim istemez? Bu amaçla son yıllarda gerek dünyada gerekse ülkemizde üzümsü meyvelerin hem kültür çeşitlerine hem de yabani formlarına olan ilgi giderek arttı. Bugünkü konumuz bu meyvelerden biri olan kekreyemiş. Kekreyemiş aslında kuzey ülkelerinde yetişen, kırmızı, yuvarlak meyveleri olan bir çalı. “Kekre” ekşi, acı demek, oradan türetilmiş bir isim. Ülkemizde de bu tür meyveleri en çok Karadeniz bölgesinde görmekteyiz. Kekreyemiş, yaban mersini ve maviyemiş hepsi aynı aileden. Bu meyvelere kırmızıdan mora kadar değişen renk veren kateşin ve epikateşin gibi kuvvetli antioksidan etkiye sahip maddeler sağlığımız için önemli bileşenleri taşır.
Kekreyemiş taze tüketiminin yanı sıra farklı şekillerde de değerlendirilebilir. Örneğin meyve suyu, reçel, marmelat veya konserveye işlenerek, kurutularak, ilaç hammaddesi olarak, süt ve yoğurt ile karıştırılarak, yaş pastalarda, meyveli ekmeklerde, kek ve çöreklerde, meyve salatalarında, dondurma sanayisinde, süt ve süt ürünlerinde ve ilaç sanayisinde kullanılabilmekte, sos ve salça yapımında kullanılıp garnitürlere girebilmektedir.
Aman dikkat!
Yüksek ekonomik değeri sayesinde maalesef piyasada sahteleri de yaygın şekilde mevcut. Yapılan bir piyasa araştırmasına göre bu meyvelerinin ürünlerinin (kuru toz, meyve suyu, kuru meyve) %30’unun sahte olduğu tespit edilmiş. Lif bakımından zengin, düşük kalorili, özellikle E vitamini içeriği ile dikkati çekiyor. Zengin polifenol içeriği sayesinde kuvvetli antioksidan ve antimikrobiyal etkileri bulunuyor.
Biraz araştırdığımızda kekreyemişe talebin neden arttığını da anlıyoruz asılında. Reklamlarda “Yağ yakıcı etkisi kanıtlandı” şeklinde iddia ediliyor; yani milyonlarca insanın zaafı olan zayıflamak kullanılıyor. Bilimsel araştırmalara gelirsek, deney hayvanlarında yapılan bir çalışmada meyvelerin tip-2 şeker hastalarında antidiyabetik etkisinin bulunduğu, bu suretle kilo kontrolünde de yararlı olabileceği bildiriliyor.
Peki bu çalışmalar nasıl yorumlanmalı?
Mevcut çalışmaların sonuçlarına bakarak kekreyemiş meyvelerinin obez kişilerde zayıflamayı sağlayacağı şeklinde bir varsayım doğru olmaz. Ancak zengin polifenolik içeriği nedeniyle diğer türleri gibi kekreyemiş meyveleri de sağlığımız için yararlı. Taze veya uygun şekilde kurutulmuş meyvelerinin ya da alkol ekstresinin tüketilmesi kuvvetli antioksidan etkilerine bağlı olarak şeker hastalarında (tip-2), kilo kontrolünde (obezlerde değil), karaciğer fonksiyonlarının desteklenmesinde ve diğer birçok vücut fonksiyonunda yararlı olabilir. Ürün kalitesi çok önemli; çalışmalar alkollü ekstre ile yapıldığından çay halinde bu yararları sağladığını söylemek oldukça zor.
İlginizi çekebilir: Hindistan cevizi yağı kilo verdirir mi?