X

Kefirin faydaları nelerdir? Mucizevi içecek kefir hakkında her şey

Kefirin faydaları nelerdir? Bu sağlıklı içecek, uzun yıllardır biliniyor ve faydaları saymakla bitmiyor. Probiyotiklerin öneminin giderek daha çok dikkat çekmesiyle birlikte kefir ve kefirin faydaları hakkında da daha fazlasını öğreniyoruz. Kefir için yoğurttan sonra en sık tüketilen süt ürünü diyebiliriz. İnek, koyun, keçi sütünden yapılan ve zengin bir besin kaynağı olan bu ayran benzeri içecek, içerisinde pek çok faydalı mikroorganizma barındırıyor. Probiyotik özelliği ile beslenmemiz için özel bir yere sahip. Başta sindirim sistemi olmak üzere kalp sağlığı ve bağışıklık sisteminin desteklenmesi gibi pek çok faydası var. Kefir tek başına bir içecek olarak da çeşitli besinlerin içine süt yerine ilave edilerek de tüketilebiliyor. Kefirin faydaları nelerdir öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.

Not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları ve çeşitli besin gruplarına gösterdiği tolerans ve hassasiyet kendi metabolizma işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Olası risk durumlarına karşın sağlığınızı ilgilendiren her türlü konuda mutlaka uzman görüşüne başvurun.

Kefir nedir?

Kefir inek, koyun veya keçi sütünden özel bir maya mantarıyla yapılan, tadı ayrana benzeyen bir içecek. Aslen kuzey Kafkasya kökenlidir ve Rusça’da “keyif veren” anlamına gelir. İçerisinde yüksek derecede probiyotik, B12 vitamini, kalsiyum, potasyum, K2 vitamini, biotin ve çeşitli enzimler bulundurur. Uzun yıllar boyunca çeşitli hastalıkların tedavisi için kullanılmış ve yıllar içinde tüm dünyada popüler bir içerek haline gelmiş. Günümüzde neredeyse tüm Avrupa ülkelerinde ve Amerika’da üretimi yapılmakta. Ülkemizde ise ilk olarak 80’li yıllarda ambalajlı olarak üretilmiş. Kefirin kendisi maya ve bakterilerden oluşan beyazımsı renkli, jölemsi kürelerden oluşan küçük bir karnabahara benzer.

Kefirin faydaları nelerdir?

Ev yapımı kefirin içerisinde 77 adet farklı türde probiyotik (dost bakteri) olduğu biliniyor. Bu mucizevi içeceği alerjik durumunuz yoksa yayla çorbası, cacık yapımında kullanabilir veya direkt olarak tüketebilirsiniz.

Birçok besin ögesi bakımından zengin

Kefir faydaları dendiğinde ilk olarak zengin bir besin kaynağı olması akla geliyor. Bu fermente içecek, süte kefir taneleri eklenmesiyle yapılır. Yaklaşık 24 saat içinde kefir tanelerindeki mikroorganizmalar sütteki şekeri çoğaltır ve fermente ederek kefire dönüştürür. Kefir taneleri, daha sonra sıvıdan çıkarılarak tekrar kullanılabilir. Yani kefir bir içecektir ancak kefir taneleri, içeceği üretmek için kullanılan başlangıç kültürüdür. 175 ml az yağlı kefir porsiyonunun içerisinde şu önemli besin ögeleri bulunur:

  • Protein: 4 gram
  • Kalsiyum: RDI’nin %10’u
  • Fosfor: RDI’nin %15’i
  • B12 Vitamini: Günlük ihtiyacın %12’si
  • Riboflavin(B2): Günlük ihtiyacın %10’u
  • Magnezyum: RDI’nın %3’ü
  • Yeterli miktarda D vitamini

Ayrıca kullanılan sütün türüne bağlı olarak yaklaşık 100 kalori, 7-8 gram karbonhidrat ve 3-6 gram yağ içerir.

Yoğurttan daha güçlü bir probiyotik

Bazı mikroorganizmalar, vücuda alındığında sağlık üzerinde faydalı etkilere sahip. Probiyotik olarak bilinen bu mikroorganizmalar, sağlığı çeşitli bakımlardan etkileyerek sindirime, kilo kontrolüne ve zihinsel sağlığa yardımcı olabilir(1). Yoğurt, Batı diyetinde bilinen en iyi probiyotik besin ancak kefir aslında ondan çok daha güçlü bir kaynak.

Kefir taneleri, çok sayıda bakteri ve maya içerir, bu da onları çok zengin ve çeşitli bir probiyotik kaynağı haline getirir. Diğer fermente süt ürünleri çok daha az türde probiyotik içerir ve hiç maya içermez.

Güçlü antibakteriyel özelliklere sahip

Kefirin içerisinde bulunan bazı probiyotiklerin enfeksiyonlara karşı koruma sağladığı düşünülüyor. Kefire özgü bir probiyotik olan Lactobacillus, bunlardan en önemlisi. Araştırmalar, bu probiyotiğin Salmonella, Helicobacter pylori ve E. coli dahil olmak üzere çeşitli zararlı bakterilerin büyümesini engelleyebileceğini göstermekte(2).

Ayrıca kefirde bulunan bir tür karbonhidrat olan kefiran da önemli antibakteriyel özelliklere sahip(3).

Kansere karşı koruyucu

Kanser, günümüzde dünyadaki en yaygın ölüm nedenlerinden biri. Ve vücudunuzdaki anormal hücreler, bir tümör gibi kontrolsüz bir şekilde büyüdüğünde ortaya çıkıyor. Fermente süt ürünlerindeki probiyotiklerin bağışıklık sisteminizi uyararak tümör büyümesini azaltabileceği düşünülüyor. Bu nedenle kefirin kansere karşı koruyucu bir etki göstermesi mümkün(4).

Düşük laktoz seviyesine sahip

Normal süt ürünleri, laktoz adı verilen doğal bir şeker içerir. Çoğu insan, özellikle yetişkinler, laktozu düzgün şekilde parçalayamaz ve sindiremez. Bu duruma laktoz intoleransı denir. Kefir ve yoğurt gibi fermente süt ürünlerindeki laktik asit bakterileri, laktozu laktik aside çevirir, bu nedenle bu yiyecekler laktoz seviyesi bakımından sütten daha düşüktür. Ayrıca laktozu parçalamaya yardımcı olabilecek enzimler de içerirler.

Kefir, normal süte kıyasla, laktoz intoleransı olan kişiler tarafından genellikle iyi tolere edilir. Hindistan cevizi suyu, meyve suyu veya süt ürünü olmayan başka bir içecek kullanarak da %100 laktoz içermeyen kefir yapmanın mümkün olduğunu unutmayın.

Kemik sağlığını destekler

Kefir faydaları dendiğinde akla gelenlerden bir tanesi de kemik sağlığını desteklemesi ve osteoporoz (kemik erimesi) riskini azaltabilmesi. Osteoporoz, kemik dokusunun bozulmasına yol açan önemli bir sağlık problemi. Özellikle yaşlılık döneminde ortaya çıkıyor ve kırık riskini ciddi ölçüde artırıyor. Yeterli kalsiyum alımının sağlanması, kemik sağlığını iyileştirmenin ve osteoporozun ilerlemesini yavaşlatmanın en etkili yollarından biri.

Tam yağlı kefir ise sadece büyük bir kalsiyum kaynağı değil, aynı zamanda kalsiyum metabolizmasında merkezi bir rol oynayan K2 vitamini içerir.

Sindirim sorunlarını önlemeye yardımcı olur

Kefir gibi probiyotik zengini besinler, bağırsaklarınızdaki dost bakterilerin dengesini sağlamaya yardımcı olabilir. Bu nedenle ishalin birçok çeşidinin tedavisinde oldukça etkili oldukları bilinir. Dahası, bol miktarda kanıt, probiyotiklerin ve probiyotik gıdaların birçok sindirim problemini hafifletebileceğini göstermekte. Hatta bunlar arasında irritabl bağırsak sendromu (IBS), H. pylori enfeksiyonunun neden olduğu ülserler gibi daha ciddi sindirim sistemi rahatsızlıkları da mevcut. Eğer sindirim sorunları yaşıyorsanız beslenmenize kefir eklemeniz faydalı olabilir.

Alerji belirtilerini azaltmaya yardımcı olur

Alerjik reaksiyonların nedeni, belirli yiyeceklere veya maddelere karşı vücudun enflamatuar tepki vermesidir. Aşırı hassas bağışıklık sistemine sahip kişiler, astım gibi durumları tetikleyebilecek alerjilere daha yatkındır. Çeşitli araştırmalar kefirin alerjilere bağlı tepkileri bastırdığını ve astımla mücadeleye yardımcı olduğunu göstermekte(5).

Kefir nasıl yapılır?

Kefiri marketlerden satın alabileceğiniz gibi evde de rahatlıkla yapabilirsiniz. Kefir, taze meyvelerle birlikte sağlıklı ve şahane bir tatlı olur. Peki, kefir nasıl yapılır?

Evde kefir yapımı için sırasıyla şu adımları izleyin:

  • Küçük bir kavanoza 1-2 yemek kaşığı (14-28 gram) kefir tanesi koyun.
  • Üzerine yaklaşık 2 bardak (500 ml) süt ekleyin, tercihen organik veya çiğ olsun.
  • Kavanozun üstünde 2,5 cm boşluk bırakın.
  • Daha koyu kefir istiyorsanız biraz tam yağlı krema da ekleyebilirsiniz.
  • Kapağını kapatın ve oda sıcaklığında 12–36 saat bekletin.
  • Topaklı görünmeye başladığında, tüketmeye hazır demektir. Ardından kefir sıvısını nazikçe süzerek içindeki orijinal kefir tanelerini ayırabilir ve aynı işlemi başka bir kavanozda yeniden tekrarlayabilirsiniz.

Görüldüğü üzere evde kefir yapmak son derece kolay.

Kefir zararları: Kefiri kimler içemez?

Kefir sağlıklı, fermente bir içecek. Bu ürün geleneksel olarak sütten yapılır, ancak süt ürünü olmayan seçenekleri de bulunur. Araştırmalar, kefirin zengin içeriği sayesinde bağışıklık sisteminizi güçlendirdiğini, sindirim sorunlarına yardımcı olduğunu, kemik sağlığını iyileştirdiğini ve hatta kanserle savaşabileceğini göstermektedir.

Birçok kişi kefirin faydaları ile birlikte kefir zararları hakkında da bilgi sahibi olmak ister. Öncelikle kefirin bilinen bir zararı olmadığını belirtelim. Ancak süt ve süt ürünlerine karşı hassasiyetiniz varsa kefiri tüketmeden önce doktorunuza danışmanız gerektiğini unutmayın.

Kefir ne zaman içilmeli veya kabızlık için kefir nasıl tüketilmeli merak ediyorsanız, bu sağlıklı içeceği yemeklerle birlikte veya tek başına tüketebileceğinizi belirtelim. Yani kefir içmek, yemeğin yanında sağlıksız içecekler tüketmekten çok daha anlamlı ve faydalı bir seçenek.

Not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları ve çeşitli besin gruplarına gösterdiği tolerans ve hassasiyet kendi metabolizma işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Olası risk durumlarına karşın sağlığınızı ilgilendiren her türlü konuda mutlaka uzman görüşüne başvurun.

Kaynak: bbcgoodfood, healthline, medicalnewstoday

İlginizi çekebilir: Doğal bir içecek: Evde kefir yapımı

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!
İlgili Makale