X

Kefir ve yoğurt hakkında her şey: Hangisi daha sağlıklı?

Evde yoğurt yapmak, istenen kıvamı tutturmak çok kolay olmadığı için her zaman başarılı olan bir girişim değil. Diğer yandan başka bir fermente süt ürünü olan kefiri yapmak çok daha kolay, çünkü oda sıcaklığı ya da mevsimden etkilenmeden çok düşük bir hata payıyla evlerde üretilebiliyor. Daha önceki yazımızda, evde kefir yapımı tarifini sizlerle paylaşmıştık. Üstelik kefirin yoğurttan daha sağlıklı olduğu da söyleniyor. Bu konudaki bilgileri, Uplifers olarak sizler için derledik.

Kefir ve yoğurt yapımı

Hem yoğurt hem de kefir yapımının başarıya ulaşması için, doğru tip kültür kullanmak çok önemlidir. Çoğu insanın gözünden kaçar ancak 2 tip yoğurt kültürü vardır: Mezofilik ve termofilik.

Termofilik olan, yoğurt yapma makinaları için idealdir. Sıcağı sever ve yaklaşık 43 derecede 5 ila 12 saat arasında istenen sonucu verir. Termofolik kültürle yapılan yoğurdun kıvamı, mezofilikle yapılana nazaran daha koyu olur.

Mezofolik yoğurt kültürü ise 21-25 derecedeki oda sıcaklığında mayalanabilir. Mezofolik kültür kullanılırken, sütü önceden ısıtmaya gerek yoktur. Kültür doğrudan soğuk süte eklenebilir ve oda sıcaklığında 12-18 saat beklemeye bırakılır. Mezofilik kültürden yapılan yoğurt daha sıvı olur ve kaşıkla yemektense içmek daha kolay olur. Kefir sadece mezofolik kültürle yapıldığı içini oda sıcaklığında mayalamak en iyi olacaktır.

İster çiğ ister ısıtılan yoğurt yapın, işlemin doğru sonuca ulaşması için önemli olan aklınızdakine uygun bir kültür tipi kullanmaktır. Çiğ sütün maliyeti birçok ülkede fazla olduğu için, hataları azaltmak mutfak masraflarınız için de iyi olacaktır. Eğer çok fazla hata yapma lüksünüz yoksa, kefir yapmayı tercih edebilirsiniz.

Yoğurt sadece az sayıda ve kısa süreli yarar sağlayan probiyotikler içerir

Kefiri mayalamanın daha kolay olmasının dışında, evde yoğurt yerine kefir yapmayı tercih etmenin en büyük nedenlerinden biri, her birinin içerdiği bakteri kültürlerinin farklılığıdır.

Örneğin, yoğurtta probiyotik denen sadece 2-7 tane yararlı bakteri türü ile yararlı mayalar bulunur. Yoğurttaki yararlı bakterilerin eksikliklerinden bir diğeri de şudur: etkileri kısa sürelidir. Yani sindirim kanalına yerleşmezler. Ancak bağırsaklarda mevcut olan yararlı bakteriler için besin sağlarlar ve kanalı temiz tutarlar.

Bu konuda yapılan araştırmaların sonuçlarına göre, doğuştan gelen bağışıklık hastalığı olanlar, günde 2 bardaktan fazla yoğurt tüketirlerse, hastalık belirtilerini artırma riskleri oluyor. O yüzden eğer bağırsaklarınızın sağlığı için en uygun mayalı süt ürününü arıyorsanız, belki de klasik yoğurtlar bunun için ideal olmayabilir.

Yoğurda nazaran kefirde daha fazla yararlı mikrop var

Kefir, yoğurda göre oldukça farklıdır, çünkü içerdiği bakteri türleri bağırsak kanalına yerleşerek sadece geçici yararlar sağlayıp kaybolmazlar. Kefirde yer alan bazı mikrop türleri ayrıca saldırgan yapıdadır, yani hastalık yapıcı mikroplara saldırıp onları yok ederek, bağırsaklardaki ortamı kontrol altına alır.

Bu yüzden bağırsaklarınızda bir dengesizlik olduğunda yoğurt yerine kefir tüketmek, anında etkisini gösteren bir iyileşme sağlayabilir. Yoğurt ise, sindirim sağlığı üzerindeki etkisi daha hafif olduğu için, aynı etkiyi yaratmaz. Bununla birlikte, kefirdeki bakteri çeşitliliği yoğurttakine göre çok daha fazladır.

Bütün bunlar düşünüldüğünde, eğer sindiriminizin iyiliği ve bağırsak dengenizi yeniden sağlamak için evde mayalayacağınız süt ürünlerine ihtiyacınız varsa, kefir, sizin ve aileniz için çok daha verimli bir tercih olacaktır.

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale