X

Kedimiz bizi neden yalar?

Kediler günlerinin büyük bir kısmını yalanıp kendilerini temizleyerek geçirirler. Kedilerin yalanmaları son derece normal bir davranış olsa da kediniz sizi yalamayı seviyorsa bu davranışın nedenini merak ediyor olabilirsiniz. Kedilerin insanları yalamasının genelde sevgi belirtisi veya temizleme isteği olarak ortaya çıktığı söylenebilir. Kedilerin aklını okumak mümkün olmasa da kediniz sizi yalıyorsa bunu sizi sevdiği için yaptığından emin olabilirsiniz. Kedilerin sahiplerini neden yaladığını ve kedinizin sizi yalamasını istemiyorsanız neler yapabileceğinizi bu yazıda okuyabilirsiniz.

Kediler sahiplerini neden yalar?

Kedilerin sahiplerini yalama nedenlerinin şunlar olduğu düşünülmektedir:

Bölgesini işaretliyor

Kediler normalde nesneleri sahiplenmek veya bölgeleri işaretlemek için yanaklarındaki, ayaklarındaki ve kuyruklarındaki koku bezlerini kullanır. Kediler kendine ait gördüğü tırmalama direği ve favori koltuğu gibi eşyaları kendisinin olduğunu göstermek için işaretleyebilir. Aynı şekilde sahiplerini de işaretlemek için yalayabilirler. Yalama, kedilerin kokularını yayma yollarından bir tanesidir. Yalamanın yanı sıra sürtünme hareketi de işaretlemek içindir. Kedilerin koku alma duyusu insanlarınkinden çok daha fazla olduğu için kedilerin bıraktığı kokuyu insanlar algılayamasa da kediler için aynı şey geçerli değildir.

Temizlenmenize yardımcı oluyor

Kedilerin dilleri yiyeceklerin tadını almaktan çok daha fazla işleve sahiptir. Kedilerin dillerinde papilla adı verilen küçük ve sert diken şeklindeki yapılar, yalanma esnasında tüylerindeki kirleri temizlemesine ve dolaşık tüyleri açmasına yardımcı olur. Yavru kediler yalanma konusunda iyi olmadıkları için onlara nasıl yalanacaklarını gösterecek bir anneye ihtiyaçları vardır. Sahibini yalayan kedi, onun tıpkı yavru bir kedi gibi nasıl yalanacağını bilmediğini düşünerek sahibine yalanmayı öğretiyor olabilir. Kediler günün büyük bir bölümünü yalanarak geçirdikleri için sevdikleri insanları yalamaları son derece doğal bir davranıştır. Kediniz sizi temizlemek için yalamaktan hoşlanıyorsa siz de onun bu davranışına kulaklarının etrafını kaşıyarak veya fırçayla tarayarak karşılık verebilirsiniz.

Kokunuzdan veya tadınızdan hoşlanıyor

Kedinizin cildinizi veya saçlarınızı yalamasının nedeni, kullandığınız şampuanın kokusu veya yediğiniz yemek olabilir. Bunun yanı sıra bazen ter kokusu da kedilere cazip gelebilir.

Sütten erken kesilmiş olabilir

Yavru kedilerin annelerinden çok erken ayrılması stres yaşamalarına neden olabilir. Bu nedenle kedilerin 8 haftalık olmadan önce annelerinden ayrılması doğru değildir. Hatta yavru kedileri doğada yaklaşık 4 aya kadar anneleri emzirmektedir. Bu nedenle annesinden erken ayrılan kediler stres olabilir. Yavru kedilerin stresle başa çıkma yollarından bir tanesi, battaniye gibi yumuşak şeyleri yoğurmaktır. Bu davranış bazen parmak ya da kulak memesini emmek olarak kendini gösterebilmektedir. Yani parmaklarınızı yalayan veya emen kediniz bunu annesinden erken ayrılması nedeniyle yapıyor olabilir.

İlgi istiyor

Kediler ilgi istediklerinde genelde sahiplerini yalamayı tercih eder. Kedilerin bu davranışı, kucağa gelmek istediklerini veya kum kabının pislendiğini gösteriyor. Kedinin sahibini yalaması nadiren de olsa stresli olduğuna da işaret ediyor olabilir. Kediniz stresli olduğu için sizi yalıyorsa saklanma, yemeği reddetme ve tuvaletini kum kabının dışına yapma gibi hareketler de sergileyebilir.

Aileden biri olduğunuzu gösteriyor

Kedilerin sahiplerini ailenin bir üyesi olarak görmesi sık rastlanan bir davranıştır. Örneğin, kuş veya fare avlayarak kapının önüne bırakan kedinin amacı, sahibine yemesi için ikram sunmak veya ona avlanmayı öğretmek olabilir. Özellikle dişi kedilerin sahiplerine karşı bu davranışları daha fazla sergiledikleri bilinmektedir.

Sağlığıyla ilgili bir sorun var

Kedinizin sizi veya evdeki nesneleri yalamasının nedeni altta yatan bir sağlık sorunundan kaynaklanıyor olabilir. Mide bulantısı, ağrı ve rahatsızlık gibi belirtiler kedilerin bir şeyleri yalamasına neden olabilir. Bu nedenle kediniz sizi veya nesneleri çok fazla yalıyorsa ve bu davranışı son zamanlarda başlamışsa veteriner hekiminize başvurarak küçük dostunuzu sağlık kontrolünden geçirebilirsiniz.

Kedinin yalaması nasıl durdurulur?

Kedilerin sahiplerini yalaması genelde güvenli olsa da ortaya bazı sorunlar da çıkabilmektedir. Kedilerin ağızlarında bulunan bakteriler, açık yarayla temas etmesi halinde enfeksiyona yol açabilir. Bu durum özellikle bağışıklığı baskılanmış kişiler açısından sıkıntı yaratabilir. Kedilerden hastalık kapmak nadir olarak görülen bir durum olmakla birlikte kedinizin yüzünüzü veya cildinizdeki yaraları yalamasına izin vermemeniz en iyisi olacaktır.

Kedilerin yalaması kendileri açısından da sıkıntılı olabilir. Örneğin, tıbbi amaçlarla kullanılan bazı kremleri yalamak kedilere zarar verebilir. Veya cildinize veya saçınıza bakım amacıyla sürdüğünüz şeyler kedinizin sağlığı açısından tehlikeli olabilir.

Kedinizi sizi yalaması çoğu durumda herhangi bir soruna neden olmasa da bu davranışı rahatsız edici bulmanız mümkündür. Kedinizin sizi yalamasını istemiyorsanız ona su fışkırtmak veya azarlamak gibi cezalandırıcı davranışlarda bulunmamalısınız. Bunları yapmanız halinde kedinizle aranızdaki bağ zarar görebilir ve kediniz daha da kaygılı hale gelerek yalama davranışını arttırabilir.

Kedinizin yalamasını rahatsız edici buluyorsanız aşağıdaki ipuçlarına göz atarak bu davranışını azaltmasını sağlayabilirsiniz:

  • Kedinizle ilgilenirken uzun kollu kıyafetler tercih edin.
  • Kediniz sizi yalamaya başladığında kalkın ve ortamdan uzaklaşın. Kedinizin yalamasının nedeni ilgi çekmek ise ortamdan uzaklaşarak bu davranışını azaltmasını sağlayabilirsiniz. Ancak kedinizi normalde değil, yalnızca sizi yaladığında görmezden gelmelisiniz. Kediniz bu davranışınıza rağmen yalamaya devam ediyorsa ortadan bir sorun olup olmadığını anlamak için veteriner hekiminize başvurabilirsiniz.
  • Oyuncak fırlatarak kedinizi kendinizden uzaklaştırın. Bu sayede kedinizin ilgisini dağıtabilir ve yalamasını bıraktırabilirsiniz.
  • Kedinizin sizi yalamadan sizinle ilgilendiğinde onu okşayarak veya onunla oyun oynayarak davranışını pekiştirin.
  • Kedinizin çevresinin zengin olmasını sağlayın. Kediler oyuncaklarla oynamayı çok fazla sevdikleri için çok sayıda oyuncak alın ve bunların bazılarını saklayarak farklı günlerde ortaya çıkarın. Kediniz için oyuncakların yanı sıra tüneller ve tırmalama tahtaları alın. Bunun yanı sıra kedinizle günde en az 15 dakika etkileşime girmeyi ihmal etmeyin.

Yukarıdaki ipuçlarını uygulamanıza rağmen kediniz sizi yalamaya devam ediyorsa ve bu davranışını aşırı bulunuyorsanız, altta yatan fiziksel ya da psikolojik bir sorun olup olmadığını anlamak adına kedinizi veteriner hekim kontrolünden geçirmelisiniz.

İlginizi çekebilir:

Japon Bobtail Kedisi Özellikleri ve Bakımı

İran Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Havana Brown Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Exotic Shorthair Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Egyptian Mau Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!
İlgili Makale