Kedimiz Bizi Neden Isırır?
Kedilerin insanları ısırmasının pek çok nedeni olabilir. Yavru kediler genellikle oyun oynamak ve dünyayı keşfetmek için ısırırken yetişkin kediler ise stresten veya ilgi istemek için ısırabilir. Yavru kedilerin ısırmaları sevimli olabilse de yetişkin kedilerin ısırmaları çok fazla acı verebilir. Bu nedenle kedilerin ısırma davranışlarını yavruluktan itibaren teşvik etmemek önemlidir.
Kedinizin sizi ısırma nedenlerini ve ısırmasını engellemek için neler yapabileceğinizi bu yazıda okuyabilirsiniz.
Kedim Beni Neden Isırıyor?
Kedinizin sizi ısırmasının sevgi göstermekten strese kadar pek çok nedeni olabilir. Kediniz sizi ısırmaya başlamışken kedinizin vücut diline dikkat ederek neden aniden ısırmaya başladığını anlayabilir ve bunun tekrarlamasını engellemek için önleminizi alabilirsiniz.
1. İlgi çekmek istiyor
Kediler genelde gördükleri ilgiden sıkıldıkları için ısırsalar da bazıları ilgi çekmek istediği için de ısırabilir. Kediniz sizi ısırıp sonrasında oyuncağa ya da mamasına doğru koşuyorsa ya sizinle oynamak ya da kendisine mama vermenizi istiyordur. Kediniz mama istediğinden dolayı ısırma davranışı gösteriyorsa kedinize ısırdıktan hemen sonra istediğini vermekten kaçınarak bu davranışın önüne geçebilirsiniz. Bununla birlikte gün içinde onunla yeterince ilgilenmediğiniz için ısırıyorsa ona ayırdığınız vakti arttırmalı ve kedinizi hem zihinsel hem de fiziksel olarak besleyecek aktiviteler planlamalısınız.
2. Oyun oynuyor
Kedilerin oyun oynarken ısırmaları sık karşılaşılan bir durumdur. Özellikle yavru kedilerin ısırmaları sevimli gibi görünse de bu davranışı engellemek için kedinizi oyuncaklarına yönlendirebilirsiniz. Bu sayede yetişkin bir kedi olduğunda ısırmaya devam etmesini engelleyebilirsiniz. Kediler aynı zamanda avcı oldukları için evde olsalar dahi avlanma dürtülerini harekete geçirmek için uyarılmaya ihtiyaç duyarlar. Kedinizin bu dürtüsünü tatmin etmek için sizi kullanmasını istemiyorsanız, onunla gün içinde oyun oynadığınız süreyi arttırabilir ve interaktif oyuncaklar alabilirsiniz.
3. Sinirli hissediyor
Kedilerin dürtülerini ve duygularını kontrol etmeleri insanlara göre çok daha zordur. Bu nedenle kedinizi çok fazla okşamanız ve sevmek için sıkıştırmanız halinde kediniz sinirli hissedebilir ve bunu ısırma gibi davranışlarla gösterebilir. Sinirlenen kedi genelde kuyruğunu düz tutarak veya sallayarak ya da göz bebeklerini büyüterek sinirli olduğunu gösterir. Bu durumda kedinizin sizi ısırmasını engellemek için onu rahat bırakmanız önemlidir.
4. Sevgisini gösteriyor
Tıpkı masaj yapma hareketi gibi ısırma da bazen sevgi göstergesi olarak ortaya çıkabilir. Kediniz sizi sevdiği için ısırıyorsa bunu sizi patileriyle tutarak ve dişleriyle hafifçe kemirerek yapacaktır. Hafif ısırıklar genelde çok acıtmasa da bunlar belli bir süre sonra can acıtıcı hale gelebilir. Bu nedenle kediniz sizi hafifçe ısırıyorsa oyun oynamak isteyip istemediğini anlamaya çalışmalı veya mama kabının boş olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
Yavru Kediler Neden Isırır?
Yavru kediler doğuştan itibaren avlanma içgüdüsüne sahiptir ve bunun için çevrelerindeki şeyleri ısırmaya başlarlar. Kediler henüz yavruyken nesneler arasında ayrım yapamadığı için el ve ayak gibi hareket eden her şeye saldırma eğilimine sahip olabilir. Bu nedenle yavru kedilerin insanları ısırması normal bir davranış olsa da bu davranışın yetişkinlikte devam etmemesi adına kediyi teşvik etmemek önemlidir.,
Yavru kedinizin sizi ısırmasını önlemek için peluş oyuncaklar alabilir ve kedinizi bunlarla oynayabilirsiniz. Kediniz kendi başına oynamayı sevmiyorsa oyuncakları hareket ettirmeniz veya atmanız, kedinizin avlanma içgüdülerinin tatmin edilmesi açısından gereklidir.
Yavru kedinizin ısırma davranışını bırakması için onu oyuncaklarla teşvik etmek istiyorsanız, kediniz istediğiniz davranışı gerçekleştirdikten sonra ödül maması kullanabilirsiniz. Bu sayede kedinizin oyun sürecini çok daha eğlenceli ve eğitici hale getirebilirsiniz.
Kedinin Isırması Nasıl Engellenir?
Kedinizin ısırmasını tam olarak engellemenin bir yolu olmamakla birlikte bazı tekniklerle kedinizin bu davranışını azaltmanız mümkün olabilir. Bununla birlikte burada yer alan teknikleri kedinizin yaşına ve ısırma nedenine bağlı olarak biraz değiştirerek uygulamanız gerekecektir.
Kedinizin sizi ısırmasını engellemek için şunları deneyebilirsiniz:
- Davranışlarınızda tutarlı olun ve tüm aile bireylerinin aynı davrandığından emin olun. Kediniz ısırmasına karşılık farklı tepkiler görmesi halinde eğitimi daha zor olacaktır.
- Yavru veya yetişkin kedinizin çıplak el ve ayaklarınızla ve parmaklarınızla oynamasına izin vermeyin. Kedilerin, el ve ayakların oyuncak olmadığını anlamaları önemlidir. Ellerinizi oyuncak olarak kullanırsanız, kedinizin yetişkinliğinde de ısırmaya devam etmesine neden olursunuz.
- Kedinizin ısırması için oyuncak alın. Özellikle peluş oyuncaklar kedilerin ısırması için idealdir. Ayrıca içine ödül maması konulan oyuncaklardan alarak bunları kedinizin davranışlarını pekiştirmek için kullanabilirsiniz.
- Kedinizi ısırmadığı ve tırmalamadığı zamanlarda sevin. Pençelerini çıkarması veya ısırmaya başlaması halinde ise ses çıkarın ve elinizi geri çekin. Bunu kedinizi cezalandırmak için değil, ilgisini dağıtmak için yapın.
- Kediniz ısırmaya başlayıp durmuyorsa sabırlı olun ve elinizi ve kolunuzu kedinizin ağzına doğru iterek sizi bırakmasını sağlayın. Isırmadan kaçmanız, kedinizin daha fazla ısırmasına neden olabilir. Ayrıca giysilerinize de tıpkı cildiniz gibi görmeli ve bunları da ısırmasını engellemelisiniz. Aksi halde kediniz pantolonunuzu tırmalamakla çıplak bacağınızı tırmalamak arasındaki farkı anlamayacaktır.
- Davranışını değiştirin. Örneğin, kediniz sizi görüp çok heyecanlandığında ayaklarınızı ısırmaya başlıyorsa ona oturmayı öğretin ve oturduğu zaman ödül maması verin. Sonrasında bir daha karşılaştığınızda oturmak için yine ödül maması isteyecektir. Bu sayede sizi görmeyi ve ödül mamasını ilişkilendirmeyi öğrenecek ve artık ödül maması kullanmaya ihtiyacınız kalmayacaktır.
- Kedinizi cezalandırmayın. Cezalandırma kedinizin daha fazla uyarılmasına ve karşılık vermesine ya da daha fazla ısırmasına neden olabilir.
İlginizi çekebilir:
Kedimiz bizi neden yalar?
Kedi ve köpeğinizi soğuk havalardan nasıl koruyabilirsiniz?
British Shorthair Kedisi Özellikleri ve Bakımı
Cymric Kedisi Özellikleri ve Bakımı
California Spangled Kedisi Özellikleri ve Bakımı