Kedi ve köpeklerin aşılanması, minik patili dostlarımızın uzun ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi açısından büyük öneme sahip. Aşılama, birçok bulaşıcı hastalıktan kedi ve köpekleri korurken onlara bir uzman veteriner tarafından kontrol edilme şansı da sunuyor. Dolayısıyla evcil hayvan sahiplerinin de bu konuyu ihmal etmemesi gerekiyor. VetAmerikan’dan Veteriner Hekim Uğurcan Yılmaz, kedi ve köpeklerde aşılamanın önemini şöyle anlatıyor:
Aşılama, kedi ve köpeklerde koruyucu hekimliğin en önemli faktörüdür. Evcil hayvanımıza yavruluk döneminden başlayarak yaşam süresi boyunca belli aralıklarla uygulanan aşılar can dostumuzu birçok hastalığa karşı koruma altına alırken, aynı zamanda mutlu ve uzun bir yaşama sahip olmasına katkıda bulunup, zoonoz hastalıklara karşı da kendimizi ve ailemizi korumamıza yardımcı olur. Haydi gelin, birlikte tüylü dostlarımızda aşılamanın yararlarına göz atalım.
Aşılamanın yararları nelerdir?
- Aşılama evcil dostunuzu yavruluk döneminde çok daha ciddi semptomları olan ve maalesef ki ölüm oranı daha yüksek viral ve bakteriyel hastalıklara karşı koruma altına alır.
- Tüylü dostunuz bu hastalıklara yakalansa bile, bağışıklık sistemi aşı sayesinde etkin bir rol oynayacak ve hastalıkları hafif semptomlarla atlatma şansına sahip olacaktır.
- Aşılama sayesinde kimi zoonoz olan bu hastalıklara karşı kendimizi ve ailemizi koruma altına alma şansımız olur.
- Pet sahipleri için ülkemizde ve dünyadaki çoğu ülkede yapılması yasalarla zorunlu hale getirilmiş olan aşı uygulamalarını yaptırmış oluruz (örn. kuduz aşısı).
- Basit bir uygulama olarak görünse de, aşılama her veteriner hekim için tüylü dostunuza genel muayene uygulama şansı verir. Düzenli aşılamaya gelen tüylü dostlarımız sağlıklı ve oyun dolu bir yaşam süreceklerdir.
Aşılamanın yan etkileri var mıdır?
Yararları göz önüne alındığında, aşılamanın yan etkileri arasında bulunan halsizlik, iştahsızlık, vücut sıcaklığının yükselmesi gibi belirtiler önemsiz kalacaktır. Fakat aşılama sonrasında bu belirtiler görülürse, mutlaka veteriner hekiminizle iletişim halinde kalmanızı tavsiye ederiz.
Aşılama yapılan evcil dostum hastalığa yakalanırsa aşı onu tedavi eder mi?
Aşılama hastalık etkeninin zayıf bir formda vücuda verilmesidir. Bu sayede evcil dostunuzun bağışıklık sistemi hastalığı tanıyacak ve bu hastalıkla karşılaşması halinde vücudunun dayanıklılığını artıracaktır. Fakat aşılama hastalıklar için tedavi değildir.
Evcil dostumun canı aşı sırasında yanar mı?
Bazı tüylü dostlarımız aşı sırasında herhangi bir şey hissetmezken, bazıları çok ufak bir batma hissedebilir. Fakat bu his uzun süre kalmaz ve faydaları düşünüldüğü zaman aşılama için göze alınabilecek seviyededir.
Evcil dostuma hangi aşıları yaptırmalıyım?
Kedi ve köpeklerde uygulanan aşılar ve uygulama zamanları değişiklik göstermekle birlikte, yavruluk döneminde çok daha yoğun olan aşılama programı ilerleyen zamanlarda hafiflemektedir.
Sağlıklı, mutlu ve oyun dolu bir ömür dileriz.
*Bu yazı VetAmerikan’dan Veteriner Hekim Uğurcan Yılmaz tarafından kaleme alınmıştır.
İlginizi çekebilir: Kedilerde süt tüketimi nasıl olmalı?