X

Keçi eti sağlıklı mı, değil mi?

Et insanların beslenmesinde genelde düzenli olarak tüketilen bir besindir. Kırmızı da olsa beyaz da olsa protein, vitaminler ve mineraller bakımından zengindir. Et çeşitli hayvanlardan elde edilir genellikle dana, koyun veya tavuktan üretilir. Ancak son dönemlerde özellikle keçi eti bir momentum kazanmış durumda. Çoğunlukla Asya ve Ortadoğu kültürlerinde tüketilen keçi etine olan talep diğer ülkelerde biraz daha zayıf. En sağlıklı kırmızı etlerden birisi olarak görülebilir çünkü doymuş yağlar ve kolesterol bakımından zayıf olduğu kadar, demir bakımından da diğer kırmızı ve beyaz etlere göre o kadar zengindir. Keçi etinin kendine has bir kokusu vardır ve bu nedenle biraz baharatlı pişirilerek bu aromanın tamamlanması sağlanır.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları ve çeşitli besin gruplarına gösterdiği tolerans ve hassasiyet kendi metabolizma işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Olası risk durumlarına karşın sağlığınızı ilgilendiren her türlü konuda mutlaka uzman görüşüne başvurun.

Keçi etine dair bilinmesi gerekenler

Keçi etinin kullanım alanına göre alınması gerekir çünkü keçi ne kadar genç olursa, yağı o kadar az olur ve ayrıca eti de o kadar yumuşatır. Ayrıca genç keçinin eti daha sulu olduğundan bazı pişirme yöntemlerine daha uygundur. Daha büyük, yani 4-14 aylık keçilerde ise et daha serttir ve bu nedenle yavaş ve nemli pişirme yöntemleri ile pişirilmesi daha uygun olur.

Nasıl tüketilir ve hazırlanır?

Keçi eti pek çok kültürde kabul edilir bir hayvansal protein kaynağıdır. Genellikle yahnilerde, kavurmalarda ve mangalda kullanılır. Oldukça yağsız olduğu için düşük ısıda pişirmek yumuşaklığını ve sululuğunu koruma konusunda yardımcı olacaktır.

Keçi etinin besin değerleri

Keçi eti özellikle protein, demir, B12 vitamini, çinko ve potasyum bakımından iyi bir besin kaynağıdır. Ayrıca toplam ve doymuş yağ düzeyi düşük olduğundan diğer kırmızı etlere göre biraz avantajlıdır.

85 gram kadar pişmiş keçi etinin besin değerleri şöyle:

  • Kalori: 122 kcal
  • Protein: 23 gram
  • Yağ: 2.6 gram
  • Doymuş yağ: 0.8 gram
  • Karbonhidrat: 0 gram
  • Şeker: 0 gram
  • Lif: 0 gram
  • Riboflavin: Günlük ihtiyacın %30’u
  • Demir: Günlük ihtiyacın %18’i
  • B12 vitamini: Günlük ihtiyacın %17’si
  • Çinko: Günlük ihtiyacın %30’u
  • Potasyum: Günlük ihtiyacın %10’u

Keçi etinin gelişim ve doku ile kasların tamirinde büyük rol oynayan protein bakımından çok zengin olması, onu avantajlı hale getirir.

Keçi etinin sağlığa faydaları

Keçi etinin onu sağlıklı bir beslenmenin parçası haline getirebilecek pek çok besini vardır.

1. Yağ ve doymuş yağ miktarı azdır

Yağ tüketimi bir sorun olmasa da çok fazlasının tüketimi normal ihtiyacınızın üzerinde enerji almanıza sebep olabilir. Keçi eti az yağlı olduğu için daha az kalori alarak daha fazla protein almanıza yardımcı olur. Bu da kilo vermek isteyen insanlara fayda sağlayabilir.

Keçi etinin 85 gramında 1 gram kadar doymuş yağ vardır ve bu pek çok başka etten daha düşük bir değerdir. Yağsız dana eti de genelde doymuş yağ bakımından zayıf olsa da aynı porsiyon miktarında 2 gram doymuş yağ vardır. Ayrıca kırmızı etin bazı bölümlerinde yağ miktarı daha yüksek olur.

Doymuş yağlar bakımından yüksek bir beslenme, kötü kolesterolde artışa sebep olabilir.

Kötü kolesterolün yüksek düzeyleri kan damarlarında yağ plaklarının birikmesine sebep olabilir ve bunların tıkayıcı etkileri kalp krizi veya inmeye yol açabilir.

Yeni araştırmalara göre doymuş yağların kalp krizi riski üzerindeki bu etkisi sorgulanır hale gelse de hala kalp sağlığı için doymuş yağların az tüketilmesi öneriliyor.

2. Demir düzeyi yüksektir

Demir söz konusu olduğunda keçi eti iyi bir kaynaktır. 85 gramında 3.2 mg kadar demir vardır ve bu yağsız dana eti ve tavuk etindeki miktardan çok daha yüksektir.

Demir yediğimiz gıdalardan almamız gereken önemli bir mineraldir. Yeterince demir olmadığında bedenimiz hemoglobin üretemez ve bu protein alyuvar hücrelerinin tüm bedene oksijen taşımasını sağlar.

Ayrıca demir aşağıdaki işlevlerde de kullanılır:

  • beden sıcaklığı yönetimi
  • bağışıklık sisteminin çalışması
  • enerji üretimi

3. B12 Vitamini

Keçi eti iyi bir B12 vitamini kaynağıdır. Bu vitamin bedende pek çok rol oynar ve dışarıdan alınması gerekir:

  • hücrelerde enerji üretimi
  • DNA sentezi
  • sinir hücresi işlevleri
  • alyuvar hücresi oluşumu

4. Potasyum

Keçi etinin potasyum düzeyi yüksektir ve 85 gramında 344 mg kadar potasyum vardır. Bu günlük ihtiyacın %10’u eder. 115 gramlık orta boyutlu bir muzda 375 mg kadar potasyum olduğunu söylemek karşılaştırmanıza yardımcı olacaktır.

Potasyum tansiyon yönetiminde, hücre işlevlerinin korunmasında, özellikle de sinir ve kas hücrelerinin yapısında kullanılan önemli bir besin ve elektrolittir.

Keçi etinin dezavantajları

1. Kırmızı et ve onun sağlığa olumsuz etkileri

Keçi etinin besin profili diğer pek çok et türüne göre iyi olsa da, çok fazla kırmızı et tüketmenin kanser riskinde artışla bağlantılı olduğu belirtiliyor. Ancak bu temel olarak insanlardaki gözlem çalışmaları ile elde edilen bir vargı.

Araştırmalar sadece kırmızı et ve kanser arasında bir bağlantı olduğunu gösteriyorlar ve bir sebep sonuç ilişkisi sunmuyorlar. Bu risk çok kırmızı et tüketenlerin sahip oldukları diğer kötü beslenme alışkanlıklarından kaynaklanıyor da olabilir.

Kırmızı et çok yüksek sıcaklıklarda pişirilip karardığı zaman HCA ve PAH adı verilen kimyasallar ortaya çıkar ve bunlar insanlarda kanser riskini arttırabilirler.

Ancak bunların ortaya çıkışı etten ziyade pişirme şeklinden kaynaklanır. Bu nedenle düşük sıcaklıklarda yavaşça pişirmek bunlardan kaçınmanıza yardımcı olur.

2. Lezzet

Keçi etinin yoğun bir keçi kokusu vardır. Bazı insanlar bunu sevmezler. Ayrıca görece yağsız bir et olduğu için iyi pişirilmezse sert olabilir ve yemesi keyifsiz olabilir.

Düşük sıcaklıkta uzun süre pişirmek aromasını güzelleştirebilir ve eti yumuşatabilir.

Sonuç olarak keçi eti temel olarak sağlık için faydalı pek çok besine sahiptir. Diğer kırmızı et türlerine göre daha besleyicidir ve dengeli bir beslenmenin parçası olabilir.

En yüksek faydayı elde etmek için yavaş ve düşük sıcaklıkta pişirilmelidir.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları ve çeşitli besin gruplarına gösterdiği tolerans ve hassasiyet kendi metabolizma işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Olası risk durumlarına karşın sağlığınızı ilgilendiren her türlü konuda mutlaka uzman görüşüne başvurun.

Kaynak: healthline

İlginizi çekebilir: Keçi sütlü sabunun 6 şaşırtıcı faydası

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale