Kaygı bozukluğu ile savaşta Mindfulness etkisi

Kaygı bozukluğu yüzünden beynine üşüşen düşüncelerden kurtulamayıp kalbi pır pır atan birini tedavi etmeye çalışmak oldukça zor. Fakat ister bu rahatsızlıktan muzdarip olun ister olmayın, içinizde ve çevrenizde neler olup bittiğine dikkat etmek ve düşüncelerinizi kontrol etmeye çalışmamak, huzur ve sükunete giden yoldaki ilk ve en önemli adım.

Hepimiz zaman zaman endişeli, stresli hissedebilir ve odaklanma sorunu yaşayabiliriz. Üstelik, bu duyguları hissederken genelde çözümün ne olduğunu da biliriz. Bize daha sonra çok daha büyük bir sıkıntı ve yorgunluk getireceğini bildiğimiz halde yapmamız gereken bir işi ertelemek gibi. Erteledikçe daha çok sıkılıp, sıkıldıkça ötelediğimiz bu işi yapsak rahat edeceğimizi bildiğimiz halde, kendimizi kurtarmamayı seçebiliriz. Çünkü diğer yol, yani “yapmamak” daha kolaydır: Böylece kendimizi ve beynimizi hiç yormadan hayatımıza devam edebiliriz gibi gelir.

kaygı ile savas 1

Mindfulness, yani tüm meditasyon yöntemlerinin ana fikri olan farkındalık, endişelerimizden sıyrılmamızda önemli bir rol oynuyor. Zira, insanın kendine dair farkındalık geliştirmeksizin yapacağı işe odaklanması, hatta odaklanma sorunu yaşadığını kabullenmesi pek mümkün değil.

Dikkat etmeye dikkat etmek

Vücudunun stres sinyallerini dinlemeyen birinin, içinde bulunduğu durumdan kurtulması çok zordur. Benzer şekilde, iç sıkıntısını yok etmenin yolu önce onu dinlemek, nedenini ve sonucunu anlamaktan geçer.

Endişe geliyorum dediğinde, onu ortaya çıkaran durumun neden başımıza geldiğinden çok ne olduğuna odaklanmamız gerekir. Böylece panik atak belirtileri, çarpıntı, çok hızlı nefes alma gibi etkiler ortaya çıkıp vücudumuzu kontrol altına almadan önce, biz ona hükmetmeyi başarabiliriz. Canı sıkılmak ve sıkıntıdan rahatsızlık duymak ya da acı çekmemek adına sorunları göz ardı etmek, en sık karşılaşılan endişe sinyalleridir.

Hatırlamak için ipuçları

Ofise giderek çalışmaya başlayıp, iki-üç saatin ne zaman geçtiğini kesinlikle anlayamadığınız mutlaka olmuştur. Kişi saatin kaç olduğuna bile dikkat edemezken, kendisinde sıkıntı ve endişe yaratan durumların nasıl farkına varabilir ki?

Hatırlamayı hatırlamak oldukça zor olsa da, sizler için birkaç ipucu listeledik:

– Endişenin verdiği zararı düşünün

Öncelikle, endişenin size ruhsal ve bedensel olarak ne derece zarar verdiğini, neler kaybettirdiğini düşünün. Somut sonuçları değerlendirmek, endişe durumunu daha net hatırlamayı ve önlem alabilmeyi sağlar.

– Farkındalığa bağlılık şart

Kendinizi gerek post-it notlar, gerekse de güven duyduğunuz biri yoluyla ara sıra dürtmenin hiç zararı olmaz.

hatırlatma

– Hareketlerinizin farkında olun

Günlük hayatta otomatiğe bağlanan şeye dikkat etmeyi hatırlamak da, vücudumuzun endişe sinyallerini fark etmekte önemli rol oynar.

– Kendinize alarm kurun

Bu durumla özdeşleştireceğiniz bir melodinin, saatte bir alarm verecek bir saatten ya da açılmayı bekleyen galerinin kapısında telefondan yükselmesi epey can sıkıcı. Ancak bu sesler, aynı zamanda başka bir düşünceye dalmaksızın odaklanmayı da sağlıyor.

Ancak farkındalık ile erişilebilecek bilinç seviyelerinde kişi kendinden ve yaptıklarından tam anlamıyla sorumlu, başına gelebileceklere karşı soğukkanlı ve sakin olmayı başarabilir. Çözümü kendi içinizde bulabilirsiniz.

Kaynak

Psychology Today

İlginizi çekebilir: Anksiyete bozukluğu (kaygı bozukluğu) nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir?

Şule Kulein
Lisede “yapabildiği için” sayısal bölümü seçti ve Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’ne girdi. Üniversitede katıldığı Mühendislik Kulübü’nün dergisi StepS’e aşık olduğunda, içine ... Devam