Bir insan, bir iş, bir ilişki, bir nesne… Kaybettiğimiz zaman neler hissederiz? Önce bir panik duygusu kaplar bünyemizi. Sahiplendiğimiz, sahibi olduğunu düşündüğümüz bir şeyin hayatımızdan çıkması konfor alanımızı doğrudan etkileyeceği için, kendi içimizde kurduğumuz dengenin bozulacağını düşündüğümüz için sudan çıkmış balık gibi hissederiz.
İnsanoğlu hızla ilerleyen çağa ayak uydurmak için her zaman kazanmaya programlanmış gibi dursa da, işin iç yüzü hiç de öyle değil! Size, kaybetmenin birçok olumlu tarafı var desem ne düşünürsünüz?
Kaybettiğiniz zaman dövünüp üzülmek yerine “Bu olaydan nasıl bir kazanımım olabilir?” diye geçirdiniz mi hiç aklınızdan? Gelin kaybetmenin güzelliklerine bir de böyle bakalım.
Kaybetmek güçlendirir
Her kaybediş aslında bir kazanıştır. Kaybettiğiniz her durumdan daha güçlü bir şekilde çıkarsınız. Çünkü artık kaybettiğiniz zaman, başınıza gelecek en kötü durumun ne olduğunu, neler yaşayacağınızı biliyorsunuzdur.
Kaybetmek cesaretlendirir
Bir kere kaybetmiş olan insan daha sonraki adımlarında daha cesur olur. Bu bir ilan-ı aşk, bir ilişkiyi sonlandırmak, bir iş görüşmesi yapmak vs. olabilir. Bir ya da birden fazla kez reddedilmiş olabilirsiniz. Bu sizi çok daha cesur yapar.
Kaybetmek dobralaştırır
Kaybetme korkusu yüzünden “hayır” kelimesi başta olmak üzere karşımızdaki kişiye söylemek istediğimiz birçok şeyi söyleyemeyiz. Kaybetmeyi bir kez tatmış insanlar bu konuda daha gözü kara olurlar. Kimseyi %100 mutlu edemezsiniz. O yüzden kendiniz olun ve doğal davranın. Karşı tarafı kaybetmekten değil, kendiniz olamamaktan korkun.
Kaybetmek kendinizi tanımanızı sağlar
Kaybeden biriyseniz kendinize şu soruları sorabilirsiniz: Neden kaybetmiş olabilirim? Bu konuda benim etkim neler olmuş olabilir? Bundan sonra neleri yapıp neleri yapmamam lazım?
Kaybetmek bakış açınızı değiştirir
Neyi kaybettiğinize değil, elinizde nelerin kaldığına odaklanın. Hayat belki gözünüze daha yaşanılası gelebilir. Her gün gördüğünüz ama fark etmediğiniz birçok basit şey size daha değerli gelebilir. Gözünüzde büyüttükleriniz aslında tamamen ulaşılası olabilir.
Kaybetmek yeni adımlar atmanızı sağlar
Hobiyi kazanca çevirmek, yeni hobiler edinmek, kendinizle ilgili yeni hedefler belirlemek ve bunun için motivasyon kaynakları bulmak, kısacası “yeniye odaklanmak” anahtar kavramınız olmalı.
Bu yazıyı okuduktan sonra kaybettiklerinizi bir düşünün. “İyi ki kaybetmişim” deyin ve yenilenmenin tadını çıkarın. Kazanmış kaybedenler kulübüne hoşgeldiniz.
İlginizi çekebilir: Reddedilme psikolojisiyle baş etmek: “Hayır” cevabını duymanın gücü