X

Kask kullanmak risk alma eğilimini mi artırıyor?

İngiltere’de yapılan bir araştırma, özellikle motor sporlarıyla uğraşırken kask kullanmanın kişide uyandırdığı ilginç bir duyguyu ortaya çıkardı.

Güvenli sürüş ekipmanları özellikle motosiklet sürücülerini yakından ilgilendiriyor

University Of Bath bünyesinde çalışmalarını sürdüren bir grup akademisyenin elde ettiği çarpıcı verilere göre, özellikle hız ve motor sporlarında kask kullanan kişilerin risk alma eğilimlerinin dramatik şekilde arttırıyor ve bu kişilerde zaman içinde heyecan bağımlılığı oluşabiliyor. Önde gelen akademik yayın Psychological Science’da yayınlanan bu deney, 17 – 56 yaşları arasındaki yetişkinler üzerinde, reel koşulları taklit eden bir bilgisayarlı simülasyon ile gerçekleştirildi. İki gruba ayrılan katılımcılardan yarısı bir bisikletçi kaskı giyerken, katılımcıların diğer yarısına ise beyzbol şapkası giydirildi.

Kask beynin risk alma bölgesini harekete geçiriyor

Deney süresince özel bir cihazla göz hareketleri izlenen ve kayıt altına alınan katılımcılardan, simülasyonda karşılarına çıkan balonları şişirmeleri istendi. Şişirdikleri her balon için puan kazanacak olan katılımcılar eğer tek bir balonu dahi patlatırsa o ana kadar kazandıkları tüm puanları kaybetmiş olacaklardı. Deneyy sonunda, kasklı katılımcılarda tüm kazandıklarını kaybetme pahasına risk alarak agresif şekilde oynama eğilimi görülürken, beyzbol şapkası giyen katılımcılar bu konuda daha güvenli davranmayı tercih edildi. Katılımcıların beyin aktivasyonlarını ortaya çıkarak görüntüleme sonuçlarında ise, kask giyen katılımcıların beyin hareketlerinin kumar oynayanlarla benzerlikler gösterdiği kaydedildi.

Bilim adamlarına göre kask kullanan kişiler risk almaya çok daha açık oluyorlar

Bu durumun kazalara etkisi nedir?

Konuyla ilgili yıllardır pek çok araştırma yürütülüyor ve benzer sonuçlara emniyet kemeri kullanan araç sürücülerinde de rastlandığı belirtiliyor. Emniyet kemeri kullanmayanlara göre çok daha hızlı ve agresif araç kullandığı gözlemlenen bu sürücülerin de beyin aktivasyonlarının tıpkı bahsettiğimiz deneydeki gibi olduğu düşünülüyor. Bilim adamları aynı zamanda, koruyucu ekipmanlar kullanılarak yapılan -boks, tekwando ve halter gibi- sporlar için de aynı riskin geçerli olduğunu kaydediyorlar.

Benzer agresif hareketler emniyet kullanan araç sürücülerinde de gözlemleniyor

Bizleri kazaların doğuracağı olumsuz sonuçlardan korumak için kullandığımız ancak sadece birer “koruyucu önlem” olarak düşünmemiz gereken bu tip ekipmanları kullanırken “Nasıl olsa kask kullanıyorum bana bir şey olmaz” düşüncesinden kesinlikle uzak durmak gerekiyor. Çünkü unutulmamalıdır ki, insanları kazalardan ve beklenmeyen tehlikelerden koruyan iki unsurdan biri koruyucu ekipmanlar ise, diğeri de kişilerin trafikteki sağduyulu yaklaşımlarıdır.

 

Kaynak:

psychcentral.com

 

İlginizi çekebilecek diğer içerikler:

Yeşil düşün, bisikleti seç

Erişkin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’nda Bilişsel Davranışçı Terapi

Bastırılmış duygular bedenimizde nasıl etkiler yaratıyor?

 

 

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!
İlgili Makale