Narsistik kişilik özellikleri gösteren kişilerin bazılarını kolayca fark edebilirsiniz. Bu kişilerin birçoğu tüm dikkatleri kendilerinin üstünde toplamak ister. Bunu başaramadıklarında ise öfkelenip, bu durumun kasıtlı olarak yapıldığını düşünürler.
Ancak narsistik özellikler taşıdığı halde bunu gizlemeyi başaranları fark etmek çok kolay olmayabilir. Yeni bir araştırma, narsistik insanların nasıl fark edilebileceğiyle ilgili yeni ipuçları ortaya koyuyor.
Psikologlar genellikle narsisizmi doğum, yaşam ve ölüme kadar geçen süreçte hayat boyunca kişiyle birlikte devam eden bir “durum” olarak görür. Wilfrid Laurier Üniversitesi‘nden Miranda Giacomin ve Christian Jordan ise bu narsisizm “durumunu” incelemeye karar verdi. Aynı kişileri 10 günlük süreler boyunca gözlemleyen araştırmacılar, narsistik eğilimlerdeki azalma ve çoğalmayı takip etti. Buna göre narsistik eğilimleriniz yüksek bile olsa karşınızdaki kişinin zor durumda olduğunu gördüğünüzde daha fazla empati kurma eğilimi içinde oluyorsunuz.
İlgili yazı: Yöneticim narsist!
Giacomin ve Jordan bir kişinin narsistik eğilimlerinin günden güne değişiklik göstermesini etkileyen faktörlerden birinin kişisel duygu ve düşünce hali olabileceğine inanıyor. Bu her iki yönde de etki edebilen bir faktör. Yani narsistik kişilik özellikleri gösteren bir kişi o gün kendini iyi hissediyorsa, kendine güveni yüksekse ilgi çekme ihtiyacını gerilere itebiliyor. Ancak kendini kötü hissettiği günlerde, narsistik dürtülerini daha yoğun hissedebiliyor. Araştırmacılar, yaptıkları gözlemlerin sonucunda insanların narsistik eğilimlerinde günlük olarak yüzde 25’lik bir değişim olduğunu gözlemlemiş.
Araştırmadan elde edilen bu bilgileri, günlük hayata adapte etmek mümkün. İşte söz konusu araştırmaya göre günlük hayatta narssitik davranış özellikleri sergileyenleri kolayca ayırt edebilmeniz için birkaç ipucu:
1. Kendilerine kötü davranıldığını hissettiklerinde yoğun bir hüzün duygusu taşıma
Araştırmaya göre insanlar kendilerini narsistik hissettiklerinde, reddedilme ve eleştiriye karşı daha hassas oluyor. Yani eleştirdiğiniz kişi yoğun narsistik duygulara sahipse, eleştirilerinizi yanlış anlama ihtimali çok daha yüksek.
2. Başkalarının anlamadığı şekilde öfkelenme
Narsistik dürtülerin yoğun olduğu günlerde ortaya çıkan öfkeyi anlamlandırmakta güçlük çekebilirsiniz. Karşınızdaki sizi anlamsızca reddedebilir ve sebebini bir süre anlayamayabilirsiniz.
3. Kuralları ufak ufak ama devam olarak kırma
Narsistik özelliklere sahip kişiler, ofiste veya insan ilişkilerinde kuralların kendileri için geçerli olmadığını, kurallara ihtiyaçları olmadığını düşünürler. Bunun açıkça söylemeyebilirler ancak davranışlarından kendilerini herkesten üstün gördüklerini anlayabilirsiniz.
İlgili yazı: Tek bir soruyla karşınızdakinin karakteriyle ilgili büyük ipuçları elde edebilirsiniz
4. Kolay yönetilememe
İnsanlar kendilerini başkalarından üstün görmeye başladıklarında, onları yönetmek veya rehberlik etmek de pek kolay olmaz. Neleri kontrol etmeleri veya yaptıkları hataları nasıl düzelmeleri gerektiğini öğrenmekte zorlanırlar. Belki sizden kendilerine rehberlik etmenizi bile isteyebilirler ancak bunu kısa süre içinde unuturlar.
5. Sebepsizce randevuları değiştirme
Bir kahve içmek için randevulaştınız ancak karşı taraf son dakikada bunu iptal ediyor ve yeniden bir randevu planlamak istiyor. Böyle zamanlarda karşınızdakinin narsistik özellikler sergilediğini düşünmek için çok fazla beklemenize gerek yok.
6. Büyük harflerle iletişim kurma
Narsistik özellikler taşıyan kişiler, etraftakilerin her zaman ve hemen ilgisini çekmek ister çünkü onlar için bu acil bir şeydir.
Kaynak:
Psychology Today