Hayatta her şeye yetmemiz mümkün değil. Hepimiz zaman zaman yardım ihtiyaç duyuyoruz. Ancak birçoğumuz bunu nasıl isteyeceğimizi bilmiyoruz ve bu yüzden çevremizdekilerden yardım istemiyoruz. Bu da hepimiz için hayatı daha zorlu hale getiriyor.
Birçoğumuz başkalarından yardım istediğimizde veya bir ricada bulunduğumuzda reddedileceğimizi düşünüyoruz. Bu yüzden çekiniyoruz, yardım istemekten vazgeçiyoruz. Oysa yardım istemek sanıldığı kadar zor değil. İşte sosyal psikologlara göre yardım istemenin en etkin yolları:
1. Bir kişi belirleyin
Bir gruptan yardım istemek yerine tek bir kişi seçin. Bir gruptan yardım istemek, “sorumluluk dağılımı” açısından kargaşaya neden olur. Hiç kimse kendisini yardım etmek zorunda hissetmez çünkü nasıl olsa bir başkasının bu sorumluluğu üstleneceğini düşünür. Bu yüzden size yardım edebileceğini düşündüğünüz bir kişi belirlemelisiniz. Ya da en azından birden fazla kişiden yardım isteyecekseniz de talebinizi herkese bireysel olarak iletmelisiniz.
2. Yardım istediğinizi açıkça söyleyin, net olun
İnsanlar istemedikleri halde birine yardım ederek karşı tarafı incitmekten korkar. Bu yüzden birinden yardım istiyorsanız bunu açıkça belirtmelisiniz. Aynı zamanda talebinizi net bir şekilde anlattığınızdan da emin olmalısınız. Asla konuşmaya “Benim için bir iyilik yapar mısın” diye başlamayın. Bu tür bir başlangıç, isteğinizi söylemeden karşı tarafı söz vermeye zorladığı için manipülatif bir etki uyandırabilir.
3. Karşı tarafa belirli bir zaman verin ve yanından uzaklaşın
Birinden yardım istediğinizde, karşı tarafa belirli bir zaman tanıyın. “Ne zaman uygun olursan” veya “Biraz vakit bulursan” gibi cümleler söylemekten kaçının. Bu tür cümlelerle siz karşı tarafa seçim şansı tanıdığınızı düşünebilirsiniz oysa bu cümleler karşınızdakini daha fazla baskı altında bırakır. Böyle bir cümle kurarak karşı tarafa aslında “Yardımına ihtiyacım var ama aynı zamanda bunun zamanlamasını da senin ayarlamanı istiyorum” demiş oluyorsunuz. Karşınızdaki kişiye uygun zamanında bunu yapma şansı tanımanın yanlış bir tarafı yok ancak yardıma ne zaman ihtiyacınız olduğu konusunda daha belirgin ifadeler kullanmalısınız.
4. Kendinizi mahcup hissetmeyin
Birinden yardım istediğinizde, karşınızdakinin zamanını ve enerjisini çaldığınız için kendinizi mahcup hissetmeye meyilli olabilirsiniz. Ancak bu şekilde düşünmeyin. Karşınızdaki kişinin size yardımcı olma keyfini yaşamasına izin verin ve bunun için ondan özür dilemeyin.
5. Yeniden kapıyı çalmaktan korkmayın
Eğer bir kişi size geçmişte yardımcı olmadıysa, bu size hiçbir zaman yardımcı olmayacağı anlamına gelmiyor. Üstelik, araştırmalar bunun tam tersini söylüyor. Bu yüzden yardım istemek için kapıyı yeniden çalmaktan korkmayın. Böylelikle geçmişte sizi reddeden kişinin bunu telafi etmesine izin verin.
Kaynaklar:
Lifehacker
PsychCentral