Karmaşık zamanlarda akıl ve ruh sağlığınıza iyi gelecek öneriler
Günlük hayatın karmaşasında, susmayan gürültülerin içerisinde, kendi sesinizi bile duymanız zorlaşırken özenli bir hayat yaşamakta zorlanabilirsiniz. Trafikteki araba ve korna sesleri, toplantılardaki uzun sunumlar ve gün içinde en az birkaç kere girdiğiniz uzun kuyrukların arasında akıl ve ruh sağlığınıza iyi gelecek önerileri sevgili Uplifers okuyucularımız için derledik.
Ruhunuzu beslemek için okuyun
Pantajali, Hatha Yoga Pradipika, Bhagavad Gita ve Upanishad Yoga Sutraları gibi antik metinler, hem fiziksel hem zihinsel aktivite olarak yoga felsefesi konusunda kaynak yazılardır. Fakat bu yazıların anlamlarını açıklayacak eğitimli kişiler çok fazla bulunmadığı için, ulaşılması da zordur.
En bilinen çeviri, Eknath Easwaran’ın yaptığı Bhagavad Gita kitabıdır ve içinde bu yazıların daha anlaşılır olmasını sağlayacak açıklama ve notlar bulunur. Antik çağlardan kalma şiirler basit ama etkili bir şekilde çevrilmiştir.
Eğer zamanınız kısıtlıysa, sosyal medya hesaplarınızdan takip edebileceğiniz ve ilham verici alıntılar ile görseller içeren birçok hesap bulabilirsiniz. “You Are Not Stuck” adlı facebook sayfası, In Pursuit of Magic ya da Chalk Project gibi Instagram hesapları ve Russell Simmons’ın twitter hesabı bunlara örnek gösterilebilir.
Kendinizi aşka adayın
Yoga pratiklerinin hepsi, hepimizin bir olduğu anlayışına dayanır. Namaste, başkasında yansımasını gördüğümüz kendi ruhumuzu ve ışığı onurlandırır. Birer şehir savaşçısı olarak herhangi bir Tanrı’ya, Kaynak’a ya da Evrensel Enerji’ye inanmıyor olsanız bile, yoga pratiği, kendinizi diğer canlılardan farksız birer varlık olarak görmenizi sağlar.
Birçok çeşitliği içinde barındıran bir şehir ortamında yaşayanlar için, hepimizin eşit olduğu fikri önemli bir hatırlatmadır. Bu düşünce, dünyada beraber var olduğumuz için paylaştığımız enerjiyle de aynı çizgide yer alır.
Kendinizi bu aşka adamak ve enerjinizi sürekli canlı tutmak için, sizin için sevgi, huzur ve neşe kaynağı olan birinin fotoğrafını bir hatırlatma olarak cüzdanınızda taşıyın. Ya da bu ruh halini evinizin bir köşesinde canlı tutmak için tütsü yakabilir, havaya aromatik kokular sıkabilirsiniz.
Yoğun gündelik hayatınızın detayları içinde kaybolmayın ve ruh halinizi yükseltmeye kendinizi adayın.
Barışçıl pratikler uygulayın
Hepimiz çok yoğun olan hayatımızın küçük olayları arasında boğulsak da, yoga felsefesinin bir diğer amacı bütün yaşayan varlıklar, doğa ve evrenin akışıyla bir bütünlük oluşturmaktır.
Eğer vejetaryen değilseniz, haftada bir gün ya da günde bir öğün hayvansal ürünler tüketmeyin. Bu hem çevre hem sağlığınız açısından daha iyi olacaktır. Geri dönüşüm yapmıyorsanız, yapmaya başlayın.
Arkadaşlarınız, aileniz, iş arkadaşlarınız ve tabii ki Doğa Ana’yla ilgili aldığınız kararlarda, farkındalığınızı bir etkiye dönüştürün. Her küçük adımın faydası vardır. Dışarıdan yemek sipariş ettiğinizde plastik çatal bıçak istemeyin ve kendi bez mendillerinizi kullanın. Plastik su şişesi kullanmaktansa, su matarası alın.
İyileştirici ve size iyi gelen müzikler dinleyin
Dünya üzerinde birçok müzisyen yogadan ilham aldıkları müzikler yaratıyorlar. MC Yogi, DJ Drez, SriKala, Trevor Hall, Michael Franti, SOJA, Nahko ve Medicine For The People gibi müzisyenler, dünyanın her yerindeki yogilerin müzik listelerini dolduruyor.
Kirtan (çağrı ve cevap şeklinde şarkı söyleme) tekrar eden şarkılarla duyma ve konuşmamızı geliştirir. Jai Uttal, Krishna Das, Durga Das ve Shyam Das’ın melodilerine eşlik edebilir ya da canlı kirtan dinlemek isterseniz, bu imkanı sunan yoga stüdyolarını bulmaya çalışabilirsiniz.
Düzenli olarak meditasyon yapın
Meditasyon olmadan yoga olmaz. Yoganın fiziksel duruşları, vücudun kimyasını değiştirerek bedenimizi meditasyona hazırlar ve meditatif bir seviyeye ulaşmamıza yardımcı olur.
Ram Dass, meditasyona yeni başlayanlar için sessiz bir alanın zorunlu olduğunu söylüyor ve oturabildiğiniz kadar oturmanızı tavsiye ediyor (ama hazır olduğunuzdan daha fazla değil). Bizim gibi şehir hayatının meşguliyetleriyle dolu olanlar, meditasyon yaparken kalkıp başka bir şey yapma dürtüsüne yenilmemeyi aklında tutmalı. Zihni dolu olan insanlar sürekli hareket halindedir. Sadece birkaç dakikalığınıza bile olsa, kendinizi o dolu zihninizden koparmaya çalışın.