Kariyer planlarında tecrübenin önemi: Mentorun “Trim Tab” etkisi
Mentorumdan öğrendiğim bir şey var ki binlerce dolar değerinde. 2012 senesinde girişimciliğe ilk adım atıp şirketimi kurduğum zaman, muhasebe ve finans işlerinden bihaberdim. Kendimi geliştirmem gerektiğinin farkındaydım. O dönemki mentorumun bana öğrettiği bilgiler tıkandığım konularda önümü açtı. Tavsiyeleri işe başladığım o günlerde bana çok yardımcı oldu. Ondan öğrendiklerimi bugün dahi kullanıyorum.
Mentorumdan öğrendiklerimi “Trim Tab etkisi” diye tanımlamak istiyorum. Diğer bir deyişle onun çok zaman ve efor harcamadan bana verdiği bilgi ve tavsiyeler, benim hayatımda muazzam bir etki yarattı.
Mentorum sayesinde yaşadığım bu avantajlı durumu en iyi “Trim Tab etkisi” tanımlıyor. O nedenle bu benzetmeyi kullanıyorum. Trim Tab, geminin dümeninin ucundaki küçük parçadır. Bir nevi minyatür dümendir. Trim Tab’in küçük bir hareketi, geminin yönününü tamamen değiştirir. Temelde hemen hemen hiç çaba harcanmadan yapılan bu hareket, dümende hafif bir baskı oluşturarak yönü değiştirir.
Benim için mentor bir “Trim Tab”dir.
Tecrübeyi; “bedeli maddi ve manevi olarak ödenmiş kazıkların toplamı” şeklinde tanımlamayı seviyorum. Bazen de bu hatalar büyük maddi kayıp ya da zaman kaybı olarak karşımıza çıkıyor.
Başkasının bizim yapmak istemediğimiz hatayı yapıp, bedelini ödeyerek öğrendiği bilgiyi biz önceden bilsek ve yapmasak nasıl olur? Kulağa hoş geliyor değil mi?
Bu tecrübeli kişiye mentor diyoruz. Mentorluk tecrübeli kişi ile daha az tecrübeli olan kişi arasında profesyonel ve kişisel tecrübelerle tavsiyeleri paylaşmak amacıyla kurulan bir ilişkidir.
Mentorun mentiye faydaları
- Değerli tavsiyeler verir
Mentor, mentiyi işinde ileriye götürecek değerli bilgi ve tecrübeyi sunar. Mentor mentisinin fikirlerinin sesi, rehberi olur. Karar verilmesi zor durumlarla karşılaştığında en iyi aksiyonu alması için yardımcı olur. Daha etkili iş yapmak ve patinaj yapmamak için gereken en kısa yolları öğretir.
- Bilgi ve becerileri geliştirir
Başarıya ulaşmanız için gereken uzmanlık ve beceriyi tanımlar. Öğrenmeniz gereken konuları belirler. Gereken bilgiyi alabileceğiniz yerleri tavsiye eder.
- İletişim becerisini güçlendirir
Kendi mentorunuzu örnek alarak, iş hayatınızda sizi daha etkili bir iletişimci yapacak becerileri öğrenirsiniz.
- Yeni bakış açısı kazandırır
Mentorunuzdan farklı düşünme yolları öğrenirsiniz. Aynı şekilde o da sizin farklı bakış açınızı görür ve bu da mentor için bir kazançtır.
- “Network”ü geniştir
Mentorun iş ve özel “network“ü mentinin gelişmesi için fırsatlar sağlayabilir.
- Kariyer geliştirir
Mentor, mentinin kariyer yolunda odaklanmasını sağlayacak tavsiyeleri verir, beceri ve network’ünü geliştirmesini sağlar. Benim mentilerden beklentim kendisine verilen bu fırsatı etkili bir şekilde kullanmaları, mentorun zamanını boşa harcamamalarıdır.
Çoğu zaman koç ve mentor birbirleriyle karıştırılır. Koç ve mentor birkaç yönden farklılık gösterir. Birincisi koç genellikle bu işi profesyonel olarak yapar, karşılığında bir kazanç sağlar. Mentorlar ise genellikle bu işi gönüllü olarak yapar. Mentor bulmak zaman alabilir. Bulunsa da ajandasında yer bulmak kolay olmayabilir. Mentor bulmanın zaman aldığını bilen birisi olarak potansiyel mentorları adeta kovalıyorum. Fakat nedense genç arkadaşlarımızda aynı istekliliği görmemek beni şaşırtıyor.
Unutmayın “küçük şeyler, büyük değişimler getirir.”
İlginizi çekebilir: Kariyer odağını geri kazanmanın 4 yolu