Kariyer odağını geri kazanmanın 4 yolu
Yeni bir işin ilk günü, yeni insanlarla tanışmanın hafif endişe dolu heyecanı, tebdil-i mekandaki ferahlık… Tüm bunlar iyi güzel de, işe ve ortama alıştıktan sonra iş hayatının tekdüzeleşmesi, karşılanmayan beklentilerin yavanlaşması kaçınılmaz. Hal böyle olunca öz geçmişler güncellenir, “bir değişikliğin zamanı geldi” diye arkadaş gruplarına haber salınır, genelde bir rota belirlemeksizin iş arayışına dalınır ve aynı düzen tekrarlanır…
Oysa yapılması gereken şey, kariyer odağını hatırlamak, hedeflerin üstünden geçmek ve o kıvılcımı tekrar yakalamaya çalışmak… Yahoo’nun koçluk ve yetenek kazandırma konularında görevli üst düzey yöneticilerinden Sandy Gould; “tutku ve ilham ile, işe bağlılık ve yaratıcılık arasında doğru orantı olduğunu” ifade ediyor. O tutkuyu geri kazanmak için de birkaç yol öneriliyor:
Süper gücünüzü keşfedin.
Kurumsal hayatta kimse vazgeçilmez gibi görünmeyebilir; ama siz orada çalışmasanız eksik kalacak bir şey, kattığınız bir pırıltı mutlaka vardır. İşte o, sizin süper gücünüz. Gould herkese, aşağıdaki beş soruyu kendilerine sormalarını öneriyor:
- Ne yapmayı seviyorum?
- İnsanlar neyi iyi yaptığımı düşünüyor?
- Başarılarım nelerdi, bunları hangi özelliğimi kullanarak elde ettim?
- Herkesten farklı yaptığım şey ne?
- Ne istiyorum: Ünvan mı, para mı, görev mi, yetenek mi?
Kişinin kendisini tanımasının, kariyer planının ilk ve en önemli adımı olduğunu unutmayın. Zayıflığı olmayan insan yoktur ama önemli olan bunun farkında olmak. İnsan Kaynakları uzmanları, güçlerinin ve zayıflıklarının farkında olmayan adaylara sıcak bakılmadığında hemfikir.
İşinizi baştan tanımlayın.
İşi bırakıp gitmek kısa vadeli bir çözüm olsa da, gerçekten ne istediğinizi bilmiyorsanız istifa da bir rutin haline gelebilir. Gould bunun yerine, yaptığınız işin yapmak istediğiniz şeylerle hangi noktalarda kesiştiğini bulmayı teklif ediyor. Böylece, artık sıkıcı bulduğunuz işe kendi süper gücünüzü katarak onu şekillendirmek, geliştirmek, hatta yeni bir kariyer yolu yaratmak mümkün olabilir.
Bu arada aldığınız işle ilgili ya da ilgisiz görünen her eğitimi, edindiğiniz her yeni beceriyi, her başarı hikayesini ve başarısızlıklardan çıkardığınız dersleri düzenli aralıklarla not etmeyi unutmayın. Bunları ne zaman kullanmanız gerekeceği hiç belli olmaz.
Tavsiyelere kulak verin.
Başkalarının hikayelerinden çıkarılacak nice dersler ve edinilecek ilhamlar olduğu su götürmez bir gerçek. Sadece kendi hikayelerini anlatan insanların sahne aldığı konferans ya da seminerlere gösterilen yoğun ilgi bunun en somut kanıtı…
Her şeyin en iyisini bildiğiniz sanrısını (eğer varsa) bir kenara bırakmanız, ön yargısız olarak dinlemeniz ve öğrenmeye açık olmanız gerekiyor. Üstelik böyle hareketler birebir ilişkilerinizi de, ilişki ağınızı da güçlendiriyor; yeniliklerden daha hızlı haberdar olmanızı sağlıyor. Gould’un bu konuda, kendi uydurduğu bir kural şu: “Öğrenmek her zaman doğru yoldur. Bilmek ise neredeyse her zaman yanlış sonuç verir, çünkü her şey her zaman değişir.”
Plan yapın.
Kuvvetli yönlerinizi buldunuz, ne yapmak istediğinize dair fikir edindiniz, güvendiğiniz insanların fikrini aldınız… Şimdi sırada bunları göstermek var. Plan yapın. Listeler çıkarın. Kariyer sitelerine girin. Sektörün durumu hakkında bilginiz olsun, iş trendlerini takip edin. Koçluk ipuçları bulun. Gideceğiniz yöne doğru neleri okumanız, içselleştirmeniz, hatmetmeniz gerektiğini araştırın.
Beklemeyin, yola koyulun.
İlginizi çekebilecek yazı: Kariyer yolculuğunuzda kaybettiğiniz tutkunuzu kazanmanıza yardımcı olacak önerileri
Kaynaklar:
MyDomaine
Career Centre
Live Career