Kariyer basamaklarını hızla tırmanmak için hangi becerilerimizi geliştirmeliyiz?
Daha küçücükken sorulan “Büyüyünce ne olmak istersin?” sorusundan tutun da bitmek bilmeyen sınavlarla cebelleştiğimiz bol koşuşturmacalı eğitim hayatına kadar uzanır kariyer yolculuğumuz. Tam mezun olup rahata kavuştuk derken bir bakmışız iş hayatı da bol rekabetin olduğu bir öğrenme alanı aslında. Peki bu dolu dolu geçen yolculukta, kariyerimizde atılım gösterebilmek için hangi becerilerimizi geliştirmemiz gerektiğini nereden bilebiliriz? Kariyer hayatınızın en başında, iş tanımıyla ilgili becerileriniz ve yetkinliğiniz işe alınmanızda rol oynayan en önemli etken olabilir. Yeni mezunsanız ya da birkaç yıllık iş deneyiminiz varsa; hangi yazılımı bildiğiniz, nerede staj yaptığınız, hangi bölümden mezun olduğunuz ve diğer teknik becerileriniz önemli kriterlerdir. Peki size bir sır verelim mi?
Kariyerinizde ne kadar çok ilerlerseniz, en başta işe alınmanızı sağlayan hard skill’ler (teknik becerileriniz) üzerinden o kadar az değerlendirileceksiniz. Özellikle kariyerinizin ortalarındaysanız. Neden mi? Çünkü hali hazırda sahip olduğunuz bu zor yetenekler sizin terfinizde bir rol oynamayacak. Elbette teknik becerilerinizi geliştirmeniz önemli değil mesajı vermeye çalışmıyoruz. Kariyeriniz boyunca sürekli bir devinim halinde olmanız gerekir. Kodlama, dizayn, araştırma, alanınız neyse hepsi için. Ancak, kendinizi sürekli tek bir alanda geliştiriyorsanız, kariyerinizin zirve noktasına çıkabilmek sizin için yakalanması zor bir fırsat olabilir. Teknik becerilerinizi geliştirmeniz sizi bir seviyeden diğerine taşıyabilir. Fakat en yükseği hedefliyorsanız, kendinizi besleyebileceğiniz farklı alanlar da olmalı. Peki bunu nasıl yapabiliriz?
Kariyerimizin her aşamasında, bizi hep bir adım ileriye götürecek şeyleri bulmamız gerekir. Her iş tabii ki de birbirinden farklıdır; ama sırrımız soft skill’lere (takım çalışması, liderlik veya problem çözme gibi yumuşak becerilere) yatırım yapmanız gerektiği…
Şu anda kariyerinizin hangi aşamasında olursanız olun, durup kendinize şu soruları sorun:
- Ekip çalışmasına yatkın mısınız, tek başınıza da işleri yürütebiliyor musunuz?
- Problem çözebiliyor musunuz, kaliteli bir iş ortaya çıkarabiliyor musunuz?
- Projeleri yönetmede gönüllü olup bunu ekibin geri kalanına sunuyor musunuz?
- Ekip arkadaşlarınız ve yöneticileriniz tarafından nasıl biliniyorsunuz?
Belki de bunlardan bazılarını tecrübe ettiniz, fakat bilgilerinizi tazelemenin ve öne çıkarmanın bir zararı olmaz, değil mi? Kariyer zirvesinde yükseklere tırmanırken bu sorulara cevap verebilmeniz sizin için bir motivasyon kaynağı olacaktır. Şimdi neyle karşı karşıya olduğunuzu bildiğiniz için harekete geçme zamanı! Basamakları hızlıca tırmanmanız adına sizin için bir oyun planı hazırladık:
1. Kendi kendinizin eleştirmeni olun
En son çalıştığınız işinizi, işyeri alışkanlıklarınızı bir düşünün… Kendinizi en çok neyde iyi ya da zayıf görüyordunuz? Sizce hangi özelliğinizin ön plana çıkarılması gerek ve neden? Bu soruların cevaplarını bilmeniz, bir sonraki aşamada yöneticinizle yapacağınız konuşmanın ana hatlarını çizebilmek açısından önemli.
2. Yöneticinizle etkili konuşmalar yapın
Yöneticinizle artık aynı sayfadasınız. Şimdiki pozisyonunuzu ve geleceği kıyaslayarak, onunla sizin için önemli olan şeyleri öğrenme konusundaki talebinizi konuşun. Bu alanların geliştirilmesi konusunda yöneticiniz ne diyor? Siz bu konuda mutabık mısınız? Bu alanlarda gelişme gösterdiğinizde ne beklemelisiniz?
Kariyerinizin her aşamasında spesifik alanlarda değerlendirmelere açık olun. Sorumluluklarınız hayatınızın her aşamasında farklılık gösterebilir. Bu sebeple yapabileceğinizi hissettiğiniz ve istediğiniz alanlarda kariyer merdivenini tırmanmaya hazır olduğunuzun sinyallerini yöneticinize verin. Bunların sizin güçlü özelliklerinizle ve gelişme alanlarınızla eşleşmiş olduğuna dikkat edin.
3. Mevcut işinizde soft becerilerinizi geliştirmenin yollarını keşfedin
Soft becerilerinizi geliştirmek düşündüğünüzden daha kolay! Liderlik, ekip çalışması için ne gibi fırsatlar sunuluyor? Bu alanlarda daha fazla sorumluluk almak için ne yapabilirsiniz?
Fırsatlar için beyin fırtınası yapın ve fikirlerinizi yöneticinize taşıyın. Yeni sorumluluklar alma konusunda desteğe ihtiyacınız olacak ve siz bu süreci deneyimlerken, alacağınız geri dönüşlerin oldukça geliştirici olduğunu da unutmayın.
Tabii hard skill’lerimizi de unutmuyoruz. Peki yöneticiniz teknik becerilerinizi geliştirmeniz gerektiğini söylerse? Siz soft skill’lerinizi zenginleştirmekle uğraşırken yöneticiniz teknik becerileriniz üzerinden sizi değerlendiriyorsa; ortada iki durum vardır: Ya siz hala junior pozisyonundasınız ve temel konularda ilerleme kat etmeniz gerekli, ki bu da kariyerinizin başlarında normal bir durum. Ya da kariyerinizin ortalarındaysanız ve hala bu geri dönüşü alıyorsanız, insan ilişkilerinden ziyade teknik yetkinliklere önem veren bir şirkette çalışıyorsunuzdur. Eğer konu buysa, böyle bir şirkette çalışıyor olmanız, etrafınızdaki insanlarla iyi vakit geçiremeyeceğiniz anlamına gelebilir. Belki de soft skill’lere sizin kadar değer veren bir yerde zirveye çıkmanız daha kolay olacaktır. Ne dersiniz?
Şunu da unutmayın ki kariyer yolculuğu yaşam boyu devam eden bir süreçtir ve siz kendinizi geliştirmeye, becerilerinizi iyileştirmeye ne kadar açık olursanız, bu yolda o kadar başarılı olursunuz.
İlginizi çekebilir: Kariyerinizde fark yaratmak için ustalaşmanız gereken 5 beceri