Dövme sanatı, insanların kendilerini somut bir şekilde ifade etmelerine katkı sağladığı gibi benliği daha iyi hissetmeye de yardımcı oluyor. Bu sanat, çeşitli dövme türlerini barındırarak geniş bir yelpazede ürünler sunuyor. Bu dövme türleri arasında da günümüzde ultraviyole dövme ön plana çıkıyor. Bu yazımızda, ultraviyole dövmeyi ve tüm ayrıntılarını sizler için kaleme aldık.
Ultraviyole dövme nedir?
Ultraviyole dövme, görünmez dövme, karanlıkta parlayan dövme ve fosforlu dövme olarak da biliniyor. Kısaca UV dövme diye de anabileceğimiz bu dövme türü, floresan ve canlı renkler ile tasarlanıyor. UV dövmeler, gün ışığında ve normal aydınlatmaların altında görülmezken ultraviyole ışık altında görünür hale geliyorlar. Bir başka deyişle, bu dövmeler gün içinde hafif bir gölge gibi gözüküyorlar ve herhangi bir UV ışık kaynağı ortaya çıkınca dikkat çekmeye başlıyorlar. Bu dövmeler, gece kulüplerinde, festivallerde ve UV ışık kaynaklarının yoğun olduğu ortamlarda parlamak isteyen insanların işini kolaylaştırıyor. UV dövme, geleneksel dövmelerin yapımından daha farklı bir süreçle tasarlanıyor. Bu nedenle, UV dövme yaptırılacak kişinin alanında uzman bir dövme sanatçısı olması gerekiyor.
UV dövmelerin yapım sürecinde UV-reaktif mürekkep kullanılıyor. Bu mürekkep, parlayan özel bileşenler içerip UV ışığını emiyor ve tekrar yayınlıyor. UV-reaktif mürekkep, geleneksel dövme mürekkebine benzediği için kanser veya çeşitli cilt hastalıklarına yol açmıyor. Her ne kadar bu dövmeler için farklı bir mürekkep kullanılsa da uygulama süreci normal dövmelerin cilde yapılmasıyla hemen hemen aynı.
Bu dövmelerin bakım süreci de geleneksel dövmelerin bakım sürecine benziyor. UV dövmenin kokusuz ve susuz sabun ile temizlenmesi gerekiyor. Daha sonra, bu dövmenin üzerine sanatçının önerdiği bakım kreminin uygulanması büyük bir önem taşıyor. Ayrıca, herhangi bir enfeksiyon durumunda da hiç vakit kaybetmeden bir uzmana danışılması öneriliyor. Her ne kadar UV dövme bakımı diğer dövmelerle benzer olsa da bazı bireyler UV mürekkebine karşı hassasiyet geliştirebiliyor. Bu yüzden, UV dövme yaptırmadan önce bu mürekkebe karşı verilecek tepkinin tespit edilmesi kritik bir adım oluyor.
Normal dövmeden daha pahalı olan UV dövme, alışılagelmiş dövmeler gibi sildirilebiliyor. Dövme silim işlemi için kullanılan lazer, normal mürekkebi parçaladığı gibi UV mürekkebi de parçalayabiliyor. Bu nedenle, UV dövme yaptırdıktan sonra pişman olan insanlar rahatlıkla dövmeleriyle vedalaşabiliyorlar.
Ultraviyole dövmenin avantajları ve dezavantajları
Estetik ve kişisel ifade açısından benzersiz olan UV dövme, çeşitli avantajlar ve dezavantajlarla öne çıkıyor. Bu dövme, normal ışıkta fark edilmediği için dövmelerini gizli tutmak isteyen bireylere hitap ediyor. İş veya sosyal ortamda dövme görünürlüğü sorun ise UV dövme tercih edilebiliyor.
Görünmezliğe ek olarak, bu dövme etkileyici bir görsellik sunuyor. Işık altında parlayan bu dövme, pek çok insanın ilgisini çekiyor. Ayrıca, farklı tasarımlara açık olan bu dövme türünün yaratıcılığı da beraberinde getirdiğini vurgulamak istiyoruz. Normal dövmelerle de kombinlenebilen UV dövme, çift katmanlı estetik bir yapının merkezi olabiliyor.
Her ne kadar bu dövme türünün çeşitli avantajları olsa da UV mürekkebi bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara ve cilt tahrişine yol açabiliyor. Bununla birlikte, bu dövme türü deneyimli sanatçı ve özel mürekkep gerektirdiği için pahalıya patlayabiliyor. UV dövme konusunda deneyimli sanatçıya ulaşmak da her zaman kolay olmuyor. Son olarak, dövmesinin her an görünür olmasını isteyen insanlar için UV dövmenin sürekli görünmediğini vurgulamak istiyoruz.
Eğer estetik açıdan ilginç ve yenilikçi bir dövmeye sahip olmak istiyorsanız UV dövmeye bir göz atabilirsiniz. Bu dövme türü için sağlık ve bakım konularını yok saymadan alanında uzman bir dövme sanatçısından destek almalısınız.
İlginizi çekebilir: Makinesiz yapılan modern dövme: Hand poke dövme