Karanlık maddenin sırrını çözmeye bir adım daha atıldı: Karanlık galaksi keşfedildi
Evrenin %95’ini karanlık madde ve karanlık enerji oluşturmaktadır. Her tarafımızı sarmasına karşın, bilim insanları tarafından tam olarak gözlenememekte ve gizemini korumaktadır. İsmi ise, tanımından çok daha fazla dikkat çekicidir: Karanlık madde.
Fakat bu günlerde Stanford University’deki araştırmacıların keşfettikleri karanlık galaksi, karanlık maddenin mahiyetinin ortaya çıkaracakmış gibi görünüyor.
Stanford’daki gök bilimci Yashar Hezaveh’in liderliğini yürüttüğü araştırma The Asthrophysical Journal’da yayınlanıp karanlık galaksi hakkında detaylı bir analiz ve geniş kapsamlı çıkarımları içerisinde barındırıyor. Şili’de bulunan en gelişmiş teknoloji ürünü Alma teleskobu, 12 milyar ışık yılı uzaklıktaki bir şeyin galaksideki ışığı büktüğünü gösteriyordu. Daha sonra yapılan detaylı analizler açığa çıkardı ki, ilginç oluşum görünmez, yıldızsız ‘karanlık galaksi’, görünenin önüne kuruluyordu.
İlgili yazı: Bilim meraklılarına özel astronomi kitapları rehberi
‘Bu görünmez objeleri aynı yağmur damlalarının pencereye düştüğünde oluşan görüntü gibi düşünebilirsiniz. Orada olduğunu biliyorsunuz, çünkü arka plandaki objelerin görüntüsünü bozuyorlar.’ diyor Hazereh.
Görünmez galaksi bulunduğunda, boyutundan dolayı ‘cüce galaksi’ adı konuyor. Bu durum bariz bir şekilde özünde araştırmacılar için çok büyük bir sayılmakta olup karanlık madde hakkında bilgi sahibi olmak konusunda bir adım daha atıyoruz.
University of Illionis’ten Neal Dalal ise şunları söylüyor: ‘Eğer cüce objeler karanlık madde tarafından domine ediliyorsa, bu karanlık cismin mahiyeti konusunda bize yeni iç görüler katacaktır.’
Ancak takım yapmayı düşündükleri keşfi gerçekleştiremezlerse, karanlık maddenin gizemi daha da artacak.
University of Arizona’dan astrofizikçi Daniel Marrone ise konuya temkinli yaklaşıyor: ‘Eğer halo cisimleri sadece orada değillerse, o zaman bu durum güncel karanlık madde modelimizin doğru olmadığını gösterir ve karanlık madde cisimcikleriyle ilgili düşündüklerimizi modifiye etmemiz gerekir.’
Kaynak:
all-that-is-interesting.com