Karaciğer hasarının belirtileri: Vücudunuzun size verdiği 12 işaret
Karaciğer, birçok fonksiyonu olduğu için olmadan yaşayamayacağımız, insan vücudundaki en önemli organlardan biri. Bu yüzden karaciğer hasarının belirtilerinin farkında olmalı ve bu organa iyi bakmalıyız.
Karaciğer hastalıkları ve karaciğer hasarı belirtileri
İnanması güç ama karaciğerin 100’den fazla hastalığı var. Bununla ilgili olarak olumlu olan tek şey, her hastalığın kendine has semptomları olması. Karaciğer sirozu, karaciğer yağlanması, hepatit ve alkolik karaciğer hastalığı bu organın sahip olabileceği hastalıklardan sadece birkaç tanesi. Yazımızın devamında sıklıkla görülen ve farklı hastalıkların belirtileri olan durumları bulabilirsiniz.
1. Kabızlık, ishal ve bağırsak kanaması
Kabızlık ve ishale bağlı olarak bağırsak kanaması görebilirsiniz.
2. Karın ağrısı
Bu ağrı genellikle karaciğerin olduğu bölgede, yani göğüs kafesinin sağ üst çeyreğinde meydana geliyor. Karaciğer doğru çalışmadığı zaman bu bölgede hassaslık ya da ağrı olabilir.
3. Cilt kaşınmasında artış
Cildiniz dokunmaya karşı aşırı hassaslaşabilir, kaşınabilir ve döküntüler meydana gelebilir. Vücudunuzdaki damarların daha da belirginleştiğini fark etmekle birlikte sık sık morluklar da görebilirsiniz. Karaciğerdeki sorun doğru bir şekilde tespit edilip tedavi edilmediği sürece, cilt hassaslığı ve kaşınma büyük ihtimalle iyileşmeyecektir.
4. Ödem
Ödem, özellikle de ayak ve ayak bileklerinde görülen ilk belirtilerden biri. Lenfatik hastalık, kalp yetmezliği ve hormonal dengesizlik ödemin nedenlerinden bazıları. Ödemin gerçek sebebini öğrenmek için mutlaka bir doktora gitmelisiniz.
5. Karın bölgesindeki değişiklikler
Karnınızın alt kısmında kramp ya da ağrı hissediyorsanız, bunun sebebi karında su birikmesi ya da karaciğer hasarı olabilir. Karaciğer hasarının en erken semptomlarından biri karın boşluğunda sıvı toplanmasıdır. Bu semptomlarından birine sahip olan hastalar mutlaka doktorlarıyla görüşmelidir.
6. Sarılık
Gözlerinizdeki, parmak uçlarınızdaki, dilinizdeki ve cildinizdeki sararma sarılığın göstergesi olan belirtilerdir. Bu hastalık genellikle bilirubinin vücut dokusunda ve kan dolaşımında artmasıyla ortaya çıkar. Eğer bu semptomlara sahipseniz safra kesesi veya pankreas sorunları da yaşıyorsunuz demek olabilir.
7. Dışkı rengindeki değişiklik
Dışkı renginin değişmesi karaciğerin yeteri kadar safra salgılayamaması sonucu meydana gelir. Dışkı rengi normal ve sağlıklı olan kahverengi yerine gri, kil rengi veya soluk sarı halinde görülebilir. Zaman zaman dışkı renginde değişiklik gözlemlenmesi normal ancak sık oluyorsa doktorunuza görünmelisiniz.
8. İdrar rengindeki değişiklikler
İdrar rengindeki değişim böbrek hasarının bir belirtisi olabilir. Yeteri kadar su içmeniz durumunda bile idrarınızın hala turuncuya yakın koyu bir rengi varsa bunun potansiyel nedeni kan dolaşımındaki bilirubinin azalmasıdır.
9. Sindirim sorunları
Karaciğerin bu kadar önemli bir organ olmasının bir nedeni de besinleri sindirmeye yardım eden safrayı desteklemesi. Karaciğerin iflası durumunda hazımsızlık ve ishalde artış görülebilir. Safra taşları, kabızlık, karındaki şişlik, alkole dayanıksızlık, yağlı yemeklere dayanıksızlık ve hassas bağırsak sorunu safranın düzgün üretilmediği durumlarda ortaya çıkar.
10. İştahsızlık
Yemeklerdeki yağı sindirime yardımcı olan safra üretiminin yetersizliği iştahsızlığa yol açabilir. Besinlerin düzgün sindirilmemesi durumunda fazla kilo kaybı ve iştah kaybı ortaya çıkabilir. Uzun süre bu semptomlara sahip olmanız haline bir doktora gitmeniz şart.
11. Genel güçsüzlük ve yorgunluk hali
Sürekli yorgun ve güçsüz hissetmek karaciğer hasarının en bilinen işaretlerinden biri. Karaciğer sağlıklı olmadığında vücut gereğinden daha fazla çalışmak durumunda kaldığı için dinlenme ihtiyacı da aynı oranda artıyor.
12. Mide bulantısı
İstifra etmek ve mide bulantısı karaciğer probleminin yaygın özelliklerinden. Depresyon, erken hamilelik, yol tutması, baş dönmesi, yemek zehirlenmesi ve migren bu iki duruma neden olabilir. Karaciğer toksinlerden kurtulamadığı için, bu durumdaki hastalar genellikle çok sık mide bulantısı yaşarlar.
Kaynak:
simpleorganicmedicine.com