X

Kapsül gardırop ne demek? Sadeleşmeye gardırobunuzdan başlayın!

Gardırobunuzda yeniliğe gitmek ister misiniz? Cevabınız evet ise kapsül gardırop ne demek öğrenmeye hazır olun! Yıllar boyu satın aldığınız giysilerle doldurduğunuz gardırobunuza dakikalarca bakmak ve sonunda “giyecek bir şey” olmadığına karar vermek… Emin olun bunu yaşayan tek kişi siz değilsiniz. Bazen ne kadar çok seçeneğimiz olursa olsun, mükemmel kombini yaratmak oldukça karmaşık ve kafa karıştırıcı olabilir. Birçok moda uzmanının bu konudaki tavsiyesi, bir kapsül gardırop oluşturmak ve son trendler yerine birden fazla şekilde stil oluşturabilecek temel öğelere yatırım yapmak. Çünkü bu tür bir gardırop daha akıllıca ve daha sürdürülebilir bir yol. Peki nereden başlamalı? Kapsül gardırop ne demek? Kapsül giyim ne demek? Kapsül gardıropta neler olmalı? Tüm bu soruların yanıtları ve kapsül gardırop listesi hakkında merak ettiklerinizi öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.

Kapsül gardırop ne demek?

Öncelikle kapsül gardırop ne demek, açıklayalım. Bir kapsül gardırop, zamansız giysilerden oluşan bir seçkidir. Farklı yaşam tarzlarına bağlı olarak içeriği kişiden kişiye değişebilir. Bu tür bir dolap oluşturduğunuzda asla giyecek bir şeyiniz yokmuş gibi hissetmezsiniz. Çünkü dolabınızda bulunan az ama öz parçalar, kokteyllerden konforlu hafta sonlarına kadar her ortama ve etkinliğe uyum sağlar. Gardırobunuzu modernize etmek hayatınızı kolaylaştırır. Kolayca kombinlenebilen ve her zaman şık görünen parçalara sahip olduğunuzu bilmek size güven verir. Bu anlamda iyi parçalar edinmek ve onları uzun süre giymek hem çevre hem de cüzdanınız için harikadır.

Neden kapsül gardırop?

Kapsül giyim ne demek açıkladık. Peki ama neden böyle bir dolaba geçmelisiniz? Bir diğer ifadeyle; kapsül gardırobun faydaları neler? Dolabınızı kapsül gardıroba dönüştürmek, giyinmeye daha az zaman ve para harcamanızı sağlar. Sevdiğiniz ve her mevsim giyebileceğiniz kullanışlı bir kıyafet koleksiyonu oluşturmak, pek çok anlamda yaşamınızı kolaylaştırabilir.

  • Bir dolap dolusu kıyafete rağmen hep aynı parçaları tekrar tekrar giyiyorsanız;
  • Aslında giyecek çok şeyiniz varken nedense hiçbirini giymek istemiyor ve “Giyecek bir şeyim yok” diyorsanız,
  • Dolabınızda hiç giymediğiniz etiketi üzerinde giysiler buluyorsanız,
  • Çoğu zaman gerçekten düşünmek zorunda kalmadan iyi görünmek istiyorsanız,
  • Sürekli alışveriş yapacak, satın alacak enerji, zaman ve paraya sahip değilseniz,
  • Tasarruf ettiğiniz zamanı ve parayı harcamak istediğiniz başka alanlar varsa kapsül gardırop oluşturmak tam size göre demektir.

Kapsül dolap veya kapsül gardırop, sevdiğiniz ve her sezon değişen, basit ama kullanışlı bir giyim koleksiyonu için kullanılan modaya uygun havalı bir isim. Minimalist bir yaşam tarzı benimseme yolunda olanlar için de oldukça ideal bir seçenek. Kapsül gardırobunuz olduğunda giyinmek çok kolay olur. Her sabah o korkunç dolabın önünde durma anı, 10 dakikalık bir çileden 10 saniyelik bir karara dönüşebilir. Bu tür bir dolap aynı zamanda zihinsel alanınızı da basitleştirmek anlamına gelir. Sevdiğiniz kıyafetlere yine sahip olabilirsiniz, gün veya durum ne olursa olsun herhangi bir parçayı giymekten keyif alırsınız. Giysileriniz her zaman size uyum sağlar ve kendinizi rahat hissettirir. Onları nasıl bir araya getireceğinizi düşünmenize gerek kalmaz.

Kapsül gardıropta neler olmalı?

Kapsül gardırop konusunda her şeyden önce, kural yok. Elbette amaç sadeleşmek. Örneğin şu tür bir kapsül formülünüz olabilir:

  • 9 üst
  • 5 pantolon
  • 5 ayakkabı

Temel gardırobunuz sezon başına pijama, spor kıyafetler ve katman parçalar içeren 19 parçadan oluşabilir. Yani bu, kapsül gardıroba bir örnektir.

Kapsül gardırop nasıl oluşturulur?

Kapsül gardıropta olması gerekenler neler? Bu soruyu anlamak için öncelikle dolabınızı kapsül gardıroba çevirmek için gerekli adımları izleyin:

Adım 1: Azaltın

En son ne zaman kıyafetlerini karıştırdınız ve dolabınızdakileri temizlediniz? Eğer bir yıldan fazla olduysa bu sizin ilk yapmanız gereken şey. Henüz kapsül gardırop oluşturmayı denemeyin bile. Giymeyeceğinizi kesin olarak bildiğiniz şeyleri bir iki saatinizi ayırıp dolabınızdan çıkarın; ardından düzeninizi kutlayın.

Giysilerinizi azaltma fikri sizi endişelendiriyorsa, henüz onlardan kurtulmayın ama en azından onları ayıklayın ve farklı bir odaya alın. Dolabınızda halihazırda daha az giysi bulundurarak bir kapsül oluşturmak çok daha kolaydır.

Adım 2: Temel gardırobunuzu oluşturun

Temel gardırobunuz günlük kıyafetler alacağınız kıyafet bankanız değil; günlük giyinmenin ötesinde, hayatınızdaki kullanım kategorileri için tam da ihtiyacınız olan şey. Örneğin temel gardırobunuzu yıl boyunca değişmeyecek 5 farklı kategoride 10 konsept üzerine kurabilirsiniz:

  • Egzersiz giysileri (Pantolon ve üstler)
  • Rahat giysiler (Pijama, yoga pantolonu, büyük rahat sweatshirt’ler)
  • Katmanlar (Tanklar ve tişörtler)
  • Dış giyim (Ceketler, mayolar, şapkalar ve eldivenler)
  • Aksesuarlar (Kolyeler, eşarplar, küpeler)

Kategorilerinizden birkaçı 10’dan fazla öğe içerebilir, yani bu bağlı kalmanız gereken katı bir kural değil. Buradaki nokta, giysilerinizi azaltmak ve dolabınızdaki her parça için net bir kullanım belirlemek. Bir kez daha belirtelim, temel gardırobunuz günlük kıyafetlerinizin bulunduğu yer değil. Temel gardırop uyumak, egzersiz yapmak ve soğukta dışarı çıkmak gibi şeyler için ihtiyacınız olan tüm ekstra şeyler.

Temel gardırobunuzda yer vereceğiz giysileri kapsülünüzden ayrı bir yerde saklayın (örneğin şifonyerinizde). Unutmayın; temel gardırop yıl boyunca değişmez ve günlük kıyafetlerinizi içermez. Belirli bir şey için gerçekten sahip olmanız gereken kıyafetlerinizdir.

Adım 3: Kapsül gardırobunuzu oluşturun

İşlerin eğlenceli hale geldiği yer burası, çünkü “kapsül” günlük kıyafetlerinizi dahil edeceğiniz yer. İlk olarak yaşam tarzınızla en alakalı üç ana kıyafet kategorisi belirleyin. Bu senaryoların her birinde ne giyeceğinize dair genel bir görünüm/his hayal edin. Örnek günlük kıyafet kategorileri şu şekilde olabilir:

  • Aktif: Spor salonundayken, çocuklarlayken, hareket halindeyken vb.
  • İş: Ofis, toplantılar vb.
  • Elbiseler: Resmi etkinlikler, konserler vb.
  • Eğlence: Restoranlar, randevular vb.
  • Dinlenme: Evde film izleme, yemek pişirme vb.
  • Günlük: Alışveriş, evden çalışma vb.

Diyelim ki en sık ihtiyacınız olanlar yaşam tarzınız gereği eğlence ve günlük kategorideki parçalar. Bu kategoriler, evden çalışırken ve yemek pişirirken gerçekten giymek isteyebileceğiniz kadar rahat ama bazen bir restorana veya arkadaşlarla bir etkinliğe gitmek için de yeterince sevimli olan çok sayıda kot pantolon ve üst içerebilir.

Artık birincil kategorilerinizi belirlediğinize göre 9 üst, 5 pantolon ve 5 ayakkabı seçebilirsiniz. Bu öğeleri üç şeye göre seçmelisiniz:

  • Kıyafet kategorilerinin her birindeki kullanışlılıkları,
  • Bugün giymeye uygun olup olmadıkları,
  • Kapsülünüzdeki diğer parçalarla ne kadar kolay bir kombin oluşturdukları.

Kapsül gardırobunuzdaki tüm parçalar için sormanız gereken en önemli soru “Bugün bunu giymek ister miyim”. Cevabınız hayır ise muhtemelen kapsül gardırobunuzda bulunmayı hak etmiyor.

Artık hazırsınız! Kapsül gardırop oluşturmak için kendinize zaman verin. Esnek olun, özgürlüğün tadını çıkarın. Gerçekten gerekmedikçe yeni şeyler satın almayın. Zamanla istediğiniz dolabı oluşturacak ve yeni düzeninize alışacaksınız.

Bonus: Kapsül gardırop kullanan ünlüler

Kapsül dolap kullanımının giderek daha yaygın bir hale geldiğini biliyor muydunuz? Dünyaca tanınan pek çok isim kapsül gardırop kullanıyor. Mesela Steve Jobs siyah boğazlı kazağı, kot pantolonu ve spor ayakkabılarıyla kapsül gardırop akımını takip eden ünlülerin başında geliyordu. ABD’nin iki dönem boyunca başkanlığını yapan Barack Obama’nın gardırobu gri ve mavi takım elbiselerden oluşuyor. Mark Zuckerberg, Bill Gates, Angelina Jolie, Christopher Nolan gibi isimler de kapsül gardırop kullananlardan.

Artık kapsül gardırop ne demek biliyorsunuz. Yaşamınızı sadeleştirmek için siz de bu akıma ayak uydurmayı deneyebilirsiniz.

Uplifers Kapsül Gardırop Koleksiyonu’nu incelemek için tıklayabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Sadeleşmek için bir haftanız var mı: 7 günlük minimalizm programı

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale